Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018
Από την 1η Ιανουαρίου του 2019 ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού θα είναι υποχρεωτικός για όλους, που σημαίνει ότι όσοι πολίτες δεν εγγραφούν χάνουν τη δυνατότητα προληπτικού ελέγχου, χωρίς βέβαια να αποκλείονται από το σύστημα Υγείας, όπως διευκρίνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Σταμάτης Βαρδαρός, αναπληρωτής γ.γ υπουργείου Υγείας, υπεύθυνος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα.
Το σημαντικό είναι, σύμφωνα με τον κ. Βαρδαρό, ότι στα χρόνια νοσήματα, όπως οι καρδιοπάθειες ο οικογενειακός γιατρός δίνει ετήσια παραπομπή και από εκεί τους παρακολουθεί ο ειδικός γιατρός που έχουν επιλέξει, με ευθύνη του οποίου θα ενημερώνεται το ηλεκτρονικό πλέον ιατρικό ιστορικό (φάκελος) του ασθενούς.
Ο οικογενειακός γιατρός αμείβεται από κάθε φορολογούμενο, δηλαδή η επίσκεψη είναι δωρεάν και ο κάθε πολίτης μπορεί να τον επιλέξει:
Από οποιονδήποτε ιδιώτη συμβεβλημένο στον ΕΠΟΠΥ Γενικό γιατρό ή παθολόγο ή παιδίατρο
Από οποιαδήποτε δομή ΠΦΥ (Κέντρο Υγείας, Περιφερειακό Ιατρείο, Τοπικό ιατρείο)
Η εγγραφή γίνεται ηλεκτρονικά με αίτηση από τους κωδικούς Taxisnet και ΑΜΚΑ στις σελίδες:
http://www.pfy.moh.gov.gr/ και www.esyntagografisi.gr/
«Έχουμε 2.000 οικογενειακούς γιατρούς που ανέρχονται σε 3.000 μαζί με τους συμβεβλημένους, ενώ χρειαζόμαστε ακόμα 500-1000. Απευθυνόμαστε σε νέους γιατρούς κάτω των 40 ετών, που αν και στη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό (συνολικά 16.000) και σιγά- σιγά ανταποκρίνονται στο κάλεσμα στελέχωσης του νέου θεσμού», τόνισε ο κ. Βαρδαρός.
Τι είναι ο νέος θεσμός
Πρόκειται για Νέα και Δωρεάν λειτουργία του ΕΣΥ και αντιπροσωπεύει τη νέα εποχή και το μέλλον στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας! Αποτελεί το πρώτο σημείο επαφής του ατόμου με το Σύστημα Υγείας και λειτουργεί σαν Σύμβουλος και πλοηγός του σε αυτό.
Ο πολίτης έχει ο ίδιος το δικαίωμα να επιλέξει το γιατρό της προτίμησής του- αφορά κυρίως Γενικούς Γιατρούς και Παιδίατρο για τα παιδιά.
Ο Οικογενειακός Γιατρός Θα είναι Σύμβουλος Υγείας, θα παρακολουθεί τον Ατομικό Φάκελο Υγείας του ασθενούς και θα παρέχει Πρόληψη και θεραπεία στους εγγεγραμμένους πολίτες, όπως επίσης θα παραπέμπει – αν χρειάζεται – σε άλλες ιατρικές ειδικότητες.
Για τα παραπάνω και όσο αφορά στις προγραμματισμένες επισκέψεις, ο πολίτης θα εξετάζεται μόνο από τον προσωπικό του Οικογενειακό Γιατρό. Η εγγραφή του πληθυσμού είναι υποχρεωτική, σε Γιατρούς εντός του Δήμου κατοικίας του. Κάθε Γιατρός θα έχει συγκεκριμένο πληθυσμό αναφοράς- έως 2.250 άτομα, εντός του Δήμου όπου υπηρετεί.
Πληροφορίες από dikaiologitika.gr, e-maistros.gr