Τετάρτη 19 Μαρτίου 2025
Με γενικό σύνθημα «κανείς μόνος του πια», πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το 17 Μαρτίου 2025, στο «Κτήριο Ναυπακτία», στη Ναύπακτο, ενημερωτική εκδήλωση για το έργο που υλοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και αφορά σε υπηρεσίες αυτόνομης διαβίωσης, ηλικιωμένων, ατόμων από 60 ετών και άνω που πάσχουν από κατάθλιψη, Alzheimer, καρδιολογικά προβλήματα, διαβήτη και άλλες παθήσεις, καθώς και σε ΑμεΑ όλων των ηλικιών.
Παρουσία του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριου Φαρμάκη, παρουσιάστηκε το Πρόγραμμα «Κλικ ζωής» που στηρίζεται στην λειτουργία ενός πρότυπου κέντρου 24ωρης παρακολούθησης και τηλεφωνικής υποστήριξης των ωφελουμένων συνανθρώπων μας, από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους. Με ειδικές συσκευές τηλε-ειδοποίησης, γίνεται άμεση κλήση σε βοήθεια στο Κέντρο λήψη σημάτων με το πάτημα ενός κουμπιού. Πρόκειται για συσκευές κατ’ οίκον παρακολούθησης με ανίχνευση πτώσης και κουμπί πανικού, συσκευές παρακολούθησης και εντοπισμού θέσηςεκτός σπιτιού οι οποίες δίνονται και εγκαθίστανται στον ηλικιωμένο.Στο πρόγραμμα θα ενταχθούν συνολικά 3.000 πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις και από τις τρεις Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.
Σε σύντομο χαιρετισμό του ο κ. Φαρμάκης αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για την αντιμετώπιση του δημογραφικού και εστίασε στην προσπάθεια που καταβάλλεται ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες αυτόνομης διαβίωσης και ασφαλούς γήρανσης ηλικιωμένων, όπως επίσης διευκόλυνσης των ΑμΕΑ. Τόνισε επίσης ότι πρόκειται για υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν στους ωφελούμενους, καθώς χρηματοδοτούνται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτική Ελλάδα 2021-2027.
Ακολούθως παίρνοντας το λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας Αθανάσιος Μαυρομμάτης,έδωσε έμφαση στην ενημέρωση για την άμεση συμπλήρωση αιτήσεων των ενδιαφερομένων, ώστε να εξασφαλίσουν οι ωφελούμενοι της Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας το δικό του «Κλικ« στη ζωή, υποβάλλοντας αίτηση στο σύνδεσμο pde.clickzois.gr, είτε τηλεφωνικά καλώντας στον αριθμό 2610700700.
Στα οφέλη του προγράμματος αναφέρθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας, Γεωργία Ντάτσικα, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου, Βασίλειος Γκίζας, ο Δήμαρχος Ξηρομέρου, Ιωάννης Τριανταφυλλάκης, ενώ από το Δήμο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου η Προϊσταμένη Αυτοτελούς Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου, Ευστρατία Ζαΐμη.
Από την ανάδοχο εταιρεία «Γνώμων» παραβρέθηκε και παρουσίασε το έργο ο Χαρίσιος Ζανδές με ζωντανές κλήσεις στο κέντρο λήψης σημάτων. Παρέθεσε τεχνικά και στατιστικά στοιχεία και στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις από τους παραβρισκόμενους.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων, εργαζόμενοι από το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι και δεκάδες κάτοικοι που ήθελαν να ενημερωθούν γύρω από το τόσο σπουδαίο έργο που έχει ως κέντρο τον άνθρωπο.
Την εκδήλωση συντόνισε η δημοσιογράφος Νάντια Μανιάτη. Ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Πέμπτη 20 Μαρτίου 2025, στις 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας,στο Αγρίνιο.
«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας προωθεί την Υγιή Γήρανση με επίκεντρο τη Συνεργασία με το Ελληνικό Δίκτυο Καταγμάτων Ευθραυστότητας»
Η προώθηση της υγιούς γήρανσης στη Δυτική Ελλάδα, αποτέλεσε τον βασικό άξονα συζήτησης μεταξύ της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, Άννας Μαστοράκου και του Ομότιμου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών, Ηλία Παναγιωτόπουλου σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Μαρτίου 2025, με τη συμμετοχή του Παναγιώτη Αναστασόπουλου, από τη Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας και τεχνικά υπεύθυνου εκ μέρους της Π.Δ.Ε. για το Δίκτυο Υγιών Περιφερειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Ομότιμος Καθηγητής και Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Δικτύου Καταγμάτων Ευθραυστότητας (Ε.Δι.Κ.Ε., FFN Gr), Ηλίας Παναγιωτόπουλος, παρουσίασε τη φιλοσοφία και τις δράσεις του Ελληνικού Δικτύου, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του Παγκόσμιου Δικτύου (Fragility Fracture Network Global - FFN Global).
Το Ελληνικό Δίκτυο Καταγμάτων Ευθραυστότητας προωθεί τη διεπιστημονική γνώση και συνεργασία για την ολιστική φροντίδα των ατόμων μεγαλύτερης ηλικίας μετά από ένα κάταγμα ευθραυστότητας (οστεοπορωτικά κατάγματα) τόσο στην ενδονοσοκομειακή φάση, όσο και κατά την κρίσιμη περίοδο επιστροφής στην κοινότητα.
Στο πλαίσιο αυτής της σημαντικής πρωτοβουλίας, συζητήθηκαν εκτενώς δράσεις για την πρόληψη και την αποκατάσταση των καταγμάτων ευθραυστότητας, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πραγματοποίηση επιμορφωτικών σεμιναρίων σειατρούς και επαγγελματίες υγείας, στο πλαίσιο της ενίσχυσης της εγγραμματοσύνης στην υγεία (health literacy).
Επιπλέον, τονίστηκε η ανάγκη για τη ψηφιακή μετάβαση των υπηρεσιών υγείας που αφορούν τους ασθενείς με κάταγμα ευθραυστότητας, προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχύτερη και πιο αποτελεσματική πρόσβαση στις απαραίτητες υπηρεσίες και να βελτιωθεί η ποιότητα της φροντίδας.
Η συνάντηση αυτή αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας να ενισχύσει τη συνεργασία με αρμόδιους επιστημονικούς φορείς και οργανισμούς, προωθώντας στρατηγικές και καινοτόμες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση της υγείας των πολιτών, με έμφαση στην υγιή γήρανση και την προστασία των ηλικιωμένων.