Εντυπωσιακή η αναπαράσταση της "Ναυμαχίας της Ναυπάκτου"

Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2024

Η Ναύπακτος τίμησε χθες Σάββατο 12 Οκτωβρίου, την 453η Επέτειο της Ναυμαχίας που σημάδεψε την παγκόσμια ιστορία, με εκατοντάδες κατοίκους και επισκέπτες να παρακολουθούν μία ακόμη εντυπωσιακή Τελετή Αναπαράστασης.

Νωρίτερα το πρωί ο Δήμαρχος κ.Βασίλης Γκίζας υποδέχθηκε στο Δημαρχείο της πόλης, τις ξένες αποστολές που συμμετέχουν στους εορτασμούς της 453ης Επετείου, η οποία ήταν αφιερωμένη στην Αμμόχωστο.

Τους φετινούς εορτασμούς τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, ο Μορφωτικός Σύμβουλος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, κ. Λουκάς Ξενοφώντος και η Επικεφαλής της Προξενικής Αρχής και Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Αθήνα, κα Elena Pérez-Villanueva del Caz.

Η παρέλαση και η Τελετή Αναπαράστασης της ιστορικής Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, πραγματοποιήθηκαν με την παρέλαση του ιταλικού Συλλόγου «Amici di Lepanto» & του πολιτιστικού συλλόγου «Ναύπακτος - Πολιτιστικές Διαδρομές» στο Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου.

Για ένατη χρονιά το Θέατρο Χωρίς Αυλαία και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σιούντας ανέλαβαν την καλλιτεχνική επιμέλεια της αναπαράστασης της ναυμαχίας. Πιστοί στη φιλοσοφία, έδωσαν τον καλύτερο μας εαυτό προκειμένου, αυτό το τόσο απαιτητικό, λαϊκό θέαμα να εμπεριέχει ποίηση, τέχνη και αντιπολεμικό μήνυμα, χωρίς να χάνει τη λαϊκότητα του.

Το κυρίαρχο στοιχείο της αισθητικής της φετινής παράστασης ήταν η μασκαράτα, αισθητική ιδιαίτερα διαδεδομένη στις χώρες του ευρωπαϊκού νότου που συμμετείχαν στη ναυμαχία, που δηλώνεται από τη σκηνογραφία και υπηρετείται από τη σκηνοθεσία. Ο λόγος για αυτήν την επιλογή είναι να τονιστεί η ματαιότητα του πολέμου και της ανθρώπινης μισαλλοδοξίας– ο θρήνος είναι το ίδιο σπαρακτικός και στις δύο πλευρές!  Με όλα αυτά που βιώνει ο πλανήτης το τελευταίο διάστημα γίνεται περισσότερο επιτακτική η ανάγκη μας να αρθρώσουμε μια αντιπολεμική κραυγή».

Σήμερα Κυριακή 13 Οκτωβρίου τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και Δοξολογία χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.κ. Ιεροθέου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Δημητρίου και ακολούθησε Επιμνημόσυνη Δέηση και ρίψη στεφάνων Ενετικό Λιμάνι Ναυπάκτου

Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται στην Ναύπακτο ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις που διαρκούν μία εβδομάδα, ενώ η τελετή της Αναπαράστασης αποτελεί το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του Δήμου Ναυπακτίας.