Παρουσίαση ψηφιακών έργων στο Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2024

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας, για μία ακόμη χρονιά συμμετέχει στον εορτασμό των “Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς ” και την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου, ώρα 18.30, στο φουαγιέ του Ξενοκρατείου Μουσείου στο Μεσολόγγι θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση παρουσίασης δύο ψηφιακών έργων, το περιεχόμενο των οποίων σχετίζεται άμεσα με το θέμα των φετινών εορτασμών.

Το έργο «Πολιτιστική διαδρομή γύρω από την περιοχή λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου - Αιτωλικού με χρήση έξυπνων ψηφιακών εφαρμογών», υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2014-2020». Αφορά σε πολιτιστικές διαδρομές στην περιοχή του Μεσολογγίου, οι οποίες συνδέουν φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα, καθώς και το ίδιο το μουσείο με τη νεότερη ιστορία και άυλη πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής.

Το έργο «Αύξηση της επισκεψιμότητας και του πολιτισμικού τουρισμού μέσω της ανάδειξης της Οχυρωματικής Αρχιτεκτονικής της Αιτωλοακαρνανίας με οικουμενική χρήση Διαδραστικών Εφαρμογών Επαυξημένης και Εικονικής Πραγματικότητας» υλοποιήθηκε με χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020». Το περιεχόμενο του αφορά σε μια διαχρονική αφήγηση της οχυρωματικής αρχιτεκτονικής της Αιτωλοακαρνανίας. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνουν σύντομες παρουσιάσεις των δύο έργων από τη Δρ Ολυμπία Βικάτου, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ και την Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας Δρ Φωτεινή Σαράντη. Θα ακολουθήσει ξενάγηση στην αίθουσα του ισογείου του μουσείου, στην οποία έχουν εγκατασταθεί οι εφαρμογές που αφορούν στα δύο έργα,  και επίδειξη της χρήσης τους από τους συντελεστές των έργων. Στο εξής η αίθουσα, η οποία περιλαμβάνει βιντεοπροβολές, εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας και ψηφιακές τρισδιάστατες αναπαραστάσεις,  θα ανοίξει για το κοινό ως μία ακόμη επισκέψιμη αίθουσα του μουσείου.