Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2024
Στον φιλόξενο χώρο του Βιβλιοπωλείου "Αγαύη", του Βασίλη Νικολόπουλου, στο Αγρίνιο, ο μουσικός και συγγραφέας Μιχάλης (Mike) Πούγουνας παρουσίασε τα βιβλία του Rock’n’Roll Rules ok? Vol. 1 και Vol. 2 ενώ μαζί του ήταν και ο Κριτικός Τέχνης, Γιώργος Δάβος.
Όπως ανέφερε ο Mike Πούγουνας, η σκέψη για τα Rock’n’RollRules ok? πρωτοεμφανίστηκε το 2020, όταν είχε σκοπό να κάνει μια σειρά διαλέξεων σχετικά με την επιρροή που άσκησε το Rock’n’ Roll στον δυτικό κόσμο και την επιρροή που είχε η κοινωνία στο rock’n’roll.
Όπως αναφέρει κι ο ίδιος, είναι ένα μουσικό είδος που πέθανε και ξαναζωντάνεψε, αφομοίωσε νέα στοιχεία, αγοράστηκε και πουλήθηκε από το σύστημα στο οποίο αντιστεκόταν, αλλά ένωσε άλλες μορφές τέχνης ο καλλιτέχνης επιδεικνύει τον εαυτό του και συμπεριφέρεται σαν να είναι το κέντρο του κόσμου. Στο rock’n’roll (και σε όλα τα είδη και τις υποκατηγορίες του) αυτό γίνεται τόσο από τον καλλιτέχνη, όσο και από το κοινό του.
Ο Μιχάλης Πούγουνας γεννήθηκε στην Καλλιθέα και από πολύ μικρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την rock μουσική ως τραγουδιστής και στιχουργός. Έχει σπουδάσει σκηνοθεσία κινηματογράφου.
Ακολουθούν δυο λόγια για το κάθε βιβλίο του συγγραφέα:
ROCK 'N' ROLL RULES OK? VOL I - Μιχάλης Πούγουνας
Το rock 'n' roll, μέσα στα λίγα χρόνια της ύπαρξής του, είναι ίσως το μοναδικό μουσικό είδος που έγινε τρόπος ζωής. Έδειξε νέους δρόμους σε άλλες τέχνες, δημιούργησε νέες, έπαιξε με τη μόδα, απελευθέρωσε τη σεξουαλικότητα, πειραματίστηκε με τα ναρκωτικά, πέθανε και ξαναζωντάνεψε, αφομοίωσε νέα στοιχεία, αγοράστηκε και πουλήθηκε από το σύστημα στο οποίο αντιστεκόταν. Σε άλλες μορφές τέχνης ο καλλιτέχνης επιδεικνύει τον εαυτό του και συμπεριφέρεται σαν να είναι το κέντρο του κόσμου. Στο rock (και σε όλα τα είδη και τις υποκατηγορίες του) αυτό γίνεται τόσο από τον καλλιτέχνη, όσο και από το κοινό του το οποίο αφήνει μακριά μαλλιά ή ξυρίζει το κεφάλι του, ντύνεται με φαρδιά πολύχρωμα ρούχα ή με στενά μονόχρωμα, αντιδρά στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, εναντιώνεται στους πολέμους, ταξιδεύει σε μακρινές χώρες, φιλοσοφεί. Αν ήταν άνθρωπος, σίγουρα θα ήταν κάποιος που επέδειξε μια εφηβική αφέλεια σε όλη του τη ζωή, κάνοντας ό,τι περνούσε από το χέρι του για να ζήσει όπως ακριβώς ήθελε. Το rock προσπάθησε να αλλάξει την κοινωνία και να τη φέρει στα μέτρα του, όσο προσπάθησε και η κοινωνία να το φέρει στα δικά της... Τούτο εδώ το βιβλίο ασχολείται με αυτό ακριβώς: με rock 'n' roll ιστορίες μέσα στην ανθρώπινη κοινωνία του 20ού αιώνα. Από τον Elvis και τον Vince Taylor (στη δεκαετία του '50), στους Arthur Brown, Steve Marriott (Small Faces και Humble Pie), Wilko Johnson (Dr. Feelgood), Robert Wyatt και στα πρώτα χρόνια του punk με τους Ruts, Steve Jones (Sex Pistols), Poison Girls και τον Stiv Bators (Dead Boys και Lords of the New Church)... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)).
ROCK 'N' ROLL RULES OK? VOL II - Μιχάλης Πούγουνας
Οι περισσότεροι από τους καλλιτέχνες της Βρετανίας που αναφέρονται σε αυτό το βιβλίο, ανήκουν στη γενιά που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μεγάλωσαν σε μια Ευρώπη που ήταν κατεστραμμένη και έπρεπε να χτιστεί απ' την αρχή.
Η επικράτηση του rock 'n' roll, από τα μέσα της δεκαετίας του '50 και μετά, άλλαξε συνήθειες ετών, με αρκετούς νέους να απομακρύνονται από τον πυρήνα της οικογένειας και έχοντας ως πρόφαση τη μουσική, άρχισαν να διασκεδάζουν έντονα.
Οι τέχνες πήραν άλλη μορφή, πηγαίνοντας την ανθρώπινη σκέψη ένα βήμα πάρα πέρα, μακριά από τον συντηρητικό τρόπο ζωής, μέχρι που για ένα χρονικό διάστημα υπήρξε η ελπίδα ή η ψευδαίσθηση, αν θέλετε, πως η μουσική θα μπορούσε να αλλάξει τον κόσμο.
Αυτό δεν ίσχυε βέβαια για όλους, αλλά τουλάχιστον για τους καλλιτέχνες που αναφέρονται σε αυτό το βιβλίο. Ο Lemmy, οι Hawkwind, οι Damned, ο παραγωγός και πρωτοπόρος του ήχου του space rock Joe Meek, ο κύριος υπεύθυνος για τον ήχο των Clash, στον εξαιρετικό δίσκο τους London Calling, Guy Stevens και ο "επαναστάτης" Mick Farren. Οι ιστορίες που περιγράφονται συνδυάζουν την μουσική με τη λογοτεχνία, κυρίως με την επιστημονική φαντασία που ενέπνεε πολλούς καλλιτέχνες για τους στίχους των τραγουδιών τους. Σημείο αναφοράς ήταν το Ladbroke Grove, μια περιοχή του Λονδίνου στην οποία άκμασε η βρετανική αντικουλτούρα της δεκαετίας του '60. Στις πολλές καταλήψεις εγκαταλειμμένων κτιρίων που υπήρχαν, κατοικούσαν συγγραφείς, ηθοποιοί, μουσικοί και πολλοί άλλοι καλλιτέχνες.
Εκεί δραστηριοποιούνταν και οι Hawkwind, γίνονταν ανοιχτά φεστιβάλ και είχαν τα γραφεία τους underground έντυπα όπως οι International Times και το Friendz... (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).