Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου «Βεντέτες» του Πάνου Σόμπολου

Πέμπτη 24 Οκτωβρίου 2024

Παρουσιάστηκε σήμερα Πέμπτη 24 Οκτωβρίου, στο αναγνωστικό κοινό του Αγρινίου, το νέο βιβλίο του Πάνου Σόμπολου, με τίτλο: «Βεντέτες - Εγκλήματα βεντέτας στην Ελλάδα» στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου.

Παρέστησαν ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, οι Αντιδήμαρχοι Αγρινίου, Γεωργία Μπόκα και Λάμπρος Σκουφής, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν, ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Ιωάννης Γκιάφης, εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, Κωνσταντίνος Ζώης, εκ μέρους του Δημάρχου Αγρινίου.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Δήμος Αγρινίου, οι Εκδόσεις Πατάκη και το Βιβλιοπωλείο "Βιβλιοτρόπιο" ενώ για το βιβλίο μίλησαν οι:

- Παναγιώτα Βαρσάμου, Αντεισαγγελέας Εφετών

- Νίκος Κατσακιώρης, Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικής Πολιτικής και Δημοσιονομικού Ελέγχου Π.Δ.Ε.

- Θωμάς Μπαρμπάκης, Αστυνόμος Α΄της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αγρίνιου

- Νάντια Σαμαρά, εκδότρια της εφ. «Συνείδηση»»

Την βιβλιοπαρουσίαση συντόνισε ο Νίκος Κανής, εκδότης της εφ. «Μαχητής»

Ο συμπατριώτης μας Πάνος Σόμπολος, ένας από τους κορυφαίους δημοσιογράφους του αστυνομικού ρεπορτάζ, έχει καλύψει σχεδόν όλα τα μεγάλα γεγονότα που συγκλόνισαν την χώρα τα τελευταία 45 χρόνια όπως σεισμούς, αεροπορικές τραγωδίες, μεγάλες πυρκαγιές, δολοφονίες, τρομοκρατικές ενέργειες, αεροπειρατείες και όλες τις πολύκροτες υποθέσεις της επικαιρότητας. Παράλληλα ανέπτυξε και πλούσια συνδικαλιστική δραστηριότητα, καθώς διετέλεσε μέλος του Δ.Σ., Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, καθώς και μέλος του Δ. Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).

Ο κ. Σόμπολος, με αφορμή το περιεχόμενου το βιβλίου του, είπε με νόημα, στο κλείσιμο της τοποθέτησής του, ότι «στην Κρήτη δυστυχώς δεν πρόκειται να εκλείψει η Βεντέτα, αν δεν τελειώσει το θέμα της οπλοκατοχής, της οπλοφορίας και της οπλοχρησίας. Οι κυβερνήσεις δεν το τολμάνε, γιατί είναι θέμα ψήφων. Κάποια κυβέρνηση σε συνεργασία με την εκκλησία της Κρήτης πρέπει να το τολμήσει και να βάλει τέλος σε αυτή την ιστορία».

Στη συνέχεια επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι:

«Πολλές από τις υποθέσεις βεντέτας που έλαβαν χώρα ανά την Ελλάδα από το 1970 και μετά -που μπήκα στη δημοσιογραφία- τις έζησα και τις κάλυψα, κάνοντας ρεπορτάζ στον τόπο όπου διαδραματίζονταν για τα μέσα ενημέρωσης στα οποία εργαζόμουν.

Έγραψα αυτό το βιβλίο για να αφήσω μια παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές γύρω από τα εγκλήματα της βεντέτας και για να καταδείξω τη βαρβαρότητα αυτού του εθίμου, που κυριαρχούσε παλαιότερα σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, κυρίως όμως στην Κρήτη και στη Μάνη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα και πολλές από αυτές είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο».

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Πάνος Σόμπολος υπέγραψε με χαρά τα βιβλία του για το κοινό.