Τρίτη 15 Μαΐου 2018
Σε παλαιότερο άρθρο είχε γίνει λόγος για τον κίνδυνο χωρισμού της Λυσιμαχείας στη μέση. Φαίνεται λοιπόν ότι η αυξομείωση αυτή του νερού επιβεβαιώνεται και από τα δορυφορικά ευρήματα του earthtime.
Με κόκκινο χρώμα απεικονίζονται οι περιοχές όπου το νερό μειώθηκε ενώ με πράσινο οι περιοχές όπου το νερό αυξήθηκε. Συγκεκριμένα με κόκκινο απεικονίζεται μια μικρή χερσόνησος στην ανατολική Λυσιμαχεία, που τείνει να ενωθεί με την στεριά.
Αντίθετα με πράσινο λοιπόν χρώμα απεικονίζεται ένα μεγάλο μέρος της δυτικής Λυσιμαχείας, το οποίο φέρεται να έχει αυξήσει την επιφάνεια της σε αυτό το σημείο σε σχέση με το 1984. Εδώ όμως υπάρχει μια επιφύλαξη για το αν ο δορυφόρος καταγράφει την εποχιακή αύξηση της στάθμης της Λίμνης, η οποία συμβαίνει μετά από βροχές τους χειμερινούς μήνες.
Εύλογα με πράσινο απεικονίζεται επίσης και η περιοχή της Λίμνης Στράτου, καθώς το 1984 λίμνη δεν υπήρχε, οπότε το πράσινο αποτυπώνει τη δημιουργία της μερικά χρόνια αργότερα.
Το ζήτημα λοιπόν όπως σημειώνει το agrinionews.gr αφορά περισσότερο τη μείωση και το κατά πόσο η Λυσιμαχεία κινδυνεύει κάποια στιγμή «να κλείσει».
Δείτε το προηγούμενο άρθρο του agrinionews.gr (30/06/2016) για την Λυσιμαχεία
Κινδυνεύει η Λυσιμαχεία σε 30 χρόνια να χωριστεί στη μέση;
Είναι η λίμνη που αντικρίζουμε πηγαίνοντας στο Αγρίνιο: Η Λυσιμαχεία. Όσο και στάσιμη να μας φαίνεται η φύση, όσο αδιάφορα και αν την προσπερνάμε, υπάρχουν τα σύγχρονα μέσα που λειτουργούν ως αδιάψευστοι μάρτυρες.
Ερχόμενος κάποιος προς Αγρίνιο και πριν φτάσει στην διασταύρωση Μακρυνείας, παρατηρεί μια πράσινη χερσόνησο στην Λυσιμαχεία, που ξεκινάει από την βόρεια όχθη της. Αμέσως σχηματίζεται η εντύπωση ότι μεγάλωσε.
Αν καταφύγει κανείς στο Google Earth, θα παρατηρήσει κάποιες διαφορές, αν και εδώ σημειώνουμε ότι το Google Earth ΔΕΝ είναι επιστημονικό εργαλείο. Παρόλα αυτά παρατηρούμε ότι η πράσινη χερσόνησος της Λυσιμαχείας σε σχέση με το 2002 «έστριψε» ελαφρώς δεξιά και μεγάλωσε κατά 280μ το 2016.
Αν προσέξει κανείς την χερσόνησο δια ζώσης, θα νομίσει ότι πλησιάζει την όχθη. Πλέον η χερσόνησος απέχει μόλις 510 μέτρα από την στεριά.
Με μια πρόχειρη αναγωγή, αν υποθέσουμε ότι μέσα σε 13 χρόνια μεγάλωσε 280μ, θα χρειαστεί 25 περίπου χρόνια, ώστε να φτάσει στην απέναντι όχθη, δηλαδή από χερσόνησος να γίνει μια φυσική γέφυρα.
Αυτός ήταν ένας πρόχειρος προβληματισμός. Από εδώ και πέρα, τα υπόλοιπα μπορούν να επαληθεύσουν, να διαψεύσουν ή να απαντήσουν οι ειδικοί.
Και οι απορίες που γεννιούνται και αφήνουμε για τους ειδικούς, είναι οι εξής:
Από τι ακριβώς μεγαλώνει η χερσόνησος; Είναι φερτά υλικά; Και ποιος ο ρυθμός ανάπτυξης της;
Τι ακριβώς θα συμβεί με τους έμβιους οργανισμούς, αν η λίμνη στενέψει πολύ ή κλείσει στις επόμενες δεκαετίες και σχηματιστούν δύο;
Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν;
Πηγή: agrinionews.gr