Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024
Ο Γιάννης Ρουσόπουλος, είναι Περιβαλλοντολόγος MSc και Φωτογράφος Φύσης και τις τελευταίες μέρες του Νοέμβρη έκανε ένα μικρό οδοιπορικό στην Κοιλάδα του ποταμού Αχελώου και μας χαρίζει όμορφες εικόνες, αλλά ταυτόχρονα εκφράζει και τους προβληματισμούς του για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής.
Ας αφήσουμε τον ίδιο να μας διηγηθεί το ενδιαφέρον αφιέρωμα στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας:
Οδοιπορικό στην Κοιλάδα Αχελώου
«Βρέθηκα χθες και προχθές (27 και 28 Νοεμβρίου) σε ένα ζωντανό, πανέμορφο τμήμα του πολύπαθου Αχελώου, ντυμένο τώρα στα φθινοπωρινά. Αφετηρία μου το Μεσολόγγι…
Πήρα το δρόμο προς την ενδοχώρα του Ορεινού Βάλτου. Αναφέρω τοπωνύμια της διαδρομής: Αγρίνιο, Στράτος, Καστράκι, Μπαμπαλιό, Μαλεσιάδα, Χαλκιόπουλο, Εμπεσός, Διάβαση Κανάλας, Σακαρέτσι (Περδικάκι), Πηγάδια, Βρουβιανά, Αυλάκι. Εδώ τελειώνει ο νομός Αιτωλοακαρνανίας.
Η γέφυρα Αυλακίου στον Αχελώο, μας συνδέει με τα ορεινά χωριά των Αγράφων (Νέο Αργύρι, Κέδρα, Πρασιά, Ραφτόπουλο κλπ), αλλά και με τα χωριά της ορεινής Αργιθέας του νομού Καρδίτσας (Καταφύλι, Αργύρι κλπ). Από τη Γέφυρα Αυλακίου συνέχισα βόρεια μέσω σύντομου βατού χωματόδρομου προς τα χωριά του Γαβρόγου της ορεινής Άρτας (Μεσόπυργος, Μηλιανά, Γρέβια, Πέρδικα, Γλήνικα).
Η φύση οργιάζει. Οι ανθρώπινες κοινότητες βρίσκονται σε φάση δημογραφικής κατάρρευσης. Κάποιοι επιμένουν. Ευτυχώς, βρίσκεις ακόμα κάποιο καφενείο να δεις έναν άνθρωπο και να πεις δυο κουβέντες.
Από τις κουβέντες έμαθα ότι η ΤΕΡΝΑ ετοιμάζει το έδαφος για κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος στα στενά μεταξύ Παλαιόπυργου-Αυλακίου. Δεν γνωρίζω πόσο ευσταθούν τα νέα, αλλά, το σενάριο για το φράγμα υφίσταται από το παρελθόν.
Έμαθα επίσης ότι, ενεργοποιείται πάλι το θέμα των φραγμάτων Συκιάς και Μεσοχώρας, καθώς και η εκτροπή νερών του Αχελώου προς τη Θεσσαλία. Αυτά στα καφενεία των χωριών, αλλά μπορεί και σε άλλα καφενεία, όπως της Βουλής ή σε συναντήσεις με επιχειρηματικούς κύκλους. Δεν γνωρίζουμε, εικάζουμε.
Πάντως, η εκτροπή του Αχελώου προς Αθήνα από τη λίμνη Κρεμαστών προχωράει. Θα λένε οι απόγονοί μας, κάποτε ήταν ένας τρανός ποταμός, που πάλεψε με τον Ηρακλή, ... και το κέρας, ... η Αμάλθεια, ... ο πλούτος και η γονιμότητα, η αρμονία, το μέτρο, ο σεβασμός στη φυσική δημιουργία… όλα θα είναι παρελθόν.
Βιογραφικό σημείωμα
Ο Γιάννης Ρουσόπουλος, είναι Περιβαλλοντολόγος MSc, Φωτογράφος Φύσης και Εκδότης βιβλίων και διαμένει μόνιμα στο Μεσολόγγι. Δραστηριοποιείται επίσης με την Φωτογραφική Λέσχη Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό".
Η υπερ-τριακονταετής ενασχόληση του συγγραφέα με τα πουλιά και τους οικοτόπους τους ως επιστήμονας Ορνιθολόγος, η παράλληλη ενασχόληση με τη φωτογράφηση, αλλά και η καλή γνώση του φυσικού χώρου της επικράτειας του Δήμου Μεσολογγίου, έχουν ως αποτέλεσμα τη συγκέντρωση πολύ μεγάλου όγκου πρωτογενούς υλικού.
Ο Γιάννης Ρουσόπουλος, έχει εκδώσει δυο καταπληκτικά λευκώματα:
- «Στο Μεσολόγγι, με τα πουλιά!» (2017)
- «Ναυπακτία: Από το Αντίρριο… ως τα Βαρδούσια» (2006)
Φωτογραφίες, κείμενο: Γιάννης Ρουσόπουλος
Εδώ, μεταξύ των χωριών Μεσόπυργος Άρτας και Αυλάκι Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με αναφορές των ντόπιων, επιδιώκει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ την κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος.
Από τη γέφυρα Αυλακίου, ο Αχελώος και στο βάθος το βουνό του Γαβρόγου.
Ο Αχελώος και στο βάθος το χωριό Νέο Αργύρι.
Ο Αχελώος στο Μεσόπυργο και το όρος Κοκκινόλακα.
Στα δάση Βαλανιδιάς, περιοχή Μεσόπυργου.
Λιακάδα την ημέρα, αλλά, στην ποταμοκοιλάδα όλη νύχτα έκατσε η υγρασία. Ο πρωινός ήλιος τη σκορπάει...
Η ομίχλη σκόρπισε, φάνηκε το ποτάμι...
Σπορά βρώμης με χαμόγελα. Μεσόπυργος.... και...
Μεσόπυργος... το τρακτεράκι που φρεζάρει το σπαρμένο, να μπει ο σπόρος στη γη. Με την επόμενη βροχούλα θα πετάξει το φύτρο.
Από Μεσόπυργο με θέα τη βορειότερη και ψηλότερη κορυφή της οροσειράς Βάλτου, το Γάβρογο. Περίπου 1850 μέτρα υψόμετρο.
Παλιά μου χρόνια και καιροί. Γλήνικα Άρτας.
Ο Αχελώος στα σύνορα Άρτας - Καρδίτσας, περιοχή Γρέβια.
Από το Μεσόπυργο με φόντο όρος Κοκκινόλακας.
Κάποιοι μου είπαν ότι, άμα γίνει φράγμα και αυτό το μέρος πλημμυρίσει, θα είναι όμορφα και θα έρθει τουρισμός. Τους ρωτάω, τώρα δηλαδή, δεν είναι όμορφα; Θα έρθει τουρισμός όπως στα Κρεμαστά, στο Καστράκι, στην Ευηνολίμνη, στο Λάδωνα, στο Πολύφυτο (Αλιάκμονας), στο Θησαυρό (Νέστος) κλπ. κλπ...
Εδώ, μεταξύ των χωριών Μεσόπυργος Άρτας και Αυλάκι Αιτωλοακαρνανίας, σύμφωνα με αναφορές των ντόπιων, επιδιώκει η εταιρεία ΤΕΡΝΑ την κατασκευή μεγάλου υδροηλεκτρικού φράγματος.