3.150 τεστ στην Ακαρνανία για κορονοϊό

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020

Από τα μέσα Μαΐου μέχρι και σήμερα έχουν ληφθεί συνολικά 3.150 δείγματα για κορονοϊό από κατοίκους του Αγρινίου, της Αμφιλοχίας, της Βόνιτσας, του Αστακού και του Θέρμου. Διαβάστε τι αναφέρει ο συντονιστής των Κινητών Μονάδων του ΕΟΔΥ, Κώστας Ποσονίδης.  

Το ζήτημα των διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό αποτέλεσε από την αρχή της πανδημίας ένα πολύ μεγάλο θέμα για συζήτηση. Και ως προς τον αριθμό των τεστ που πρέπει να γίνουν για τον έλεγχο της πανδημίας και ως προς τα τεστ αντισωμάτων ή ακόμη και λεγόμενα rapid test. Στην αρχή της πανδημία, πράγματι ο αριθμός των τεστ που γίνονταν ήταν πολύ μικρός, σταδιακά όμως και ιδίως μετά την άρση της καραντίνας αυτός ο αριθμός άρχισε να αυξάνεται. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ ο μέσος όρος των τεστ που διενεργούνταν τον Μάρτιο ήταν 600 και τώρα ο μέσος όρος είναι στα 12.000 με 13.000, ενώ έχουν φτάσει έως και τις 17.000 σε μία ημέρα.

Ποια είναι όμως η εικόνα σε αριθμούς στο Αγρίνιο και ευρύτερα στην Αιτωλοακαρνανία; Και ποια η τάση στην παρούσα φάση; Διαπιστώνοντας πως ο κόσμος, όπως πανελλαδικά, έτσι και στο Αγρίνιο, έχει χαλαρώσει απέναντι στον covid-19, ο συντονιστής των Κινητών Ομάδων Υγείας Αγρινίου (ΚΟΜΥ) Κώστας Ποσονίδης μιλώντας στην εφημερίδα «Συνείδηση» αναφέρει πως: «το διάστημα που γίνονται τεστ στο χώρο του ΚΑΠΗ στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου στο Αγρίνιο, τα δείγματα που λαμβάνουμε από συμπολίτες μας είναι ελάχιστα, μέχρι 15 την ημέρα! Κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, που λαμβάναμε δείγματα, υπήρχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αυτό φαίνονταν από την συμπεριφορά των συμπολιτών μας».

Δείγματα για τεστ κορονοϊού στην περιοχή του Αγρινίου ξεκίνησαν να λαμβάνονται από τα μέσα του Μάιου. Από εκείνο το χρονικό διάστημα μέχρι και σήμερα συνολικά ελήφθησαν συνολικά 3.159 δείγματα. Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον κ. Ποσονίδη: «τον Μάιο έγιναν 150 δειγματοληψίες. Ο αριθμός είναι τόσο μικρός,  γιατί ξεκινήσαμε από τα μέσα του μήνα και μετά. Τον Ιούνιο πήραμε 600 δείγματα, τον Ιούλιο 400, τον Αύγουστο 1.200 και τον Σεπτέμβριο μέχρι την ημέρα που πραγματοποιούσαμε δειγματοληψίες 800. Στο τέλος του Ιουλίου ο αριθμός μειώθηκε αρκετά για δύο λόγους. Κατά πρώτον υπήρχαν πολλές άδειες και κατά δεύτερον  υπήρχε μια μικρή παύση στις δειγματοληψίες, λόγω εργαστηρίου με αποτέλεσμα, ο αριθμός του Αυγούστου να είναι μεγαλύτερος, αλλά στην αύξηση αυτή που καταγράφηκε κατά τον μήνα Αύγουστο παίζει μεγάλο ρόλο και το γεγονός ότι ξεκίνησαν οι δειγματοληψίες στην παλιά αγορά του Αγρινίου». «Επίσης αυξήθηκε και ο αριθμός των ανθρώπων που έκαναν δειγματοληψία στις διάφορες δομές που επισκεπτόμασταν. Τον Ιούλιο, αλλά και σε μικρότερο βαθμό τον Ιούνιο, γνωρίζαμε τον επίσημο αριθμό εργαζομένων που έχει η κάθε δομή που θα επισκεπτόμασταν, όταν όμως φτάναμε στο σημείο οι εργαζόμενοι ήταν πολύ λιγότεροι λόγω αδειών κυρίως» πρόσθεσε ακόμη ο κ. Ποσονίδης.

Οι αριθμοί που έδωσε ο κ. Ποσονίδης για τα τεστ που πραγματοποιήθηκαν ανά μήνα αφορούν τις περιοχές του Αγρινίου, του Αστακού, της Βόνιτσας, της Αμφιλοχίας και του Θέρμου.

Στην παρούσα φάση, όπως ανέφερε ο κ. Ποσονίδης, τα τεστ στην περιοχή έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης υλικών, κάτι που συμβαίνει και σε πανελλαδικό επίπεδο. Ωστόσο είναι θέμα χρόνου να ξεκινήσουν και πάλι. «Το αυτοκίνητο του ΕΟΔΥ που μας προμηθεύει υλικά για τα τεστ και παραλαμβάνει τα δείγματα που έχουν ληφθεί έρχεται κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή. Είναι θέμα χρόνου να έρθει και να μας παραδώσει υλικά, μπορεί να έρθει και την Παρασκευή. Δεν γνωρίζουμε τον ακριβή χρόνο που θα παραλάβουμε ότι χρειαζόμαστε, αλλά έχουμε την ενημέρωση πως είναι θέμα χρόνου».

Πηγή: sinidisi.gr