Προβληματισμοί της Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ για το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αγρινίου

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Ε.Σ.Π.Ε.ΑΙΤ) επανέρχεται στο μείζον θέμα της λειτουργίας των Μονάδων που εδρεύουν στο Νομό, με ειδική αναφορά για το στρατιωτικό αεροδρόμιο Αγρινίου.

Τους τελευταίους μήνες το Δ.Σ. της ΕΣΠΕΑΙΤ έχει γίνει αποδέκτης, για μια ακόμα φόρα, έντονων προβληματισμών – ανησυχιών τόσο για το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ακτίου (Μ.Υ. FOB AKTION), όσο και για το κλιμάκιο φύλαξης Αγρινίου (περιοχή Πλάτανος Καλυβίων).

Συμπτωματικά (;) η νέα παρέμβαση της ΕΣΠΕΑΙΤ γίνεται τη μέρα που έγινε γνωστό πως κλιμάκιο του Υπουργείου Άμυνας προέβη σε αυτοψία στο χώρο (κάτι που το τελευταίο διάστημα κάνει σε όλα τα ανενεργά στρατόπεδα) για το ενδεχόμενο να φιλοξενηθούν εκεί μετανάστες-πρόσφυγες.

Η ΕΣΠΕΑΙΤ στην επιστολή της στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών για το κλιμάκιο φύλαξης Αγρινίου (έτσι προσδιορίζεται πλέον μετά τις συνεχείς υποβαθμίσεις από Σμηναρχία και αεροπορικό απόσπασμα) τονίζει ότι από το 2015, όπου εφαρμόστηκε η αναστολή λειτουργίας του Α/Δ, η συγκεκριμένη Μονάδα στελεχώνεται από ελάχιστο προσωπικό με μόνη αρμοδιότητα την φύλαξη χώρων, εγκαταστάσεων υλικών και μέσων.

Σημειώνει πως εντός του στρατοπέδου υπάρχουν κρίσιμα υλικά σε μεγάλες ποσότητες, όλο το προσωπικό εμπλέκεται μόνο στην φύλαξη και σε καθεστώς βαρδιών, ενώ η υποστήριξη της γίνεται πλέον από την 116 Πτέρυγα Μάχης.

Το Δ.Σ. της Ένωσης γίνεται αποδέκτης έντονων ανησυχιών τόσο για την επάρκεια του προσωπικού στην ασφάλεια – φρούρηση της Μονάδας, όσο και για την δυνατότητα άμεσης υποστήριξης από την 116 ΠΜ λόγω της μεγάλης χιλιομετρικής απόστασης (130 km). Επιπρόσθετα έχουν αναφερθεί τα εξής προβλήματα λειτουργίας και μέριμνας προσωπικού:

α. Δεν υφίσταται εντός της Μονάδας κανένα συνεργείο για να αποκαθιστά άμεσα βλάβες ώστε να λειτουργούν στο ακέραιο συστήματα ασφαλείας, οχήματα, δίκτυα ευκολιών (ρεύμα, νερό) και αναγκάζονται να αναμένουν την υποστήριξη από την 116Π.Μ. Η αποψίλωση χόρτων στους ελεύθερους χώρους δεν είναι επαρκής, αυξάνοντας τις πιθανότητες για την εκδήλωση πυρκαγιάς.

β. Σε περίπτωση ατυχήματος που θα λάβει χώρα στον χώρο εργασίας δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για την παροχή έστω πρώτων βοηθειών ούτε έχει προβλεφθεί όχημα (ασθενοφόρο-οδηγός) για την άμεση μεταφορά τους στο τοπικό νοσοκομείο.

γ. Δεν λειτουργούν τα μαγειρεία (υλικά, προσωπικό) και η καθημερινή τους τροφοδοσία πραγματοποιείται μία φορά την ημέρα και για τα 2 γεύματα (μεσημεριανό, βραδινό), από το Α/Δ Ακτίου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 100km. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, ειδικά τους θερινούς μήνες, η ποιότητα του φαγητού, αν και είναι ικανοποιητική μετά την παρασκευή του, φτάνει στα στελέχη του Αγρινίου σε κακή ποιότητα.

δ. Το σύνολο του προσωπικού, βάση του εγκεκριμένου Π.Ο.Υ. εκτελεί 24ώρες υπηρεσίες φύλαξης σε καθεστώς βαρδιών, των τεσσάρων ατόμων, χωρίς όμως να υφίσταται πρόβλεψη για ενίσχυση του προσωπικού ώστε να είναι δυνατή η χορήγηση κανονικών αδειών.

Όλα τα ανωτέρω λοιπόν έχουν δημιουργήσει, στους κόλπους των στρατιωτικών που υπηρετούν στο κλιμάκιο φύλαξης Αγρινίου, ανησυχία, άγχος και αίσθημα ανασφάλειας  στην καθημερινότητά τους. «Δεν μπορεί οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί να αντιμετωπίζονται ως στελέχη δεύτερης κατηγορίας, να μην υπάρχει πρόβλεψη για τα στοιχειώδη και να αισθάνονται ότι η στρατιωτική Ηγεσία αμελεί και δεν σέβεται την προσωπικότητα και αξιοπρέπειά τους», αναφέρει η ΕΣΠΕΑΙΤ.

Επίσης, η Ένωση Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας κάνει ωστόσο διεξοδική αναφορά και για το στρατιωτικό αεροδρόμιο Ακτίου (Μ.Υ. FOB AKTION).

Τέλος, η ΕΣΠΕΑΙΤ καλεί   την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ) να αξιολογήσει το  έγγραφο της και να αναλάβει πρωτοβουλίες προς την Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία ώστε, το συντομότερο δυνατόν, να πραγματοποιηθεί  αφ’ ενός επανεκτίμηση στον τρόπο στελέχωσης – λειτουργίας των συγκεκριμένων Μονάδων και αφ’ ετέρου την εξεύρεση λύσεων στα προβλήματα.

Κοινοποίησε το έγγραφο (υπογράφεται από τον πρόεδρο Απόστολο Λεμονιά και τον  Γεν. Γραμματέα Κων/νο Παπασταύρο) και σε Βουλευτές της Ν.Δ. προς ενημέρωση – αξιολόγηση εκφράζοντας την ελπίδα ότι σε συνεργασία μαζί τους και την Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ. θα υπάρχουν άμεσα θετικές εξελίξεις προς όφελος των στρατιωτικών.

Πληροφορίες από espeait.pomens.gr