Προκήρυξη πρωταθλημάτων ΕΠΣΑ 

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2020

Η ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της την προκήρυξη των τοπικών πρωταθλημάτων για την περίοδο 2020-2021. Δείτε μερικά κύρια σημεία που ενδιαφέρουν:

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αιτωλοακαρνανίας, προκηρύσσει τους αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων σωματείων ερασιτεχνικής κατηγορίας, περιόδου 2020-2021, ως εξής:

1. Α’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

2. Β’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

3. Γ’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σωματεία που έχουν δικαίωμα συμμετοχής ανά κατηγορία:

Α’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σωματεία 14 όμιλος 1

1. ΑΕ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

2. ΑΕ ΕΥΗΝΟΧΩΡΙΟΥ

3. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΤΑΝΟΥ

4. ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΟΚΙΜΙΟΥ

5. ΑΠΟΛΛΩΝ ΘΕΡΜΟΥ 1957

6. ΑΡΗΣ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ

7. ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΑΜΑΡΟΥΛΑΣ

8. ΑΣΤΕΡΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

9. ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΝΤΙΡΡΙΟΥ

10. ΕΘΝΙΚΟΣ ΓΟΥΡΙΑΣ

11. ΕΝΩΣΗ ΑΟΚ ΤΡΙΚΑΡΔΟΣ

12. ΗΡΑΚΛΗΣ ΑΣΤΑΚΟΥ

13. ΝΕΟΣ ΑΜΦΙΛΟΧΟΣ

14. ΟΜΗΡΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

 

2. Β’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σωματεία 23, όμιλοι 2

1ος όμιλος (12 ΣΩΜΑΤΕΙΑ)

1. ΑΕ ΛΕΣΙΝΙΟΥ

2. ΑΕ ΠΑΛΑΙΟΠΑΝΑΓΙΑΣ

3. ΑΟ ΖΕΥΓΑΡΑΚΙΟΥ

4. ΑΟ ΛΥΓΙΑΣ

5. ΑΟ ΠΕΝΤΑΛΟΦΟΥ

6. ΑΟ ΡΗΓΑΝΑ

7. ΑΡΑΚΥΝΘΟΣ ΜΑΤΑΡΑΓΚΑΣ

8. ΑΣΤΕΡΑΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

9. ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥΣ

10. ΠΑΙΑΝΙΑ ΜΑΣΤΡΟΥ

11. ΠΑΟ ΔΟΞΑ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ

12. ΧΡ. ΑΣΤΕΡΑΣ ΠΑΝΤΑΝΑΣΣΑΣ

 

 2ος όμιλος (11 ΣΩΜΑΤΕΙΑ)

1. ΑΕ ΑΛΥΖΙΑΣ

2. ΑΕΚ ΑΓΙΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΥ

3. ΑΟ ΙΝΑΧΟΣ ΒΑΛΤΟΥ

4. ΑΟ ΠΑΝΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ ΜΠΟΥΚΑΣ

5. ΑΡΗΣ ΛΕΠΕΝΟΥΣ

6. ΑΣΤΕΡΑΣ ΚΥΨΕΛΗΣ

7. ΔΑΦΝΗ ΜΕΓΑΛΗΣ ΧΖΩΡΑΣ

8. ΕΛΠΙΔΕΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ

9. ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ ΕΜΠΕΣΣΟΥ

10. ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΠΟΤΑΜΟΥΛΑΣ

11. ΠΥΡΑΜΙΣ ΣΑΡΔΙΝΙΩΝ

 

 Γ’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σωματεία 11 – ΟΜΙΛΟΣ 1

1. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΘΕΡΜΟΥ

2. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

3. ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΡΙΓΑΝΗΣ

4. ΑΟ ΕΛΑΙΟΦΥΤΟΥ

5. ΑΟ ΣΚΟΥΤΕΡΑΣ

6. ΑΧΕΛΩΟΣ ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ

7. ΘΥΕΛΛΑ ΠΑΡΑΒΟΛΑΣ

8. ΚΕΡΑΥΝΟΣ ΓΑΒΑΛΟΥΣ

9. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 2018

10. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΟΥ

11. ΠΑΟΚ ΚΑΛΥΒΙΩΝ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

Με την από 17/7/2020 απόφαση του Δ.Σ. της Ενώσεως, ημερομηνία έναρξης του πρωταθλήματος της Α’ κατηγορίας ορίζεται η 19-9-2020, της Β’ κατηγορίας ορίζεται η 3-10-2020 και της Γ’ κατηγορίας η 10-10-2020.

