Εκπληρώνοντας ένα τάμα στην Προυσιώτισσα…

Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020

Εκπληρώνοντας ένα προσωπικό τάμα δυο ξαδέρφια με καταγωγή από τα Καλύβια, ο Σπύρος και ο Δημήτρης Γαλανόπουλος, περπάτησαν επί 12 ώρες τα ξημερώματα της Κυριακής, με αφετηρία την Παραβόλα, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, που βρίσκεται στο ιερό μοναστήρι του Προυσού Ευρυτανίας!

Όπως μας περιέγραψε ο Σπύρος Γαλανόπουλος, ήταν ένα τάμα προς τη Μεγαλόχαρη της Ρούμελης, την Παναγία, το οποίο θέλαμε από καιρό να πραγματοποιήσουμε και τελικά το αποφασίσαμε να γίνει τώρα…

Η διαδρομή προς τον Προυσό

Το οδοιπορικό των δυο Καλυβιωτών προς τον Προυσό ξεκίνησε στις 12 τα μεσάνυχτα ξημερώνοντας Κυριακή, από το χωριό Παράβολα έχοντας τη ολόφωτο φεγγάρι από ψηλά και φακούς ανά χείρας, ακολούθησαν την διαδρομή μέσω του δημόσιου δρόμου, πέρασαν από τη Νερομάνα και την Καλλιθέα, συνέχισαν ανάμεσα στα βουνά και τα έλατα προσπερνώντας στο διάβα τους τη Στριγανιά, το Κάτω Λαμπίρι, το Λαμπίρι, και την  Αγία Παρασκευή…  Κατά διαστήματα οι δυο οδοιπόροι έκαναν στάσεις για να ξεκουραστούν και να πιούν λίγο νερό, ενώ στο πανέμορφο χωριό του Προυσού και στο ομώνυμο μοναστήρι έφτασαν στις 12 το μεσημέρι...!!!

Οι δυσκολίες

Για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν στη διαδρομή, ο Σπύρος και Δημήτρης μας είπαν ότι, ήταν οι μεγάλες ανηφόρες του δρόμου και οι δυνατοί άνεμοι σε κάποια σημεία ανάμεσα στους ορεινούς όγκους…. Ευτυχώς τους συνόδευε το φωτεινό φεγγάρι της πανσελήνου που τους επέτρεπε έτσι να έχουν επαρκή ορατότητα στη διαδρομή τους. Όπως ανέφεραν μάλιστα, δεν συνάντησαν κάποιους άλλους πεζοπόρους και τους έκανε εντύπωση ότι μέχρι της 5:30 το ξημέρωμα μόνο ένα αυτοκίνητο εμφανίστηκε στο δρόμο... Στη συνέχεια βέβαια πέρασαν αρκετά αυτοκίνητα με κυνηγούς και κτηνοτρόφους, αλλά και πολλούς προσκυνητές από το Αγρίνιο, τα Καλύβια και άλλα χωριά που πήγαιναν στο μοναστήρι...

Οι δυο συγχωριανοί μας τόνισαν ότι, ήταν η πρώτη τους φορά που δοκίμασαν να πάνε πεζή μέχρι το ξακουστό μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας και μάλιστα σκέφτονται, με τη βοήθεια του Θεού πρώτα, να το ξαναεπιχειρήσουν του χρόνου… Καταφέραμε να κανονίσουμε να κάνουμε το προσκύνημα αυτή την περίοδο διότι είχαμε ευκαιρία χρόνου από τις δουλειές μας προσθέτοντας ότι η εμπειρία που αποκόμισαν ήταν η καλύτερη αποζημίωση για τους ίδιους!

Το προσκύνημα και η ευχή

Την επόμενη φορά θα θέλαμε να είναι και άλλα άτομα, ήταν πραγματικά φοβερά βιωματικό. Μπορεί να ήταν κουραστική η διαδρομή, αλλά μόλις φτάσαμε ήταν το κάτι άλλο, νοιώσαμε μια ανακούφιση και μια ψυχική και πνευματική ανάταση ότι καταφέραμε να πετύχαμε το στόχο μας...

Στην Ιερά Μονή Προυσού, ο κόσμος που συνέρεε χθες ήταν πάρα πολύς και τα δυο ξαδέρφια, ο Σπύρος και ο Δημήτρης Γαλανόπουλος, αν και φανερά ταλαιπωρημένοι, άναψαν από μια λαμπάδα στο προαύλιο του μοναστηριού και κατόπιν μέσα στο μικρό εκκλησάκι γονάτισαν ευλαβικά μπρος στην θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ζητώντας της να χαρίζει υγεία στους ίδιους και τις οικογένειές τους, να τους προστατεύει και να τους στηρίζει πνευματικά σε κάθε βήμα της ζωής τους!

Ο Προυσός συνδυάζοντας τον πολιτισμικό πλούτο με την ιστορία, αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά σημεία του νομού Ευρυτανίας, κάτι που οφείλεται και στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας της Προυσιώτισσας που βρίσκεται εκεί από αιώνες.

Επιμέλεια κειμένου: Γιώργος Αν. Πανταζόπουλος