Μεταφέρθηκαν τα τμήματα του Μνημείου που θα στηθεί στα Καλύβια

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024

Με ειδικό γερανοφόρο όχημα πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η μεταφορά και η εγκατάσταση τμημάτων του Μνημείου, στον ήδη διαμορφωμένο χώρο της κεντρικής πλατεία Καλυβίων, το οποίο θα είναι αφιερωμένο στους 5 Καλυβιώτες που εκτελέσθηκαν στη Μεγάλη Χώρα (Ζαπάντι) το 1944 και έχει ετοιμάσει ο εξαίρετος γλύπτης κ. Ευάγγελος Τύμπας.

Ο ίδιος ο δημιουργός του εμβληματικού έργου, βρέθηκε από νωρίς το πρωί για να επιβλέψει και να κατευθύνει τις εργασίες τοποθέτησης στο βάθρο, ενώ παρόντας ήταν και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καλυβίων, Δημήτρης Αναστασίου.

Το συγκεκριμένο Μνημείο, φτιαγμένο κατά το μεγαλύτερο μέρος του με συμπαγές μάρμαρο Μεσολογγίου, αποτελούμενο όμως και από μέρη με ορείχαλκο, θα έχει ως κεντρικό θέμα μια αναπαράσταση που θα παραπέμπει στα πρόσωπα με τα αρχικά των ονομάτων των 5 συγχωριανών μας, ενώ σε διπλανή μαρμάρινη πλάκα θα υπάρχουν αναγραμμένα τα ονόματα των εκτελεσθέντων. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, πρόκειται για ένα Μνημείο με πολλούς συμβολισμούς, με σεβασμό στη μνήμη των πεσόντων, που θα αναδεικνύει συνολικά την ιστορικότητα και τη σημασία του γεγονότος!   

Την ανύψωση και τους χειρισμούς για την εγκατάσταση των βαρέων τμημάτων του μνημείου πραγματοποίησε ο συγχωριανός μας Γιάννης Αγγ. Φούκας, με τον ειδικό επαγγελματικό ανυψωτικό γερανό που διαθέτει.

Οι τελικές εργασίες τοποθέτησης θα συνεχισθούν και τις επόμενες μέρες, ενώ το Μνημείο θα παραμείνει καλυμμένο, έως ότου τελεσθούν τα επίσημα αποκαλυπτήριά του, πιθανά σε ημερομηνία εντός Αυγούστου.

Ο Γλύπτης, Ευάγγελος Τύµπας

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Ευάγγελος Τύμπας γεννιέται στη Σπολάιτα Αιτωλοακαρνανίας, στις 18 Δεκεμβρίου του 1984, ως το πρώτο από τα τέσσερα παιδιά του Ιωάννη και της Μαρίας Τύμπα, το γένος Μανώλη.

Περνά τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στη γενέτειρά του, όπου ακολουθεί τις βασικές μαθητικές βαθμίδες, και παίρνει το Απολυτήριο του Λυκείου.

Το πηγαίο ταλέντο του όσον αφορά τη γλυπτική τέχνη αρχίζει να εκδηλώνεται πολύ νωρίς, ήδη, από την πρώιμη παιδική του ηλικία.

Μικρό παιδί ακόμη, επιδίδεται, αρχικά, στο να σκαλίζει φιγούρες και αντικείμενα στο ξύλο, σε υστερότερο χρόνο, να σμιλεύει την πέτρα και να πλάθει στον πηλό και στον γύψο.

Τα τελευταία χρόνια, εκφράζεται, κυρίως, μέσα από το υλικό του ενισχυμένου ορείχαλκου και αποτελεί την τελική μορφή των έργων του.

Έργα του αρχίζουν να στήνονται αρκετά πρόσφατα, συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, τόσο στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, όσο και στην πρωτεύουσα αλλά και το εξωτερικό, δεδομένου ότι η φήμη του ολοένα και διευρύνεται, κάτι που έχει, επιπλέον, ως απόρροια τη ραγδαία αύξηση των παραγγελιών.

Πολλά από τα έργα του κοσμούν σήμερα υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους σε διάφορους δήμους της χώρας – εκκλησίες, Ιδρύματα, Γηροκομεία, Σωματεία, Κατασκηνώσεις – καθώς και αρκετές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού, όπως Σουηδία, Ελβετία, Αγγλία, Η.Π.Α (Βοστώνη, Νέα Ιερσέη), Αυστραλία κ.ά.