- Στην αγωνιστική περίοδο 2020-2021 κατ’ εξαίρεση στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και κύπελλα, επιτρέπονται μέχρι πέντε (5) αλλαγές και δήλωση 20άδας με 9 αναπληρωματικούς παίκτες στον πάγκο. Σε περίπτωση που ο αγώνας οδηγηθεί στην παράταση οι ομάδες θα έχουν δικαίωμα μιας επιπλέον αλλαγής (έκτη). Κάθε ομάδα θα μπορεί να κάνει χρήση μιας πρόσθετης αλλαγής και θα έχει πρόσθετη ευκαιρία για αλλαγή ανεξάρτητα από το αν έχει κάνει χρήση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού αλλαγών. Θα μπορεί επί πρόσθετα να προβεί σε αλλαγές κατά το διάστημα πριν την έναρξη της παράτασης και στη διάρκεια του ημιχρόνου της παράτασης.

Εφόσον μια ομάδα δεν κάνει χρήση του μέγιστου αριθμού αλλαγών επιτρέπεται η χρήση των αλλαγών και των ευκαιριών που δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά την διάρκεια της παράτασης.

Εφόσον οι δύο ομάδες προβούν σε αλλαγή ταυτόχρονα αυτή θα υπολογίζεται ως μία χρησιμοποιούμενη ευκαιρία για αλλαγή για κάθε ομάδα (άρθρο 18 παρ. 3 Κ.Α.Π.).

- Σε όλους τους αγώνες των πρωταθλημάτων μας, είναι υποχρεωτική η παρουσία προσώπου που θα ασκεί καθήκοντα ιατρού αγώνα. Το πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι είτε γιατρός, είτε νοσηλευτής, είτε διασώστης απόφοιτος Τ.Ε.Ι. και διαπιστευμένος του ΕΚΑΒ ή ειδικά πιστοποιημένος στην παροχή πρώτων βοηθειών και ιδιαίτερα σε αθλητικά γεγονότα, και να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αιφνίδια και επικίνδυνα για τη ζωή περιστατικά.

Σε αντίθετη περίπτωση ο αγώνας δεν διεξάγεται με υπαιτιότητα της γηπεδούχου ομάδας, στην οποία επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 21 παρ. 3 του Κ.Α.Π.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως, αποφάσισε, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι επί σειρά ετών, το σύνολο των αγώνων των πρωταθλημάτων της Ενώσεώς μας, καλύπτεται από ιατρούς – νοσηλευτές, να συνεχίσει να ορίζει η αρμόδια Επιτροπή γιατρούς και νοσηλευτές για ιατρική κάλυψη των αγώνων και στην περίπτωση που δεν προσέλθει κάποιος ιατρός – νοσηλευτής σε κάποιον αγώνα, ο οποίος έχει ορισθεί από την ‘Ενωση, να μην θεωρείται υπεύθυνο της μη διεξαγωγής του αγώνα το γηπεδούχο σωματείο. Ο ορισμός των ιατρών – νοσηλευτών θα ανακοινώνεται μαζί με τον ορισμό των διαιτητών.

Στις περιπτώσεις που αρκετά σωματεία ορίζουν δικό τους ιατρό – νοσηλευτή κ.λ.π., ο οποίος θα πρέπει να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά στην ‘Ενωση που να πιστοποιεί την ιδιότητά του, θα συνεχίσουν να έχουν το δικαίωμα αυτό, αφού πρώτα ενημερώσουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΩΣ την ‘Ενωση. Στην περίπτωση όμως που δεν προσέλθει ο ιατρός – νοσηλευτής, που έχει ορίσει το σωματείο, το σωματείο αυτό θα υποστεί τις συνέπειες που προβλέπει ο Κ.Α.Π. (άρθρο 21 παρ. 3).

Σωματείο που ζητεί προφορικά τον ορισμό ιατρού – νοσηλευτή, το αίτημά του δεν θα γίνεται δεκτό.

- Απαγορεύεται η συμμετοχή σωματείου σε τουρνουά ή αγώνες όλων των κατηγοριών όταν αυτοί διεξάγονται από ιδιωτικό, φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή δημόσιο φορέα χωρίς την προηγούμενη άδεια της Ε.Π.Σ. στην οποία ανήκουν. Εάν δεν τηρηθεί η διαδικασία προέγκρισης θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης 3 βαθμών στο σωματείο και ετήσιος αποκλεισμός στους ποδοσφαιριστές και προπονητές που έλαβαν μέρος.

- Αιτήματα σωματείων για ορισμό αγώνων θα πρέπει να υποβάλλονται εγγράφως στην Ε.Π.Σ. το λιγότερο δέκα (10) ημέρες πριν την διεξαγωγή του αγώνα και τα οποία θα εξετάζονται από την αρμόδια Επιτροπή Πρωταθλήματος.

