Διαρκείς συσκέψεις για την ετοιμότητα των σχολείων στο νομό μας

Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου 2019

Με γνώμονα ζητήματα διδασκαλίας συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων, διαχείρισης τάξης και επικοινωνίας του σχολείου με τις τοπικές κοινότητες, πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Πέμπτης, στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, η πρώτη συνάντηση των Διευθυντών των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία των συντονιστών εκπαιδευτικού έργου και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με στόχο πέραν των άλλων να εξομαλυνθούν και διάφορα θέματα αναφορικά με τη λειτουργία των σχολικών μονάδων που ξεκινούν την λειτουργία τους την ερχόμενη Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.

Μέχρι την έναρξη της σχολικής χρονιάς, επρόκειτο να πραγματοποιηθούν αντίστοιχες συναντήσεις σε Μεσολόγγι και Ναύπακτο.

Οι συντονιστές εκπαιδευτικού έργου 2ης και 3ης ενότητας σχολικών μονάδων Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Αλέξης Μαστρογιάννης και Δημήτρης Σακούλης δήλωσαν στη «Συνείδηση» για τις εν λόγω συναντήσεις: «Στο πλαίσιο της επιμόρφωσης και της συνεργασίας των διευθυντών των σχολικών μονάδων πραγματοποιούμε συναντήσεις με απώτερο σκοπό τον προγραμματισμό του σχολικού έτους. Μας ενδιαφέρει να «χαράξουμε» τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να εξομαλυνθούν διάφορα θέματα σχετικά με την εκπαίδευση και το σχολείο.

Οι στοχεύσεις μας και τα χαρακτηριστικά τους είναι ποιοτικά, δηλαδή οι κατευθύνσεις που δίνουμε αφορούν το παιδαγωγικό και επιστημονικό έργο. Επιδιώκουμε να μειωθούν οι κατ’ οίκον εργασίες καθώς έχει αποδειχθεί πως δεν προσφέρουν κάτι ωφέλιμο στα παιδιά. Στο πλαίσιο της συζήτησης του προγραμματισμού του σχολικού έτους με τους διευθυντές στόχος μας είναι οι διευθυντές να λειτουργήσουν μέσα στο σχολείο ως πολλαπλασιαστές και να οργανώσουν μια σειρά από δράσεις που θα καλύψουν όλη την διάρκεια της χρονιάς σε συνεργασία με τους δασκάλους, ώστε να υπάρχει όφελος για τους μαθητές μας.

Εστιάζουμε σε ζητήματα διδασκαλίας συγκεκριμένων γνωστικών αντικειμένων, διαχείρισης τάξης και επικοινωνίας του σχολείου με την τοπική κοινότητα».

Ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιτωλοακαρνανίας, Χρήστος Κολοβός δήλωσε: «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Η συνάντηση έγινε καθώς όλες οι δομές εκπαίδευσης, από το κύτταρο που είναι το σχολείο μέχρι και το υπουργείο, βρισκόμαστε σε εγρήγορση. Κάνουμε αγώνα δρόμου ώστε την ημέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία να είναι όλα έτοιμα σε ότι αφορά κτίρια, βιβλία και εκπαιδευτικούς. Επιδίωξή μας είναι τα παιδιά να μην χάσουν ούτε μια ώρα μάθημα.

Η συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία των συντονιστών εκπαιδευτικού έργου σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια. Καλέσαμε όλους τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων της περιοχής του Αγρινίου. Σε αυτές τις συναντήσεις είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε προβληματισμούς. Οι συντονιστές του εκπαιδευτικού έργου έδωσαν τις κατευθυντήριες γραμμές για την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ενώ εγώ αναφέρθηκα στα θέματα οργάνωσης των σχολείων. Αναμένουμε το πρώτο μεγάλο κύμα πρόσληψης αναπληρωτών οι οποίοι θα παρουσιαστούν στην Διεύθυνση και θα τοποθετηθούν άμεσα, ώστε την Τετάρτη να βρίσκονται όλοι στη θέση τους».

Κώστας Χονδρός για την εφημερίδα «Συνείδηση» sinidisi.gr