Ο Αχελώος με ελάχιστο νερό… Εικόνες από το μέλλον;

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Σε οριακό χαμηλό βρίσκεται η στάθμη του νερού αυτή την περίοδο στον ποταμό Αχελώο, στη γέφυρα της ΔΕΗ, πολύ κοντά στα Καλύβια, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες από ποδηλάτες που διέρχονται από την περιοχή αυτή.

Να θυμίσουμε ότι, η έντονη κακοκαιρία που ενέσκηψε στις αρχές του μήνα, σε Λεπενού και Στράτου, είχε ως αποτέλεσμα τα κοντινά ρέματα να μεταφέρουν λάσπες και μπάζα στο μεγάλο τσιμεντένιο κανάλι, μήκους 7 χλμ. κατάντι του φράγματος Στράτου, που φθάνει μέχρι την περιοχή Καλαμόριζα Καλυβίων. Επίσης η λειτουργία των 3 υδροηλεκτρικών φραγμάτων έχει περιοριστεί αρκετά και ταυτόχρονα πραγματοποιούνται εργασίες καθαρισμού και απομάκρυνσης των μπάζων από το κανάλι…

Πάντως, οι εικόνες με τη μειωμένη ροή του νερού στη φυσική κοίτη του Αχελώου, προκαλούν θλίψη, με το ποτάμι να μοιάζει αφύσικα τιθασευμένο, τόσο από την οργή των φυσικών φαινομένων, όσο και από τις διαχρονικές ανθρώπινες παρεμβάσεις… Μοιάζουν ίσως με εικόνες από το μέλλον…???

Το σχόλιο του περαστικού ποδηλάτη είναι μάλλον δεικτικό της τωρινής κατάστασης: «Ιδού ο Αχελώος σήμερα με ορατό τον πυθμένα του, που οι λίμνες του θα δώσουν νερό στην Αθήνα…»