Η πρόσκληση ομάδας για να συμμετάσχει σε αγώνες πρωταθλήματος γίνεται με την κοινοποίηση του προγράμματος εντός 72 ωρών πριν την ημέρα διεξαγωγής του, ενώ για τους αγώνες play-offs και play-out,και αγώνες μπαράζ η σχετική προθεσμία ορίζεται σε 48 ώρες.

- Στα πρωταθλήματα της Α’ και Β’ κατηγορίας, για τον προβιβασμό και τον υποβιβασμό των σωματείων, θα χρησιμοποιηθούν τα συστήματα PLAY-OFFS και PLAY-OUT.

Περιπτώσεις σε αγώνες που διεξάγονται με συνθήκες αυξημένης θερμοκρασίας ο διαιτητής μπορεί να διακόψει τον αγώνα για 1 έως 3 λεπτά σε κάθε ημίχρονο για την λήψη υγρών. Ο χρόνος αυτός προστίθεται κάθε ημίχρονο στον χρόνο των καθυστερήσεων.

- ΚΥΠΕΛΛΟ ΗΘΟΥΣ

Κύπελλο ήθους θα δοθεί σε σωματεία που θα συμμετάσχουν σε όλους τους αγώνες πρωταθλήματος και κυπέλλου, που δεν θα αποχωρήσουν για οποιαδήποτε αιτία από αγώνα και που δεν θα διακοπεί σε βάρος τους αγώνας. Ακόμη δε, να μην έχει τιμωρηθεί κανείς ποδοσφαιριστής τους, παράγοντας, προπονητής, ή να έχουν στερηθεί του δικαιώματος να αγωνίζονται στο γήπεδό τους, κατά την διάρκεια της ποδοσφαιρικής περιόδου 2020-2021.

20. ΔΕΛΤΙΑ ΑΤΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ – ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ – ΔΕΛΤΙΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ

Τα σωματεία σε όλους τους αγώνες τους, πρέπει να έχουν μαζί τους και να προσκομίζουν στον διαιτητή, πριν την έναρξη του αγώνα:

α) Τα δελτία ατομικών στοιχείων και μεταβολών των ποδοσφαιριστών τους.

β) Κάρτα υγείας των ποδοσφαιριστών εν ισχύ, η οποία θα αναγράφει τα πλήρη στοιχεία του, θα φέρει την απαιτούμενη ιατρική θεώρηση και βεβαίωση και η οποία ισχύει για ένα έτος και η οποία εκδίδεται σύμφωνα με τα οριζόμενα της παρ. 9 του άρθρου 33 του Ν. 2725/99 όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 16 του Ν. 4479/2017 και την με αριθμό 386611/15976/1417/152/13-8-2018 κοινή υπουργική απόφαση του Υπουργού Υγείας και Υφυπουργού Αθλητισμού και πρέπει να ισχύει κατά την ημέρα τέλεσης του αγώνα.

Για την νομότυπη συμμετοχή των ποδοσφαιριστών σε ένα αγώνα αρκεί η προσκόμιση της κάρτας υγείας εν ισχύ. Η με οποιοδήποτε άλλον τρόπο απόδειξη της υγείας των ποδοσφαιριστών είναι απαράδεκτη.

γ) Απαραίτητη προϋπόθεση για την παρουσία στον πάγκο ενός προπονητή, αποτελεί η έκδοση δελτίου πιστοποίησης.

Σε παράβαση των ως άνω ο διαιτητής τιμωρείται από το αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο με ποινή απαγόρευσης διεύθυνσης αγώνων για τρεις (3) τουλάχιστον μήνες.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΏΝ ΟΥΔΕΜΙΑ ΙΣΧΥ ΕΧΕΙ.

- ΟΡΙΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΩΝ Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ

Στο πρωτάθλημα της Γ’ κατηγορίας, ειδικά για την φετινή ποδοσφαιρική περίοδο 2020-2021, το ανώτατο όριο ηλικίας των ποδοσφαιριστών που θα αγωνίζονται θα είναι τα τριάντα τέσσερα (34) χρόνια.

Για τον προσδιορισμό της ηλικίας των ποδοσφαιριστών, ως χρονολογία γεννήσεώς τους θεωρείται η 1η ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ. Δηλαδή στο πρωτάθλημα συμμετέχουν ποδοσφαιριστές που γεννήθηκαν από 1-1-1987 και μεταγενέστερα.

Επίσης στο φετινό πρωτάθλημα της Γ’ ερασιτεχνικής κατηγορίας, επιτρέπεται η συμμετοχή τεσσάρων (4) ποδοσφαιριστών, οι οποίοι μπορούν να έχουν γεννηθεί πριν την 1-1-1987. Σε περίπτωση αντικατάστασης κάποιου από τους ποδοσφαιριστές αυτούς, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποδοσφαιριστής οποιασδήποτε ηλικίας.

