Διεύθυνση Κτηνιατρικής ΠΔΕ: Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται για τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων

Σάββατο 31 Αυγούστου 2024

Σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με απόφαση της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων αιγοπροβάτων, στα πλαίσια της αντιμετώπισης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και προκειμένου να μην υπάρξουν παρερμηνείες, η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας διευκρινίζει ότι:

Α. Στην Π.Ε Αιτωλ/νίας και Π.Ε Ηλείας, όπου έχουν εμφανιστεί κρούσματα του νοσήματος:

1. Επιτρέπεται πλέον η διακίνηση αιγοπροβάτων προς σφαγή από τις περιοχές που δεν γειτνιάζουν με τις εστίες, δηλαδή από τις εκτροφές που βρίσκονται σε απόσταση πάνω από 10 χιλιόμετρα από αυτές. Σημειώνεται ότι έως σήμερα υπήρχε απαγόρευση.

2. Επιτρέπεται η διακίνηση αιγοπροβάτων από τους θερινούς βοσκοτόπους. Έως σήμερα υπήρχε απαγόρευση.

3. Εξακολουθεί να απαγορεύεται η μετακίνηση ζώων για πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή από εκτροφές που βρίσκονται στις ζώνες επιτήρησης των 10 χιλιομέτρων γύρω από τις εστίες.

Β. Στην Π.Ε Αχαΐας, όπου δεν υπάρχουν κρούσματα:

1. Επιτρέπεται πλέον, εκτός από την διακίνηση προς σφαγή και η διακίνηση ζώων για πάχυνση ή αναπαραγωγή.

2. Επιτρέπεται πλέον η μετακίνηση από θερινούς βοσκοτόπους.

3. Εξακολουθεί να απαγορεύεται  η μετακίνηση ζώων για πάχυνση, αναπαραγωγή και σφαγή από εκτροφές που βρίσκονται στη ζώνη επιτήρησης στην ορεινή Αχαΐα.

Όλες οι ανωτέρω μετακινήσεις θα γίνονται με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, ώστε να αποκλειστεί πιθανή μετάδοση του νοσήματος.

Τονίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν για τις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας και Αιτωλ/νίας είναι τα ίδια για όλες τις προσβεβλημένες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, στις οποίες έχει κατά καιρούς εμφανιστεί το νόσημα.

Συνεχίζονται οι έλεγχοι κλινικής επιτήρησης της πανώλης από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ανακοινώνει ότι, σε συνέχεια των ελέγχων κλινικής επιτήρησης της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών που συνεχίζονται από κλιμάκια κτηνιάτρων σε όλη την Περιφέρεια, επιβεβαιώθηκε ένα νέο κρούσμα σε εκτροφή προβάτων στη Λεύκα Αγρινίου, πολύ κοντά στο πρωτογενές κρούσμα στην περιοχή. Τα ζώα θανατώθηκαν και διαχειρίστηκαν σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

 

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες συνεχίζουν τις επιτόπιες επισκέψεις για κλινική εξέταση και δειγματοληψίες σε εκτροφές αιγοπροβάτων βάση των επιδημιολογικών δεδομένων.