Καλύβια: Κοπή δέντρων στο κέντρο του χωριού

Τρίτη 13 Αυγούστου 2024

Πολλά ερωτηματικά προκάλεσε στο χωριό μας τις τελευταίες μέρες, το γεγονός της κοπής δυο υγιών δένδρων μπροστά από το προαύλιο της εκκλησίας, με τις πληροφορίες να παραμένουν συγκεγχυμένες για το πώς και από που, δόθηκε η εντολή για να πραγματοποιηθεί αυτή η ενέργεια.

Το συμβάν έγινε την περασμένη Παρασκευή και παρά την αντίθεση που εξέφρασαν κάποιοι συμπολίτες μας, τα δένδρα κόπηκαν με συνοπτικές διαδικασίες, δίχως να υπάρχει προθύστερη ενημέρωση των κατοίκων για εκτέλεση εργασιών και χωρίς να ληφθούν τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα για αποφυγή τυχόν ατυχημάτων.

Λίγο αργότερα το μεσημέρι κατέφθασε στο σημείο ο Αντιδήμαρχος Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Πρασίνου Δήμου Αγρινίου, Χριστόφορος Παπαδημητρίου, κατόπιν ενημέρωσης που είχε από τον Πρόεδρο της Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρη Αναστασίου.

Ο κ. Παπαδημητρίου, κατόπτευσε το χώρο, είδε τη ζημιά που προκλήθηκε και όπως μας ανέφερε σε επικοινωνία που είχαμε σήμερα μαζί του, η Υπηρεσία της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Πρασίνου θα διερευνήσει τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε το περιστατικό και τις επόμενες μέρες θα ζητηθεί η συνεργασία απ΄όσους γνωρίζουν λεπτομέρειες για το θέμα, ώστε να ριχθεί άπλετο "φως" στο πως και το γιατί κόπηκαν τα δέντρα.

Ένα είναι σίγουρο, ο δήμος Αγρινίου και η αρμόδια υπηρεσία δεν έδωσαν άδεια για να απομακρυνθούν τα συγκεκριμένα δέντρα, όπως επεσήμανε... Ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε μάλιστα ότι, θα αναζητηθούν και τοπογραφικά στοιχεία από το Κτηματολόγιο, ώστε να διευκρινιστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς που διέπει το σημείο δηλ. αν ήταν εντός του εκκλησιαστικού προαυλίου ή του κοινοτικού πεζοδρομίου. Ακόμη ανέφερε ότι, θα υπάρξει από την πλευρά του δήμου προσπάθεια αποκατάστασης του χώρου, χωρίς να προχωρήσει σε περισσότερες λεπτομέρειες.

Επίσης σήμερα Τρίτη (13/08) τον χώρο επισκέφθηκαν υπάλληλοι της Δασικής Υπηρεσίας, ύστερα από κλήσεις που δέχθηκε η υπηρεσία από κατοίκους, χωρίς όμως να έχει την άμεση ευθύνη για να ερευνήσει το συμβάν, που συνέβη εντός οικισμού.

Το θέμα παραμένει "ανοικτό" και ίσως θα ήταν χρήσιμο να δοθούν απαντήσεις προς την τοπική κοινωνία, τουλάχιστον από όσους εκφράζουν επίσημο δημόσιο λόγο, μιας και μέχρι σήμερα υπάρχουν πολλές αδιευκρίνιστες παράμετροι.

Φωτογραφία αρχείου