- Τα σωματεία της Β’ και Γ’ κατηγορίας, που δεν θα προσλάβουν προπονητή κάτοχο κάρτας τριετίας, υποχρεούνται στην έκδοση ταυτότητας εισόδου στον αγωνιστικό χώρο σε άτομο το οποίο έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του ως ποδοσφαιριστής το προηγούμενο διάστημα, τουλάχιστον επί μία πενταετία, με δικαίωμα παροχής τεχνικών οδηγιών, προσκομίζοντας για την έκδοσή της:

α) Αίτηση του σωματείου,

β) Μία φωτογραφία,

γ) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599, ότι ο ενδιαφερόμενος δεν εμπίπτει στα Κωλύματα τα προβλεπόμενα εκ του καταστατικού της Ε.Π.Ο., αποδέχεται ανεπιφύλακτα τις διατάξεις του Κανονισμού Προπονητών, του Καταστατικού και των Κανονισμών της Ε.Π.Ο. και

δ) Χρηματικό παράβολο εξήντα (60) ευρώ για τα σωματεία της Β’ κατηγορίας και σαράντα (40) ευρώ για τα σωματεία της Γ’ κατηγορίας.

ε) Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599 του ατόμου αυτού, στην οποία θα αναγράφει τα σωματεία στα οποία αγωνίστηκε ως ποδοσφαιριστής και ποιες ποδοσφαιρικές περιόδους αγωνίστηκε σε αυτά.

στ) Υπογεγραμμένη και θεωρημένη ως προς το γνήσιο της υπογραφής Πράξη συναίνεσης. Τα σωματεία Β’ και Γ’ κατηγορίας που θα προσλάβουν προπονητή κάτοχο δελτίου ταυτότητας τριετίας, υποχρεούνται στην έκδοση δελτίου πιστοποίησης, προσκομίζοντας τα ίδια δικαιολογητικά με τα σωματεία της Α’ κατηγορίας, αλλά το ύψος του παραβόλου θα είναι αυτό της κατηγορίας στο οποίο ανήκουν.

Σωματείο το οποίο δεν τηρεί τις διατάξεις του παρόντος άρθρου, τιμωρείται με χρηματικό πρόστιμο 100 ευρώ ανά αγώνα από την αρμόδια Πειθαρχική Επιτροπή.

- ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΣ – ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

Α. ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

Ο πρωταθλητής της Α’ κατηγορίας ανέρχεται στη Γ’ Εθνική Κατηγορία.

Από την Β’ στην Α’ κατηγορία θα ανέλθουν 3 σωματεία και από την Γ’ στην Β’ κατηγορία, θα ανέλθουν 4 σωματεία.

Β. ΥΠΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

Από την Α’ στην Β’ κατηγορία, υποβιβάζονται 2 σωματεία και από την Β’ στη Γ’ κατηγορία υποβιβάζονται 3 σωματεία.

- Γ’ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – ΠΡΟΒΙΒΑΣΜΟΣ

Στην Β’ κατηγορία θα ανέλθουν συνολικά 4 σωματεία, ήτοι τα 4 πρώτα σωματεία του βαθμολογικού πίνακα.

- ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ

Λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας Covid-19, όλοι οι αγώνες θα διεξάγονται σύμφωνα με το υγειονομικό πρωτόκολλο που εκδίδει η Ελληνική Πολιτεία.

29. ΤΕΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Η διεξαγωγή των αγώνων των πρωταθλημάτων αυτών, γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Α.Π., του Πειθαρχικού Κώδικα της Ε.Π.Ο., του κανονισμού προπονητών, του κανονισμού ερασιτεχνικών σωματείων, των κανόνων παιχνιδιού, του καταστατικού της Ε.Π.Ο., του Καταστατικού της Ενώσεως και της προκήρυξης αυτής, και για κάθε τι που δεν προβλέπεται θα αποφασίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης, στα πλαίσια του καταστατικού της και των κανονισμών και του ορθού και του δίκαιου. Σε δεύτερο βαθμό η Επιτροπή Εφέσεων της Ε.Π.Ο.

Αν ένα πρωτάθλημα που δεν ολοκληρωθεί εν όλω ή εν μέρει για σπουδαίο λόγο ή για λόγο ανωτέρας βίας το Δ.Σ. αποφασίζει την οριστική ολική ή μερική διακοπή του και ρυθμίζει κάθε σχετικό θέμα, π.χ. πρωταθλητές, ομάδες που υποβιβάζονται με βάσει τα χρηστά αθλητικά ήθη και την προϋπόθεση πως η απόφαση αυτή δεν είναι αντίθετη με τους κανονισμούς και τις αποφάσεις FIFA, UEFA και Ε.Π.Ο.

Δείτε το αρχείο της προκήρυξης πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο:

http://epsaitol.gr/images/pdf/prokiriji2020-21.pdf