Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Αγρίνιο, η συνέντευξη τύπου για την παρουσίαση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – Δήμητρα για τη δημιουργία ενός προτύπου πιστοποίησης της ποιότητας του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος εντός της Π.Δ.Ε.
Μίλησαν οι:
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας μίλησε για την πολιτική της Περιφέρειας για την στήριξη του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας και τον ρόλο του Πανεπιστημίου Πατρών.
Ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών, Γρηγόρης Μπεληγιάννης αναφέρθηκε στον ρόλο του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, στον Αγροδιατροφικό Τομέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
Ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας, Μήλιος Κων/νος μίλησε με θέμα: «Η αναγκαιότητα ενός προτύπου πιστοποίησης της ποιότητας του παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος εντός της Π.Δ.Ε.»
Ο Επίκουρος Καθηγητής, και Συντονιστής του έργου, Ανδρίτσος Νικόλαος, με θέμα: «Τα βήματα για τη δημιουργία του προτύπου»
Ο Μάριος Ματαράγκας, από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων- Τμήμα Γάλακτος Ιωαννίνων με θέμα: «Η συνεισφορά του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ»
Να επισημάνουμε ότι, η προγραμματική σύμβαση έχει ολοκληρωθεί από τους εμπλεκόμενους φορείς και στόχος είναι το επόμενο διάστημα το Πανεπιστήμιο Πατρών να δημιουργήσει έναν οδηγό χάρτη – κώδικα που πολύ σύντομα θα δώσει απτά αποτελέσματα, ώστε να υπάρξει πλέον ένα πιστοποιημένο αγροδιατροφικό προιόν για το γάλα και τα υποπροϊόντα του. Εκτός από το γάλα και άλλα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα που παράγονται στην Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας θα μπορέσουν μέσω της πιστοποίησή τους να αναδειχθούν στην εγχώρια και διεθνή αγορά και να αποφέρουν υπεραξία στους παραγωγούς.
Ως κυριότερα ερευνητικά ενδιαφέροντα είναι, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων μέσω της μείωσης των απωλειών, των κτηνιατρικών δαπανών, του κόστους εκτροφής, τη βελτίωση της παραγωγής (κτηνοτροφία ακριβείας) της πρόληψης και του ελέγχου της μαστίτιδας και της μείωσης της χρήσης αντιβιοτικών.
Μεταξύ των στόχων του έργου είναι, η παρακολούθηση και η καταγραφή της παραγωγής γάλακτος στην Περιφέρεια, ενώ κατά την διαδικασία μέχρι την ολοκλήρωση της πιστοποίησης είναι να μπορέσουν να συμμετάσχουν όσοι περισσότεροι κτηνοτρόφοι, τυροκόμοι και μεταποιητές του προιόντος, κάτι που θα είναι προς όφελος όλων, ενώ το όλο πρόγραμμα θα έχει διετή διάρκεια.
Σκοπός της συγκεκριμένης Προγραμματικής Σύμβασης είναι η παρακολούθηση, η καταγραφή και ο χαρακτηρισμός της ποιότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος που παράγεται εντός της γεωγραφικής περιοχής της Π.Δ.Ε. και η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του παραγόμενου γάλακτος μέσω της δημιουργίας και σύνταξης ενός προτύπου πιστοποίησης της ποιότητας του γάλακτος για τους παραγωγούς της Π.Δ.Ε. που θα ενταχθούν στο εν λόγω σχήμα πιστοποίησης.
Πρόκειται να παρθούν δειγματοληψίες γάλακτος από 3 φάρμες της Αιτωλοακαρνανίας, από 1 φάρμα της Αχαΐας και ακόμη 1 φάρμα της Ηλείας.
Οι δειγματοληψίες που θα απαιτηθούν για τον χαρακτηρισμό της ποιότητας του γάλακτος από τις πέντε (5) περιοχές της Π.Δ.Ε. αφορούν συνολικά 240 δείγματα για ένα χρόνο (δηλ. ένας παραγωγός από κάθε περιοχή με τέσσερα (4) δείγματα/μήνα ή ένα (1) δείγμα/εβδομάδα, ήτοι 20 δείγματα/μήνα ή πέντε (5) δείγματα/εβδομάδα για το σύνολο των περιοχών).
Το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών θα πραγματοποιήσει τις μικροβιολογικές αναλύσεις των δειγμάτων και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα πραγματοποιήσει τις χημικές αναλύσεις των δειγμάτων γάλακτος.
Επιπλέον, με βάση τα αποτελέσματα αναλύσεων των δειγμάτων, το Τμήμα Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων Π.Π. θα αναλάβει τη δημιουργία και σύνταξη ενός (ιδιωτικού) προτύπου πιστοποίησης της ποιότητας του γάλακτος για λογαριασμό της Π.Δ.Ε., το οποίο θα προσφέρει προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς της Π.Δ.Ε. που θα αποφασίσουν να ενταχθούν στο συγκεκριμένο σχήμα πιστοποίησης, καθώς μέσω αυτού θα μπορούν να επιτύχουν καλύτερες τιμές για το γάλα που παράγουν λόγω της πιστοποιημένης ανώτερης ποιότητάς του.