Πέμπτη 14 Νοεμβρίου 2024
Η Δημοτική παράταξη "Ανυπότακτο Αγρίνιο" και το Βιβλιοπωλείο "Λέσχη του Βιβλίου" της Αλεξάνδρας Μοσχονά, με αφορμή την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου καθώς και τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την πτώση της δικτατορίας διοργάνωσαν χθες Τετάρτη 13 Νοεμβρίου παρουσίαση - συζήτηση για το βιβλίο του Διονύση Ελευθεράτου "Μεταπολίτευση - Ένα βολικό τέρας".
Σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα, δύο από τους αγωνιστές της εξέγερσης του Νοέμβρη του 1973, ο δημοσιογράφος Θανάσης Σκαμνάκης και η συγγραφέας/ δημοσιογράφος Μαριάννα Τζιαντζή συνομίλησαν με τον συγγραφέα του βιβλίου και το κοινό σε μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση. Τον συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο Στέλιος Μερμίγκης.
Το βιβλίο "Μεταπολίτευση ένα βολικό τέρας" του Διονύση Ελευθεράτου ακτινογραφεί τις σημαντικότερες πολιτικές - κοινωνικές συγκρούσεις της Μεταπολίτευσης, κυρίως από την πρώτη και ζωηρότερη περίοδό της. Διαπιστώνει πώς ο ριζοσπαστισμός που αναπτύχθηκε κατά τη διάρκειά της, άσκησε πολλαπλές επιδράσεις στις ιδέες, την ψυχαγωγία, τις εφημερίδες, τον κινηματογράφο κλπ., ενώ ταυτόχρονα σκιαγραφεί το στίγμα που είχε το μεταπολιτευτικό κλίμα στις πολιτικές εξελίξεις και διαλύει μύθους που έχουν αναπτυχθεί από το κυρίαρχο αφήγημα.
Τοποθετήσεις και ερωτήματα διατυπώθηκαν όχι μόνο από τους εισηγητές αλλά και από πολλούς συμμετέχοντες που δεν αφορούσαν μόνο την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την μακρά αυτή περίοδο της Μεταπολίτευσης, αλλά κυρίως εξέφραζαν απόψεις τόσο για την κατάσταση του κόσμου μας σήμερα όσο και την ειλικρινή αγωνία για το αύριο των ζωών μας.
Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου διαβάζουμε:
«Η γεννημένη προ πεντηκονταετίας Μεταπολίτευση, φαντάζει γρίφος... Δημοσιολόγοι διαφωνούν για το πότε εξέπνευσε, αλλά και για το πόσο ζωντανά παραμένουν τα «καταπιστεύματά» της... Πολιτικοί των δύο κομμάτων (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ) τα οποία γεννήθηκαν μαζί της και κυριάρχησαν σε όλη -ή σχεδόν- τη διάρκειά της, τη στηλιτεύουν, ως συνολικά επιζήμια περίοδο. Κάποτε αυτό το έκανε μόνον η Ακροδεξιά.
Στην πραγματικότητα αφορίζουν τον ριζοσπαστισμό που αναπτύχθηκε στην κοινωνία κατά τη Μεταπολίτευση (κυρίως την πρώιμη) κι άσκησε πολλαπλές επιδράσεις. Ο αφορισμός αυτός λειτουργεί και ως φύλλο συκής, πίσω από το οποίο πασχίζουν να κρυφτούν οι συνέπειες των επιλογών της οικονομικής ελίτ και τα αδιέξοδα του παραγωγικού μοντέλου της χώρας.
Ο Διονύσης Ελευθεράτος ακτινογραφεί τις σημαντικότερες πολιτικές -κοινωνικές συγκρούσεις της Μεταπολίτευσης, κυρίως από την πρώτη και ζωηρότερη περίοδό της. Διαπιστώνει πώς επηρέασε ο ριζοσπαστισμός της τις ιδέες και την ψυχαγωγία. Εξετάζει τις κυκλοφορίες των εφημερίδων παράλληλα με τις πολιτικές εξελίξεις. Προσδιορίζει τη θέση που έδωσε το κλίμα της εποχής στο ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, τη ροκ μουσική, το σινεμά. Τέλος, εστιάζει σε μερικά κλασικά κατηγορητήρια. σε βάρος της Μεταπολίτευσης, για την οικονομία και τα εργασιακά
Το βιβλίο τρυπώνει σε δικαστικές αίθουσες, πολιτικές συνεδριάσεις, «κονκλάβια», διαδηλώσεις, απεργίες, πεδία αστυνομικών εφόδων σε γήπεδα, κινηματογράφους και χώρους συναυλιών. Οι «ήχοι» του είναι -και αυτοί- πολλαπλοί. Ακούγονται τα συνθήματα των συλλαλητηρίων, τα επινίκια γέλια των απεργών της ΛΑΡΚΟ, τα soundtrack του Ζ και της Κατάστασης πολιορκίας, τα «σόλο» του Ρόρι Γκάλαχερ στη Νέα Φιλαδέλφεια και του Τζο Στράμερ στο Καλλιμάρμαρο».