Αντικατάσταση γεωργικών και κτηνοτροφικών μηχανημάτων στο σχέδιο για το περιβάλλον

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2020

Το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) περιλαμβάνει αναλυτικό οδικό χάρτη για την επίτευξη Ενεργειακών και Κλιματικών Στόχων έως το έτος 2030. Οι συγκεκριμένες δράσεις θα συνδυαστούν με τη νέα ΚΑΠ (2021-2027) και την πράσινη συμφωνία (green deal) και θα αφορούν συγκεκριμένες στρατηγικές που θα πρέπει να ακολουθήσει η χώρα μας για την προστασία του περιβάλλοντος και την παραγωγή τροφίμων με μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Μπαλουκτσής, πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων (ΣΕΑΜ), «όταν μιλάμε για λιγότερο ενεργοβόρα μηχανήματα σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν μικρότερη κατανάλωση. Και δεν μιλάμε μόνο για βιοκαύσιμα αλλά και για συμβατικά καύσιμα. Το βασικό ζητούμενο είναι η μειωμένη κατανάλωση καυσίμου και η οικονομία στην ενέργεια.

Στην Ελλάδα η μέση ηλικία των τρακτέρ είναι 26,5 έτη. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την απόσυρση των μηχανημάτων. Ένας είναι να ακολουθηθεί ο τρόπος που υπήρξε με την απόσυρση των αυτοκινήτων στο παρελθόν. Εμείς προτείναμε πρόσφατα στο υπουργείο Οικονομικών να υπάρξουν φορολογικά κίνητρα στους αγρότες για την απόσυρση με στόχο την αγορά μηχανημάτων νέας τεχνολογίας. Οι περισσότεροι αγρότες έχουν βιβλία εσόδων - εξόδων και θέλουν να έχουν φορολογικά κίνητρα, όπως για παράδειγμα μείωση φόρων.

Ζητάμε ακόμη να μην φορολογηθούν τα έσοδα από τις πωλήσεις των παλαιών μηχανημάτων με την προϋπόθεση ότι θα αγοραστούν με τα χρήματα αυτά νέα. Για παράδειγμα όταν ένα παλαιό μηχάνημα πωληθεί στα 20.000 ευρώ να μην προστεθεί στο εισόδημα του αγρότη και φορολογηθεί αλλά να πάει στο απόθεμα. Όταν αγοράσει ένα νέο μηχάνημα αξίας 100.000 ευρώ τότε να γίνει απόσβεση (σε ετήσια βάση) για 80.000 ευρώ».

Όπως αναφέρει το ΕΣΕΚ, που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, προτεραιότητα θα δοθεί σε μηχανήματα και εξοπλισμό που χαρακτηρίζονται από υψηλή κατανάλωση ενέργειας, όπως ενδεικτικά είναι οι ελκυστήρες, οι θεριστικές και αλωνιστικές μηχανές, οι βαμβακοσυλλέκτες και οι σπαρτικές μηχανές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις και οι αρμεχτικές μηχανές, οι εκκολαπτικές μηχανές, τα μηχανήματα καθαρισμού και οι ταΐστρες στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Έμφαση επίσης θα δοθεί στα αντλιοστάσια και στα συστήματα άρδευσης των καλλιεργειών με το σχεδιασμό μέτρων, τα οποία θα συμβάλλουν ταυτόχρονα τόσο στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, όσο και στην εξοικονόμηση νερού.

Ενεργειακά αποδοτικός εξοπλισμός θα προωθηθεί για τα βασικότερα συστήματα που χρησιμοποιούνται όπως είναι ενδεικτικά οι αντλίες, τα συγκροτήματα τεχνητής βροχής, οι αυτοκινούμενοι μεγάλοι εκτοξευτήρες, τα συγκροτήματα άρδευσης με σταγόνες και τα αυτοπροωθούμενα συγκροτήματα τεχνητής βροχής.

Επιπρόσθετα, θα προβλεφθεί η διείσδυση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων θέρμανσης, ψύξης, εξαερισμού και φωτισμού στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις συμπεριλαμβανομένων των θερμοκηπίων.

Ειδικότερα για την παραγωγή θερμικής και ψυκτικής ενέργειας ο συγκεκριμένος στόχος θα επιτευχθεί τόσο από μεμονωμένα, όσο και από κεντρικά συστήματα. Προς αυτή την κατεύθυνση θα διερευνηθεί η εγκατάσταση συστημάτων τηλεθέρμανσης και συστημάτων μικροσυμπαραγωγής.

Παϊσιάδης Σταύρος (agrotypos.gr)