Τετάρτη 12 Μαρτίου 2025
Προσκυνηματική επίσκεψη στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Κατερινούς «Το Γενέσιον της Θεοτόκου» στην Γαβαλού Μακρυνείας, πραγματοποίησαν σήμερα Τετάρτη 12 Μαρτίου, πολλοί συγχωριανοί μας, ενορίτες του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Καλυβίων.
Κατά την παραμονή των προσκυνητών στην Ιερά Μονή τελέσθηκε από τον ιερέα π. Θεοδόσιο Αθανασόπουλο, Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία.
Κατόπιν στο Αρχονταρίκι της ιστορικής Μονής, η σεβαστή Γερόντισσα Μαριάμ υποδέχθηκε εγκάρδια τους προσκυνητές, τους μίλησε για την ιστορία και την προσφορά της Μονής και τους ξενάγησε στην κειμηλιοθήκη – Βιβλιοθήκη.
Μάλιστα ανέφερε η Γερόντισσα ότι, κατά το έτος 1977 -78 ήταν Καθηγήτρια στο νεοϊδρυθέν τότε Γυμνάσιο Καλυβίων.
Για τους πρώτους αιώνες του μοναστηριού δεν υπάρχουν πληροφορίες. Το μοναστήρι που σώζεται σήμερα έχει διώροφα κελιά, τα οποία είναι χτισμένα στη βορειοδυτική πλευρά σχηματίζοντας καμαροσκέπαστη στοά στο ισόγειο, νοτιοανατολικά προς το μέρος της αυλής. Στο μέσον της δυτικής πλευράς, υπάρχει υπεραιωνόβιος πλάτανος και δύο πηγές με τρεχούμενο νερό. Στο κέντρο της αυλής, βρίσκεται το καθολικό της Μονής. Μέχρι το 1979, υψωνόταν πέτρινη, μεταβυζαντινή, τρίκλιτη, σταυρεπίστεγη βασιλική με οκταγωνικό τρούλο, η οποία ήταν χτισμένη πάνω σε παλαιότερο ναό, που είχε καταστραφεί περί το 1725.
Το 1972 επί μακαριστού Μητροπολίτου Θεοκλήτου έγινε γενική ανακαίνιση της Μονής. Το 1979 ο παλαιός ναός κατεδαφίστηκε και στη θέση της χτίστηκε η σημερινή τρίκλιτη τσιμεντένια βασιλική, με υπερυψωμένο το κεντρικό κλίτος.
Στο τέμπλο του Ναού, φιλοξενείται παλαιά εικόνα της ένθρονης Θεοτόκου (ΜΡ ΘΥ) με την προσωνυμία «η Παντάνασσα», ενώ στο τέλος της εικόνας σημειώνεται η επιγραφή: «1865 Μαρτίου 26, χεὶρ Ἰω. Ζωγράφου, διά συνδρομῆς Ἀγαθαγγέλου Ἱερομονάχου τῆς Μονής Κατερηνοῦ». Στα ιερά κειμήλια της Μονής, συγκαταλέγονται ένας σταυρός Αγιάσματος, ένα Ευαγγέλιο, μία λειψανοθήκη με τα τίμια λείψανα επτά Αγίων: Πολυκάρπου, Χαραλάμπους, Αθανασίου, Τρύφωνος, Ακακίου, Θεοδώρου Στρατηλάτου, Αναργύρων. Η Ιερά Μονή διέθετε πλούσια για την εποχή εκείνη βιβλιοθήκη.
Στο παλαιό καθολικό της Μονής Κατερινούς, έγινε η μύηση και η ορκωμοσία του Δ. Μακρή (καπετάνιου του Ζυγού) στη Φιλική Εταιρεία το 1819, μπροστά στον Φιλικό Ιωάννη Παπαρηγόπουλο, που ήλθε από την Πάτρα. Στη Μονή γίνονταν οι εθνοσυνάξεις των κλεφταρματολών, όπου όλοι ορκίζονταν για Ελευθερία ή Θάνατο. Σε καιρούς γενικής αμάθειας και αγραμματοσύνης, οι μοναχοί της Μονής Κατερινούς μάθαιναν γράμματα στα σκλαβωμένα ελληνόπουλα σε κρυφό σχολειό, που λειτουργούσε στο μικρό μοναστήρι της Ζωοδόχου Πηγής.
Πολλά και διάφορα θαύματα αποδίδονται στην Παναγία της Κατερινούς, όπως καταγράφηκαν ή τα αφηγούνται ευλαβείς προσκυνητές για την θαυματουργή Παναγία. Άτεκνα ζευγάρια μετά από πολύ θερμή προσευχή απέκτησαν παιδιά, τα οποία βάπτισαν στη Μονή.
Η Ιερά Μονή Κατερινούς διά μέσω των αιώνων υπήρξε πνευματική εστία, εθνική, κοινωνική και μορφωτική. Ανέπτυξε πλούσια πνευματική, επαναστατική, οικονομική και φιλανθρωπική δραστηριότητα. Σε καιρούς εσχάτης πενίας και δυστυχίας, στήριζε ανθρώπους αδικημένους και κατατρεγμένους, έτρεφε πεινασμένους, περιέθαλπε λαβωμένους, πρόσφερε λόγο παραμυθίας σε κάθε προσερχόμενο πιστό.
Στις 8 Σεπτεμβρίου, κάθε χρόνο εορτάζει η Μονή Κατερινούς.
Φωτογραφίες: Δώρα Βελή - Γαλανοπούλου