Αφιέρωμα στον ήρωα Αντ. Κατσαντώνη, από τον Σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων –Ευρυτάνων, Πετρούπολης «Αχελώος»

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2024

Μια όμορφη μουσικοχορευτική παράσταση - δρώμενο εμπνευσμένη από την ζωή του Κλέφτη και Αρματολού, Αντώνη Κατσαντώνη, καθώς και όλων των Σαρακατσαναίων, που συνέβαλαν στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, παρουσιάστηκε στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης, την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου, από τον Σύλλογο Αιτωλοακαρνάνων και Ευρυτάνων Πετρούπολης «Ο Αχελώος».

Η συμπατριώτισσά μας Μαρία Ψιλογιαννοπούλου – Ταλιούρα, Πρόεδρος του Συλλόγου Αιτωλοακαρνάνων και Ευρυτάνων Πετρούπολης «Ο Αχελώος», στην ομιλία χαιρετισμό της, ευχαρίστησε όλους όσους βοήθησαν στην επιτυχή διοργάνωση της παράστασης και τους Αιτωλοακαρνάνες και Ευρυτάνες που διαμένουν στην Αθήνα, που την παρακολούθησαν.

Διαβεβαιώνουμε όλους, ότι θα συνεχίσουμε το έργο μας, με το ίδιο αίσθημα ευθύνης, πραγματοποιώντας πλήθος εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων. Συμμετοχή σε χορευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, επιστημονικές ημερίδες, χορευτικά τμήματα, ερασιτεχνικό θέατρο και βέβαια τον ετήσιο χορό του συλλόγου, όπως πράξαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, από  την ημέρα ίδρυσης του συλλόγου μας» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Μαρία Ψιλογιαννοπούλου – Ταλιούρα.

Η σκηνοθεσία και το σενάριο με τον τίτλο: «Αντώνης Κατσαντώνης - Το λιοντάρι της κλεφτουριάς» ήταν της Βαρβάρας Παπαθανασίου-Μπότσαρη, δασκάλας Ελληνικών χορών και η καλλιτεχνική επιμέλεια  διδασκαλία, ήταν του Θοδωρή Μπότσαρη. Οι ερμηνευτές ήταν τα μέλη των χορευτικών τμημάτων του συλλόγου, μικροί και μεγάλοι, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ενώ το πολυπληθές κοινό τους καταχειροκρότησε.

Ο Σταυραετός των Τζουμέρκων και των Αγράφων, ο Αντώνης Κατσαντώνης, ο σταυραετός της κλεφτουριάς, ο πρόδρομος της λευτεριάς του γένους, που με το μαρτυρικό του θάνατο ανυψώθηκε σε φλάμπουρο εθνικής λύτρωσης αποτελεί το καύχημα όλων των Σαρακατσάνων.

Ο Κατσαντώνης είναι θα λέγαμε, ο αντιπροσωπευτικός τύπος του ελεύθερου ανθρώπου, που μέσα του αστράφτει το αιώνιο πάθος για λευτεριά. Υπόδειγμα κλέφτη με μεγάλο ηθικό ανάστημα, φυσιογνωμία κυριαρχική, αναδείχτηκε σε κορυφαίο της κλεφτουριάς ολόκληρης της προεπαναστατικής Ελλάδας. Αγαπήθηκε όσο κανένας άλλος από το λαό, γιατί στο πρόσωπο του έβλεπε τον Απροσκύνητο και τον αδούλωτο άνθρωπο, που χτυπούσε με εκδίκηση το δυνάστη.

Συγχαρητήρια σε όλους για αυτή την επιτυχημένη εκδήλωση.