Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι. Μ. Αιτωλοακαρνανίας

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2024

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε σε ολόκληρη την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας η μεγάλη Θεομητορική Εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, ιδίως στους πολλούς Ενοριακούς Ναούς, στις Ιερές Μονές και τα Εξωκκλήσια που είναι αφιερωμένα στην Χάρη της.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, το απόγευμα της παραμονής, Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024, μετέβη στο Θέρμο και χοροστάτησε στην ακολουθία του μεγάλου πανηγυρικού Εσπερινού και των Εγκωμίων της Υπεραγία Θεοτόκου που τελέσθηκαν στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο και Προϊστάμενο του Ιερού Ναού, Αρχιμ. Θεόκλητο Ράπτη, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Θέρμου, Πρωτοπρ. Βασίλειο Λάμπο, τον Πρωτοπρ. Σπυρίδωνα Λόντο, Κληρικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και τους Διακόνους π. Δημήτριο Λαγούδη και π. Ιάκωβο Τρομπούκη.

Πριν την απόλυση του Εσπερινού κήρυξε τον θείο λόγο στο πλήθος των πιστών που κατέκλυσαν τους χώρους του Ιερού Ναού, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και συλλόγων.

Το πρωί της κυριωνύμου ημέρας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός μετέβη στο Αιτωλικό, στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, όπου φυλάσσεται η θαυματουργή Ιερά Εικόνα της Παναγίας «Η Φοβερά Προστασία».

Χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, κατά την απόλυση της οποίας απένειμε το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου στον Προϊστάμενο του Ναού, π. Θεόδωρο Ζήση.

Σήμερα ο θάνατος μετατρέπεται σε θρίαμβο ζωής

Έχουμε Μητέρα εσένα, Δέσποινα Θεοτόκε. Σε σένα στρέφουμε τα αποσταμένα βλέμματά μας, όταν πληθαίνουν οι θλίψεις γύρω μας, όταν λυγίζουν τα γόνατά μας από το βάρος της ενοχής μας, όταν μας συνθλίβουν τα βάσανα. «Υπό την σην ευσπλαγχνίαν καταφεύγομεν». Άπλωσε και πάλι προστατευτικά το μαφόριό σου και σκέπασέ μας. Στάλαξε υπομονή και παρηγοριά στην ζωή μας με την διαρκή αγαπητική παρουσία σου. «Η της χαράς δεξαμένη το πλήρωμα» γέμισε με χαρά τις φτωχές μας καρδιές. Την έχουμε τόσο πολύ ανάγκη στις ημέρες μας! Δώσε να βιώσουμε φέτος με την μεσιτεία σου τον προσωπικό μας ευαγγελισμό, και να αναφωνήσουμε με τον υμνωδό: «Χαίρε μητροπάρθενε, χαίρε θεόνυμφε, χαίρε θεία σκέπη... Χαίρε Κεχαριτωμένη» ανέφερε μεταξύ άλλων στην Ποιμαντορική του Εγκύκλιο ο Σεβασμιώτατος ,κ. Δαμασκηνός.

Χρόνια πολλά και ευλογημένα!

Αιτωλικό: Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

 

Θέρμο: Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου