?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Το παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Αγάθης, στη Σταμνά

Το παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Αγάθης, στη Σταμνά

Τετάρτη 28 Αυγούστου 2024

Άλλο ένα παραδοσιακό πανηγύρι της Αγίας Αγάθης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στην Σταμνά Μεσολογγίου καθώς και στο Αιτωλικό, με την συμμετοχή της μεγάλης παρέας των αρματωμένων, το τριήμερο 21, 22 και 23 Αυγούστου, όπου η εκκλησία μας εορτάζει την Απόδοση της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Οι πανηγυριστές ντυμένοι με τις φουστανέλες και τα άρματά τους,ανεβαίνουν στο βουνό Αράκυνθος (Ζυγός) όπου βρίσκεται το εξωκκλήσι της Αγίας Αγάθης και συναντιούνται με τους αρματωμένους Αιτωλικιώτες και γλεντούν υπό τον ήχο του νταουλιού και του ζουρνά, μέχρι πρωίας.

Την άλλη μέρα κατεβαίνουν στο χωριό και το γλέντι συνεχίζεται τις βραδυνές ώρες στην πλατεία του Σταμνάς για δύο συνεχόμενες μέρες.

Την τελευταία μέρα, μετά από ολονύχτιο γλέντι, το πρωί γίνεται η μπαντουνάδα των αρματωμένων γύρω σε όλο το χωριό της Σταμνάς Μεσολογγίου, τραγουδώντας και χορεύοντας ενώ το τελευταίο τραγούδι απευθύνεται στην Αγία Αγάθη στην οποία υπόσχονται ότι του χρόνου θα ξαναπάνε…

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Σταμνάς, Χρήστος Γαντζούδης ανέφερε τα εξής: «Άλλο ένα όμορφο πανηγύρι  έφτασε στο τέλος του και ως Πρόεδρος του χωριού θα ήθελα να ευχαριστήσω  την παρέα των αρματωμένων για την άριστη οργάνωση του πανηγυριού και επίσης να ευχαριστήσω  τον αντιδήμαρχο Μεσολογγίου, κ. Ιωάννη Κουτσοθόδωρο. Χρόνια πολλά σε όλους και του χρόνου με υγεία!».

Να αναφέρουμε ότι, ο Συλλόγος Γυναικών Σταμνάς Αγία Αγάθη, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, παρευρέθηκε στην τέλεση του εσπερινού, στο εξωκκλήσι της Αγίας Αγάθης, ενώ μετά το πέρας του εσπερινού, μοίρασε παραδοσιακά γλυκίσματα σε όλους τους παρευρισκόμενους, φτιαγμένα από τις κύριες του τοπικού συλλόγου.

Η Πρόεδρος, Γεωργία Κορδόση και τα μέλη του Δ.Σ. ευχήθηκαν τα Χρόνια Πολλά σε όλους τους Σταμνιώτες και τους Αιτωλικιώτες καθώς επίσης στον καπετάνιο των αρματωμένων Δημήτρη Σουλιώτη και στα παλικάρια του, που με αγάπη και μεγάλο ζήλο, κρατάνε το ιστορικό έθιμο και συνεχίζουν την παράδοση του ιστορικού πανηγυριού της Αγίας Αγάθης!

Ο Σταμνιώτης στην καταγωγή, Κώστας Τσόλκας, ο οποίος ασχολείται ενεργά με τα πολιτιστικά δρώμενα, μας μεταφέρει τον απόηχο του φετινού πανηγυριού, όπως το έζησε ο ίδιος, αλλά και όμορφα φωτογραφικά στιγμιότυπα από τον εορτασμό της Αγίας Αγάθης:

«Κάθε φορά που θα σε δω,

Μαρίτσα μου,

στην πόρτα σου να βγαίνεις,

ανθίζεις και μοσχοβολάς

και μένα με μαραίνεις…»

Είναι μερικά τραγούδια σαν και το παραπάνω, που παρόλο που γράφτηκαν, ηχογραφήθηκαν και έγιναν γνωστά σε μια εποχή μεταγενέστερη εκείνης στην οποία αναφέρεται το Πανηγύρι μας (το συγκεκριμένο είναι του σπουδαίου Παναγιώτη Τούντα από το 1938), εν τούτοις ενσωματώθηκαν αρμονικά στο ρεπερτόριο των τραγουδιών της Παρέας των Αρματωμένων του χωριού μας και σαν ακούς να τα τραγουδούν όλοι μαζί στους δρόμους ή στο τραπέζι τους, νιώθεις όμορφα. Και αν είσαι και λιγάκι μυημένος στο έθιμο, συγκινείσαι. Έρχεται μπροστά σου μια άλλη εποχή με τους δικούς της κώδικες επικοινωνίας μεταξύ των νέων ανθρώπων. Τότε που το Πανηγύρι ήταν η μεγάλη ευκαιρία για να σμίξουν και να γνωριστούν οι άνθρωποι. Ανάλογα συναισθήματα μας μετέδωσαν και φέτος οι Αρματωμένοι μας με τον Καπετάνιο τους, δίνοντας ζωντάνια στις γειτονιές του χωριού. 

Υπάρχει σημαντικός αριθμός τραγουδιών, παλαιών και μεταγενέστερων, τα οποία είναι ανάγκη να διδαχθούν και να κάνουν κτήμα τους όλοι οι Αρματωμένοι, ιδίως τα μικρότερα παιδιά. Μια πρώτη εκδοτική προσπάθεια που παρουσιάστηκε πέρυσι στο χωριό με τον τίτλο «Τραγούδια και ποιήματα του τόπου μας», με την επιμέλεια του Θεοφύλακτου Σπατούλα, καλό θα είναι να επανεκδοθεί, εμπλουτισμένη με όλα τα "διαμάντια" της αληθινής μας Παράδοσης, ώστε σιγά σιγά να αφήσουμε πίσω οριστικά όλα εκείνα τα νεωτεριστικά "
"καψουροτράγουδα" που δυστυχώς, όπως έχουμε ξαναγράψει, ακούγονται στην Παρέα και που χωρίς κανένα λόγο έχουν παρεισφρήσει στο ιστορικό έθιμο και τείνουν να γίνουν «παραδοσιακά».

Κατά τ’ άλλα, η Παρέα "ανέβασε" το Πανηγύρι ένα σκαλοπάτι παραπάνω, και παρά τις αχρείαστες κουμπουριές, πρόσφερε όμορφες στιγμές, με κέφι, καλή οργάνωση και κυρίως, με πολύ καλύτερους οργανοπαίχτες στη ζυγιά, οι οποίοι μας ταξίδεψαν στο μελωδικό παρελθόν. Ευχόμαστε το σπουδαίο Πανηγύρι μας πάντα «να ανθίζει και να μοσχοβολά!». Χρόνια Πολλά στους Αρματωμένους και τις οικογένειές τους, αλλά και σε όλους τους Πανηγυριστές και επισκέπτες μας!

Φωτογραφίες: Κώστας Τσόλκας