Ο κομήτης Neowise με τον φακό του Παρασκευά Κατσαντώνη

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Εντυπωσιακές φωτογραφίες του κομήτη Neowise που αυτό τον Ιούλη εμφανίζεται στον βραδινό έναστρο ουρανό της Αιτωλοακαρνανίας, τράβηξε με την κάμερά του ο Παρασκευάς Κατσαντώνης, που διαμένει στο Αιτωλικό και μας καλεί να ανακαλύψουμε τα μυστικά του σύμπαντος!

Να αναφέρουμε ότι, μέχρι τα τέλη του Ιουλίου θα παραμείνει ορατός από το Βόρειο Ημισφαίριο ο νέος κομήτης Neowise, ο οποίος έχει ήδη εντυπωσιάσει πολλούς επιστήμονες ανά τον κόσμο όπως και παρατηρητές του καλοκαιρινού ουρανού.

Ο Παρασκευάς Κατσαντώνης γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook: «Σε σκοτεινούς ουρανούς, μπόρεσε να φανεί καθαρά με γυμνό μάτι κατά το μεγαλύτερο μέρος του Ιουλίου 2020, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, 23 Ιουλίου, την ημέρα της πλησιέστερης προσέγγισης του στη Γη (σε απόσταση 103 εκατομμυρίων χλμ.), ενώ βρίσκεται στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου.

Το επόμενο πέρασμα του υπολογίζεται να γίνει σε 6800 χρόνια. Ανακαλύφθηκε στις 27 Μαρτίου 2020, κατατάχθηκε ως κομήτης στις 31 Μαρτίου και πήρε το όνομά του Neowise την 1η Απριλίου. Έχει τη συστηματική ονομασία C/2020 F3.

Η διάμετρος του πυρήνα του εκτιμάται ότι είναι περίπου 5 χλμ. Ο κομήτης Neowise έκανε την πιο κοντινή του προσέγγιση στον Ήλιο στις 3 Ιουλίου 2020, σε απόσταση 43 εκατομμυρίων χλμ.».

Τέλος να σημειώσουμε ότι, ενώ κατά την έναρξη του Ιουλίου ο κομήτης ήταν ορατός περισσότερο κατά τις πρώτες πρωινές ώρες, πλέον μπορεί κανείς να παρατηρήσει με μεγαλύτερη ορατότητα τον κομήτη Neowise κατά τις απογευματινές ώρες και ιδιαίτερα όταν ο ήλιος αρχίσει να δύει.