Μεγάλο ενδιαφέρον στην ενημερωτική σύσκεψη για την πανώλη, στα Καλύβια

Πέμπτη 8 Αυγούστου 2024

Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης 8 Αυγούστου, στο Κοινοτικό Κατάστημα Καλυβίων, ενημερωτική σύσκεψη με θέμα την πανώλη των αιγοπροβάτων, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδος, Ανδρέα Φίλια, υπηρεσιακών παραγόντων, Προέδρων Κοινοτήτων και πολλών κτηνοτρόφων.

Στο τραπέζι των ομιλητών εκτός από τον κ. Φίλια, ήταν ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Κώστας Μήλιος, ο Σάββας Βλάχος, Προιστάμενος της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης Π.Ε. Αιτωλ/νίας, ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου, Πάνος Μαρνέζος, ο Γεώργιος Κοντογιάννης,  Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρης Αναστασίου.

Παρέστησαν επίσης, οι Πρόεδροι των όμορων Κοινοτήτων Οχθίων, Στράτου, Νεάπολης, Λεπενούς, Αγ. Κωνσταντίνου, Καστρακίου, Ματσουκίου, Τριαντέϊκων, ο Αντιδήμαρχος Δήμου Αγράφων, Κωνσταντίνος Ζαρκαδούλας, καθώς και πολλοί κτηνοτρόφοι της περιοχής.

Κατά την ομιλία του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Φίλιας τόνισε μεταξύ άλλων: «Η πανώλη των αιγοπροβάτων, η νόσος των μικρών μηρυκαστικών, έκανε την εμφάνισή της και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αφού τις τελευταίες εβδομάδες για πρώτη φορά στην ιστορία, παρουσιάστηκε στην Ελλάδα.

Από την πρώτη ημέρα εμφάνισης της νόσου στη Θεσσαλία προληπτικά  και χωρίς να υπάρχει ούτε υπόνοια μετάδοσης της νόσου σε μονάδες της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ακριβώς για βρεθούμε μπροστά απο τις εξελίξεις όποιες και αν αυτές ήταν, ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των κτηνιάτρων της ΠΔΕ και στις πρώτες δυο μέρες έγινε κλινική εξέταση σε πάνω απο τρεις χιλιάδες ζώα που διαβιούσαν σε μονάδες που πρόσφατα είχαν προμηθευτεί από τη Θεσσαλία ζώα ρουμανικής προέλευσης,χωρίς να υπάρξει κανένα ύποπτο εύρημα.

- Προμηθευτήκαμε σε πρώτη φάση επιπλέον εξοπλισμό για την περίπτωση που χρειαστεί να προβούμε σε ελέγχους για κρούσμα σε κτηνοτροφικές μονάδες όπως στολές προστασίας, στύλεους, ψυγεία μεταφοράς κλπ….

- Ενημερώθηκαν οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες προκειμένου να βρίσκονται σε ετοιμότητα στους τομείς που τις αφορούν σε περίπτωση αντιμετώπισης πιθανού κρούσματος στα όρια της περιφέρειας μας (Πολιτική Προστασία, Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες, Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας κλπ)

- Οργανώθηκαν ενημερωτικές συναντήσεις και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, προκειμένου να υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση στου άμεσα εμπλεκόμενους και ειδικότερα στους κτηνοτρόφους.

- Ακολούθως, από την ώρα που ενημερωθήκαμε για το κρούσμα στην Κορινθία συμμετείχαμε στη σύσκεψη που έγινε στην Κόρινθο, προκειμένου να έχουμε εικόνα της κατάστασης και να προετοιμαστούμε για τη σύσκεψη της επόμενης που έγινε στην Πάτρα, παρουσία της πολιτικής και υπηρεσιακής ηγεσίας του Υπουργείου και της Περιφερειάς μας, Δημάρχων και υπηρεσιακών στελεχών στην οποία καθορίστηκε με βάση το πρωτόκολλο αντιμετώπισης της νόσου, το επιχειρησιακό σχέδιο αντιμετώπισης της νόσου, αλλά ταυτόχρονα τέθηκε και το θέμα των αποζημιώσεων στην περίπτωση που αναγκαστούμε να προβούμε σε θανατώσεις.

- Απο την επόμενη μέρα κλιμάκια κτηνιάτρων μας προέβησαν σε κλινικές εξετάσεις σε πάνω απο οχτώ χιλιάδες ζώα, εντός της ζώνης επιτήρησης, σε εφαρμογή του σχεδίου δράσης, καθώς επίσης, με εντολή  του Υπουργείου ληφθήκαν δείγματα από συγκεκριμένες κτηνοτροφικές μονάδες σε όλη την Περιφέρεια, που στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης φέρονταν ως ύποπτες, με δεδομένο ότι είχαν προμηθευτεί πρόσφατα απο τη Θεσσαλία ζώα που διαβιούσαν σε μονάδες, που εκ των υστέρων προέκυψε ότι υπήρχε διασπορά της νόσου.

- Μέχρι αυτή τη στιγμή και ενώ ήδη έχουν εντοπιστεί τρεις μονάδες στα όρια της Περιφερειάς μας που έχουν νοσούντα ζώα, έχει ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης. Έχουν εκδοθεί  οι σχετικές αποφάσεις που είναι απαραίτητες για τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων, όπως η θανάτωση των ζώων των συγκεκριμένων μονάδων και οι περιορισμοί και τα μέτρα ασφαλείας για τον περιορισμό της διασποράς σε πρώτη φάση και την εξάλειψη της νόσου στη συνέχεια.

Τέλος αυτό που έχω να σημειώσω είναι ότι, αυτή η ώρα είναι η ώρα της δράσης και της συννενόησης, η ώρα της ανάληψης των ευθυνών από όλους προκειμένου η επόμενη μέρα να μας βρει χωρίς απώλειες, σε έναν κρίσιμο παραγωγικό τομέα, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε ανοδική πορεία και συνεισφέρει ένα μεγάλο μέρος στο ακαθάριστο προϊόν της περιφέρειας μας, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα έναν τομέα απασχόλησης σε πολύ μεγάλο μέρος του ενεργού πληθυσμού μας» κατέληξε ο κ. Φίλιας.

Οι υπηρεσιακοί παράγοντες, Κ. Μήλιος και Σ. Βλάχος, ανέλυσαν διεξοδικά όλα εκείνα τα αναγκαία και απαιτούμενα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της ασθένειας και επεσήμαναν προς τους κτηνοτρόφους ότι, πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί, επισημαίνοντας ότι η μετακίνηση των ζώων αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την εξάπλωση της πανώλης. Ακολούθησε συζήτηση και διάλογος, με ερωτήματα που έθεσαν οι κτηνοτρόφοι.

Παράλληλα ξεκίνησαν οι έλεγχοι στις ζώνες επιτήρησης στις δυο Περιφερειακές ενότητες Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας που ήδη έχουν ταυτοποιηθεί κρούσματα σε κτηνοτροφικές μονάδες και οι κλινικές διερευνήσεις βάση επιδημιολογικής διερεύνησης σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Επίσης όπως αναφέρθηκε, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το Υπουργείο, ώστε αφενός να συνεχιστούν οι έγκαιροι έλεγχοι κι αφετέρου σε περίπτωση που εντοπιστούν κρούσματα να υπάρξει άμεση αντιμετώπισή τους και καταγραφή για την αποζημίωση των κτηνοτρόφων.