Καλύβιωτες πεσόντες στο έπος του 1940!

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024 

Έχουν περάσει 84 χρόνια από το πρωινό της 28ης Οκτωβρίου του 1940 όταν οι Έλληνες κλήθηκαν από την Ιστορία να υπερασπιστούν για πολλοστή φορά την πατρίδα τους, από ξένους εχθρούς που την επιβουλεύονταν. Από το χωριό μας, τα Καλύβια Αγρινίου, πολλοί ήταν οι νέοι που έλαβαν λίγες μέρες πριν την έναρξη του πολέμου τα φύλλα πορείας, για να παρουσιασθούν άμεσα σε στρατιωτικές μονάδες και να καταταγούν.

Πάνω από 50 Καλυβιώτες κληρωτοί ή έφεδροι συμμετείχαν στα γυμνάσια και τις προετοιμασίες για τον ελληνο-ιταλικό πόλεμο που πλησίαζε «απειλητικά», ενώ στη συνέχεια αρκετοί εξ αυτών πήραν ενεργό μέρος στις πολεμικές επιχειρήσεις που διαδραματίστηκαν στο μέτωπο και τα χιονισμένα βουνά της Πίνδου...

Κάποιοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, όπως για παράδειγμα, ο Κωνσταντίνος Ζαπαντιώτης, ο Θωμάς Δρακόπουλος, ο Αναστάσιος Μεσογίτης και ο Αθανάσιος Φούκας, ενώ κάποιοι άλλοι θυσιάστηκαν για την πατρίδα και άφησαν την τελευταία τους πνοή στα πεδία των μαχών. Η πατρίδα τους ευγνωμωνεί και ταυτόχρονα τιμά τους πεσόντες:

Δρακόπουλο Γεώργιο του Κων/νου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Καλύβια Τριχωνίδας το 1914. Υπηρετούσε στο 12ο Σ.Π. φονεύθηκε στο ύψωμα 1160 (Χειμάρας) στις 3 Δεκεμβρίου 1940. Τα οστά του ετάφησαν στην πατρώα γη τον Απρίλιο του 2013 σε επίσημη τελετή.

Πυλαρινό Απόστολο του Παναγιώτη, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Καλύβια Τριχωνίδας το 1912. Υπηρετούσε στο 12ο Σ.Π. φονεύθηκε στο Κηπαρό Χειμάρρας στις 17 Δεκεμβρίου 1940.

Κοτρώτσο Ιωάννη του Βασιλείου, Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Καλύβια Τριχωνίδας το 1911. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα προ Τεπελενίου, στις 22 Φεβρουαρίου 1941.

Δημήτριο Μπελεβώνη του Γρηγορίου. Στρατιώτης. Γεννήθηκε στα Καλύβια Τριχωνίδας 1918. Φονεύθηκε πιθανότατα σύμφωνα με πανθομολογούμενη καλυβιώτικη παραδοχή τον Μάιο του 1941, στις μάχες των οχυρών του Ρούπελ.

Ογδοντατέσσερα χρόνια από την έναρξη της ηρωικής αντίστασης του ελληνικού λαού,ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό του Μουσολίνι και του γερμανικού άξονα, τιμούμε όλους εκείνους που πολέμησαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία στα βουνά της Πίνδου ενάντια στους κατακτητές. Η υπεράσπιση της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας είναι υπόθεση όλων μας καθημερινά.                                 

Δυστυχώς μέχρι σήμερα τα ονόματα των Καλυβιωτών που πολέμησαν και έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα, στους Βαλκανικούς πολέμους, στην Μικρασιατική εκστρατεία, στους Α΄ και Β΄Παγκοσμίους Πολέμους, δεν αναγράφονται σε κανένα μνημείο και θα πρέπει κάποια στιγμή η τοπικές αρχές να πράξουν το ελάχιστο χρέος τους…