Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη επιχείρηση για τον περιορισμό και την εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, μετά την επιβεβαίωση κρουσμάτων σε εκτροφές των Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας.
Αυτή τη στιγμή στο σύνολο της Περιφέρειας, με έμφαση στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας, διενεργούνται κτηνιατρικοί έλεγχοι από 40 κλιμάκια, γεγονός που συνιστά την μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα.
Σήμερα, Παρασκευή 9 Αυγούστου 2024, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Θανάση Μαυρομμάτη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέα Φίλια, τον εντεταλμένο σύμβουλο - βοηθό Περιφερειάρχη, Γιώργο Κοντογιάννη και τον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Κωνσταντίνο Μήλιο, βρέθηκαν στο Αγρίνιο και παρακολούθησαν από κοντά τη διαδικασία, συνομιλώντας παράλληλα με μέλη των κτηνιατρικών κλιμακίων.
Παράλληλα, ο Περιφερειάρχης, με επιστολή του προς στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, αφού εκφράζει την απόλυτη ικανοποίησή του για την μεγάλη κινητοποίηση και τη συνεργασία με το σύνολο των φορέων και υπηρεσιών (ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ, Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, Γεωτεχνικοί, ΕΦΕΤ, κλπ), σημειώνει πως η κτηνοτροφία της ΠΔΕ αλλά και ευρύτερα της χώρας βρίσκεται σε ένα οικονομικό και ψυχολογικό σοκ. «Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι οι οικονομικές συνέπειες για τους κτηνοτρόφους είναι σημαντικές και αυτή τη στιγμή εκτός της αντιμετώπισης της κρίσης οφείλουμε να δράσουμε εμπροσθοβαρώς προς τη στήριξη του κλάδου και των ανθρώπων του» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Φαρμάκης, που προτείνει κάποιες ενέργειες προς επεξεργασία και αξιολόγηση από το Υπουργείο, με στόχο την περαιτέρω στήριξη της κτηνοτροφίας και των εισοδημάτων των επαγγελματιών της.
Συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας προτείνει τη διερεύνηση των δυνατοτήτων για τη μεγαλύτερη δυνατή αύξηση της αποζημίωσης των ζώων που έχουν θανατωθεί ή θα θανατωθούν, την άμεση οικονομική ενίσχυση των σταβλικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός των ζωνών επιτήρησης και προστασίας για την αγορά ζωοτροφών (καθώς και άλλων αναγκαίων αναλώσιμων), την παροχή οικονομικών πόρων για την υλοποίηση επενδύσεων ενεργητικής προστασίας, κίνητρα για την υιοθέτηση καινοτόμων τεχνολογιών στη διαχείριση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, τη δημιουργία στοχευμένων προγραμμάτων ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν, καθώς και την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων σχετικά με τις πρακτικές βιοασφάλειας και την πρόληψη ασθενειών.
«Ο κτηνοτροφικός κλάδος, ένας πολύτιμος οικονομικός κλάδος για τον τόπο μας αλλά και ευρύτερα για την χώρα, διέρχεται δύσκολες μέρες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι μέσα από τη μεγάλη κινητοποίηση που έχει γίνει, με τη συνεργασία όλων και με την πολύτιμη συνδρομή των ειδικών θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τη δυσκολία και να προστατεύσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο. Οφείλουμε όμως να κοιτάξουμε και την επόμενη μέρα. Και αυτή, πέρα από την οικονομική στήριξη στους κτηνοτρόφους που θα έχουν πληγεί, οφείλει να μας βρει όλους σοφότερους και πιο έτοιμους να αντιμετωπίζουμε τέτοιου είδους κρίσεις. Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με το σύνολο των δυνάμεών της, ήταν και θα παραμείνει παρούσα στην πρώτη γραμμή όλων των προσπαθειών» δήλωσε από το Αγρίνιο, ο κ. Φαρμάκης.