Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2024
Στην ετήσια Πανηγυρική Συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών ανακοινώθηκαν τα βραβεία για το 2024. Το Βραβείο Αφηγηματικού Πεζού Λόγου του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη απέσπασε η συμπατριώτισσά μας, με καταγωγή από το Αγγελόκαστρο, Ελένη Πριοβόλου, για το μυθιστόρημά της «Βαθύ το σκοτάδι πριν την αυγή», ένα βιβλίο που φωτίζει μια σκοτεινή περίοδο της ελληνικής Ιστορίας.
Η συγγραφέας αναφέρει σχετικά: «Στα 40 χρόνια της λογοτεχνικής μου διαδρομής με ενδιαφέρουν οι αφανείς ήρωες της ιστορίας. Οι αιρετικοί και αποσυνάγωγοι. Οι επαναστάσεις που δεν τελεσφόρησαν και τα οράματα που διαψεύστηκαν. Και ψάχνω τα ψιλά γράμματα της ιστορίας. Ο ήρωας του τελευταίου βιβλίου, ο Χριστόδουλος Παμπλέκης ο Ακαρνάν, πολεμήθηκε και διώχτηκε για τις θέσεις και τις σκέψεις του. Έμεινε ως το τέλος της ζωής πιστός στο όραμά του, πολέμησε την Θεοκρατία και μετά τον θάνατο του αφορίστηκε. Και όχι μόνο αυτός αλλά και ο ιερέας που τον ενταφίασε με χριστιανική ταφή και ο μικρός κύκλος των μαθητών του.
Ευχαριστώ πολύ το Ίδρυμα Ελένης και Κώστα Ουράνη, της Ακαδημίας Αθηνών για την εξαιρετική τιμή. Η διάκριση ανήκει στον δάσκαλο του διαφωτισμού Χριστόδουλο Παμπλέκη, που εν ζωή δεν έτυχε καμίας τιμής.
Επίσης μοιράζομαι μαζί σας την θέρμη της καρδιάς μου».
Λίγα λόγια για το βιβλίο
Στο νέο της μυθιστόρημα, με τον τίτλο «Βαθύ το σκοτάδι πριν την αυγή» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, η Ελένη Πριοβόλου συναντά και ανασυνθέτει ένα ιστορικό πρόσωπο ελάχιστα γνωστό στη σημερινή εποχή: τον Χριστόδουλο Παμπλέκη, λόγιο και επιφανή δάσκαλο εξ Ακαρνανίας, ο οποίος υπηρέτησε με αφοσίωση τις αρχές του Διαφωτισμού. Ο Παμπλέκης έζησε στο πιο βαθύ σκοτάδι του 18ου αιώνα, λίγο πριν την Ελληνική Επανάσταση, με την Τουρκοκρατία να έχει βυθίσει την Ελλάδα σ’ έναν διαρκή Μεσαίωνα. Σπούδασε στην Αθωνιάδα Ακαδημία του Αγίου Όρους, κοντά στον Ευγένιο Βούλγαρη, και ταξίδεψε σε πολλά σημεία της σκλαβωμένης χώρας καθώς και στα μεγάλα κέντρα του ελληνισμού, στη Βενετία, τη Βιέννη και τη Λειψία. Η δράση που ανέπτυξε χαρακτηριζόταν από την προσπάθειά του να εμφυσήσει τις ιδέες της επιστημονικής γνώσης και της ατομικής ελευθερίας, με συνέπεια να έρθει σε σύγκρουση με τους συντηρητικούς κύκλους της Ορθόδοξης Εκκλησίας και να διωχτεί. Η μοίρα του Παμπλέκη είναι εκείνη κάθε σπινθηροβόλου πνεύματος που προχωρά σε μια άγνωστη περιοχή κρατώντας αναμμένη δάδα, με την οποία διώχνει τα σκοτάδια γύρω του.