Εκδήλωση με θέμα: «Αρχιμανδρίτης Απόστολος Φαφούτης - Η ζωή και το έργο του»

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2024

Ο Δήμος Αγρινίου και η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, συνδιοργανώνουν την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2024, στις 7:00 μ.μ. στον Νέο  Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου την παρουσίαση του βιβλίου της Θεολόγου κ. Κωνσταντίνας  Αρκουμάνη, με τίτλο: Αρχιμανδρίτης Απόστολος Φαφούτης «Η ζωή και το έργο του».

Πρόγραμμα:

Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου  και τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας  κ. Δαμασκηνό.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι :

- Ο Πρωτοπρεσβύτερος Χριστοφόρος Χρόνης, Εφημέριος Ι. Ν. Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου,  Δρ. Θεολογίας και Μ.Α. Φιλοσοφίας.

- Ο κ. Κωνσταντίνος Νάκος, Ε. Σχολικός Σύμβουλος, Msc, MA, Msc.

- και η Συγγραφέας κα Κωνσταντίνα Αρκουμάνη, Θεολόγος, Εκπαιδευτικός.

Συντονίζει ο Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Γκιάφης, Πολιτικός Επιστήμων, Θεολόγος, Προϊστάμενος Ι.Ν. Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η Βυζαντινή Χορωδία Αγρινίου υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Ανδρέα Λανάρα.

Η συγγραφέας αναφέρει για το βιβλίο της:

«Η εργασία μου είναι μια μικρή συνεισφορά στη σπουδαιότερη εκκλησιαστική προσωπικότητα των τελευταίων ετών στην Αιτωλοακαρνανία, τον Αρχιμανδρίτη Απόστολο Φαφούτη, επίσης γνωστό ως Παπαποστόλη.

Ο π. Απόστολος ήταν ένας πανέξυπνος κληρικός που ενέπνεε σεβασμό και αποτελούσε παρουσία ευθύνης, χωρίς το παραμικρό ίχνος φανατισμού και κομματικής εξάρτησης. Βοήθησε φτωχούς, πρόσφυγες και φυλακισμένους, αλλά είχε την ευκαιρία να συνδεθεί και με ανθρώπους που κατείχαν αξιώματα και διακεκριμένες θέσεις στη κοινωνία. Ο Αρχιμανδρίτης Απόστολος Φαφούτης είχε ως πρότυπό του τον Άγιο Χριστόφορο, Πολιούχο του Αγρινίου.

Zητούσε επίμονα την αρωγή των αγαπημένων του ενοριτών, μαθητών, προσκόπων και απλών ανθρώπων για την ανέγερση του νέου ναού του Αγίου Χριστοφόρου. Επίσης, συμμετείχε μαζί τους στην αναδάσωση του άλσους της περιοχής του Αγίου Χριστοφόρου.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου και Εμφυλίου, ο π. Απόστολος σαν ένας αληθινός ποιμένας, παρέμεινε κοντά στο ποίμνιο, ενώ υπενθύμιζε στους συμπατριώτες του ότι ως Ορθόδοξοι είναι ανάγκη να μείνουν μέσα στην Εκκλησία ενωμένοι, χωρίς φανατισμό και η δυνατή του πίστη παρακινεί τους ανθρώπους ότι θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες της εποχής».