3ο βραβείο στο Τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων του Παν. Πατρών στο ECOTROPHELIA 2025

Πέμπτη 19 Ιουνίου 2025

Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΤΤ) του Πανεπιστημίου Πατρών κατέκτησε την 3η θέση στον ετήσιο εθνικό διαγωνισμό ECOTROPHELIA 2025 για τη δημιουργία και ανάδειξη νέων προϊόντων διατροφής με οικολογικό και καινοτόμο χαρακτήρα, που διοργανώθηκε για 15η χρονιά από το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

Το Τμήμα ΕΤΤ συμμετείχε στη φετινή διαγωνιστική διαδικασία με τα καινοτόμα προϊόντα Beerscuits, Carob Crunchies και HaruPella, με το προϊόν Carob Crunchies να καταλαμβάνει την 3η θέση και να δίνει στο Πανεπιστήμιο Πατρών το πρώτο του βραβείο στον συγκεκριμένο διαγωνισμό Ecotrophelia μετά από την τέταρτη συνεχή παρουσία του Τμήματος ΕΤΤ στο διαγωνισμό!

Στην Αθήνα όπου πραγματοποιήθηκε το ECOTROPHELIA 2025 παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Τμήματος  Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, Καθηγητής, Γρηγόριος Μπεληγιάννης, μαζί με τα παρακάτω μέλη ΔΕΠ και ΕΔΙΠ του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων που συμμετείχαν ως επιβλέποντες των τριών συμμετεχουσών ομάδων στο διαγωνισμό:

- Νικόλαος Ανδρίτσος (Επίκουρος Καθηγητής)

- Άρης Γιαννακάς (Αναπληρωτής  Καθηγητής)

- Αικατερίνη Κατερινοπούλου (ΕΔΙΠ βαθμίδας Γ΄)

- Όλγα Μαλισόβα (Επίκουρη Καθηγήτρια)

Carob Crunchies

Τα “Carob Crunchies” είναι τραγανά σνακ που αποτελούνται κυρίως από πολτό χαρουπιού. Το όνομα προέρχεται από το βασικό συστατικό του προϊόντος (χαρούπι) και την τραγανή του υφή. Διατίθενται σε 3 διαφορετικές γεύσεις.

Η πρώτη γεύση είναι με θυμάρι και τα κράκερ έχουν σχήμα κύκλου.

Η δεύτερη γεύση έχει τετράγωνο σχήμα και συνδυάζει βασιλικό και κουρκουμά, γνωστός για τις αντιοξειδωτικές του ιδιότητες.

Η τρίτη, πικάντικη εκδοχή με καυτερή πάπρικα, σε σχήμα τριγώνου, η οποία αφήνει μια ισορροπημένη και ευχάριστη καυτερή γεύση, ιδανική και για συνοδεία με ντιπ.

Το προϊόν είναι κατάλληλο για όλους, καθώς είναι vegan, χωρίς λακτόζη και χωρίς πρόσθετα συντηρητικά και γλυκαντικά. Είναι το ιδανικό σνακ για κάθε στιγμή της ημέρας, μπορεί να καταναλωθεί σκέτο ή συνοδευτικά με αλμυρά εδέσματα και γευστικά ντιπ.

Η γεύση τους είναι αρμονική και ακαταμάχητη, χάρη στον συνδυασμό της φυσικής γλυκύτητας του χαρουπιού, της ελαφρώς αλμυρής γεύσης και των ξεχωριστών αρωμάτων των βοτάνων και μπαχαρικών. Όλα τα υλικά προέρχονται από τοπικά καταστήματα τροφίμων, εκτός από τα χαρούπια, τα οποία συλλέγονται απευθείας από τα δέντρα στο χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών στο Αγρίνιο.

Ο φιλικός προς το περιβάλλον χαρακτήρας του προϊόντος ολοκληρώνεται με μια βιοδιασπώμενη συσκευασία που περιβάλλει τα υγιεινά σνακ.

Η ομάδα αποτελείται από τα μέλη του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων:

Δρ Κατερινοπούλου Κατερίνα, ΕΔΙΠ , Δρ Μαλισόβα Όλγα, Επίκουρη Καθηγήτρια, Τόφια Μαρία, Προπτυχιακή φοιτήτρια, Βασιλείου Αικατερίνη, Προπτυχιακή φοιτήτρια, Βενιτσανοπούλου Μαρία, Προπτυχιακή φοιτήτρια, Σπυροπούλου Αικατερίνη, Προπτυχιακή φοιτήτρια, Πάλλη Αικατερίνη, Προπτυχιακή φοιτήτρια, Αποστολάκης Ανδρέας, Προπτυχιακός φοιτητής

HaruPella

Η HaruPella είναι μια υγιεινή πραλίνα από χαρούπι με λειτουργικές ιδιότητες που επαναπροσδιορίζει τη γλυκύτητα. Ιδανική για κατανάλωση από vegans και άτομα με ειδικές διατροφικές ανάγκες, η HaruPella έρχεται και με τη μορφή μπισκότου και μπουκίτσας (σνακ) για να μπορείτε να ανακαλύψετε τη γλυκύτητα της φύσης κάθε ώρα της ημέρας.

Η φοιτητική ομάδα HaruPella αποτελείται από τις Μ.Ε. Γιαννούλου, Μ.Α. Καπράνου,  Μ. Λυμπεροπούλου (συντονιστής ομάδας), Μ.Α. Στεφάνογλου, Δ. Τσουμάνη και τον Δ.Γ. Λαζαρίδη (Υποψ. Διδάκτορα), με επιβλέποντες τον Επίκ. Καθηγητή Ν. Ανδρίτσο και τον Δρ. Αλ. Βαρδάκα της εταιρείας "GAEA Products S.M. S.A."

Beerscuits

Τα Beerscuits είναι μια καινοτόμος σειρά μαλακών μπισκότων που συνδυάζει το υγιεινό σνακ με τις τάσεις της κυκλικής οικονομίας και βιωσιμότητας. Με επίκεντρο την αξιοποίηηση των υποπροϊόντων ζυθοποίησης (BSG) - ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά υποπροϊόν που συχνά απορρίπτεται - το προϊόν μας προσφέρει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και βήτα-γλυκάνες σε δύο γευστικές ποικιλίες: πορτοκάλι και σοκολάτα. Η καινοτομία δεν περιορίζεται στο ίδιο το μπισκότο.

Τα Beerscuits διαθέτουν ένα διπλό σύστημα συσκευασίας: ένα εξωτερικό ανακυκλώσιμο κουτί από χαρτόνι και μια βρώσιμη, τρισδιάστατα εκτυπωμένη εσωτερική μεμβράνη από BSG, ζελατίνη, γλυκερόλη και σκόνη γαρίφαλο.

Αυτή η βιομεμβράνη παρέχει προστασία από οξυγόνο, αντιμικροβιακή και αντιοξειδωτική δράση και παράταση της διάρκειας ζωής, ενώ παράλληλα είναι βιοδιασπώμενη και ασφαλής για τα τρόφιμα.

Με ελάχιστα απόβλητα, μειωμένο αποτύπωμα άνθρακα και συμπεριληπτική, φυτική διατροφή, τα Beerscuits επαναπροσδιορίζουν το σύγχρονο σνακ μέσω της κυκλικής οικονομίας και της πρακτικής καινοτομίας στα τρόφιμα.

Η ομάδα των Beerscuits  αποτελείται από τις Ταρσηζία Αγγελάρη, Ευαγγελία Μπαλτζή, Ζωή Νταρή και τους Φλόρεντς Χότζα, Οδυσσέα Κεχαγιά, Λέανδρο Μπρέγκασι  Κωνσταντίνο Νάκο και Σταύρο Βλαχογιάννη με επιβλέποντες τους Άρη Γιαννακά, Αναπληρωτή Καθηγητή και Κωνσταντίνο Ζαχαριουδάκη, Υποψ. Διδάκτορα.

Το υψηλό επίπεδο συναγωνισμού αποτυπώθηκε και φέτος, με τη διαγωνιστική διαδικασία του ECOTROPHELIA 2025 να περιλαμβάνει 14 προϊόντα από 7 διαφορετικά πανεπιστήμια και διεξήχθη το διήμερο 17-18 Ιουνίου, στο ξενοδοχείο Divani Caravel ,στην Αθήνα.

Η συμμετοχή με τρία προϊόντα καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο έρευνας και καινοτομίας που συντελείται στο Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων (ΕΤΤ), ενώ αξίζει να τονιστεί ότι και τα τρία προϊόντα απέσπασαν τα θετικότατα σχόλια των παρευρισκόμενων στην ανοικτή για το κοινό έκθεση των διαγωνιζόμενων προϊόντων.

Συγχαρητήρια στους φοιτητές του τμήματος ΕΤΤ και σε όλους τους συμμετέχοντες!