Αναφέρουμε μερικά από τα υπαίθρια έργα του: η ανάγλυφη ολόσωμη απεικόνιση του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, η προτομή της Τασούλας Γυφτογιάννη, εκείνη του Παύλου Μπακογιάννη στο Θέρμο, οι δύο πανομοιότυπες εκείνες του Γεωργίου Καραϊσκάκη, εκείνες των Θεοδωράκη Γρίβα και Κωνσταντίνου Καπογιωργάκη, ο μεγαλόσχημος ορειχάλκινος ανδριάντας του εθνοϊερομάρτυρος επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου, καθώς και του Παγκοσμίας φήμης Α’ Μητροπολίτη Ελβετίας Δαμασκηνού Παπανδρέου, Ιδρυτή του Ορθοδόξου Κέντρου, στο Chambésy της Ελβετίας.

Περαιτέρω, σχετικά πρόσφατα, έχει φιλοτεχνήσει την προτομή του χρυσού ολυμπιονίκη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Παντελή Καρασεβδά, του υπουργού Εσωτερικών και Ιατρού Αθ. Νικολίτσα, του κτήτορα του Ι.Ν. Αγίου Ελευθερίου, επί της Οδού Αχαρνών, Ιερέα Κωνσταντίνου Παναγιωτόπουλου, του διεθνούς φήμης σε Ευρώπη και Αμερική μαθηματικού, ερευνητή και συγγραφέα, καθηγητή και θεμελιωτή της σύγχρονης Μαθηματικής Σχολής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημητρίου Κάππου, επιπλέον, τον ανδριάντα του κορυφαίου Έλληνα μαραθωνοδρόμου Μιχάλη Κούση, καθώς και του δημογέροντα Χρήστου Καψάλη, για την Π.Α.Ε. Παναιτωλικός, το έμβλημα της ομάδας Τίτορμο, καθώς και αρκετές προτομές αγωνιστών του 1821, όπως των Γ. Καραϊσκάκη, Θ. Γρίβα, Κ. Καπογιωργάκη- προαναφέρθηκαν- του προκρίτου Γεωργίου Μαυρομάτη, καθώς και των Αθανασίου Διάκου, Οδυσσέα Ανδρούτσου, Κατσαντώνη, Μάρκου Μπότσαρη, Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη κ.ά. Επιπλέον, ένα έργο του έχει αγοραστεί από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Αποκαλυπτήρια των έργων του έχουν κάνει οι κάτωθι: ο εξοχότατος τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ο Αρχηγός Γ.Ε.ΕΘ.Α., Στρατηγός Κωσταντίνος Φλώρος, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Κοσμάς, ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζορτζ Τσούνης, ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Θανάσης Μπούρας, ο Έλληνας Πρέσβης της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, Δημήτριος Παπανδρέου, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, ο τρείς φορές Χρυσός Ολυμπιονίκης, Πύρρος Δήμας, ο Βουλευτής Κώστας Καραγκούνης, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, η Υπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, ο Βουλευτής Λευκάδος Θανάσης Καββαδάς κ.ά. Ορισμένες τελετές αποκαλυπτηρίων των έργων του έχουν μεταδοθεί και από την Δημόσια Ελληνική τηλεόραση στην Ε.Ρ.Τ.1.

Έχει πραγματοποιήσει τις εξής εκθέσεις: το 2019, στην Παλαιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου, το 2021, 2022, 2023, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο Αθηνών, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πάτρας, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, στη Δημοτική Γλυπτοθήκη Αγρινίου με τίτλο Χοϊκοί και Αθάνατοι, στον Φιλολογικό Σύλλογο Παρνασσός, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων, Μελίνα Μερκούρη, στην Αγορά Αργύρη στην Πάτρα, στο Πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο επί της οδού Λένορμαν, όπου σήμερα στεγάζεται η βιβλιοθήκη και το τυπογραφείο της Βουλής των Ελλήνων κ.ά.

Το 2023, δημιουργεί, στο πλαίσιο απότισης ελάχιστης τιμής στη μνήμη των θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, σύνθεση από 57 Σταυρούς, 57 κεριά και τρεις ολόγλυφες μορφές, που στήνεται στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Σταμνάς Αιτωλοακαρνανίας, με καταγραφή σε βίντεο που προβλήθηκε από κανάλια μεγάλης εμβέλειας ΣΚΑΪ, Mega Channel, ΑΝΤ1 κ.ά.

Έχει παρακολουθήσει αρκετές διαλέξεις, συμμετείχε ως ομιλητής στην παρουσίαση του βιβλίου του Παντελή Καρασεβδά με συνομιλητές τον Κωστή Τσιακανίκα, Γενικό Διευθυντή του Δελτίου Ειδήσεων του ΣΚΑΪ, τον ιστορικό Νίκο Χούτα, συγγραφείς του βιβλίου, καθώς και τον διακεκριμένο Δημοσιογράφο Πάνο Σόμπολο και τον γνωστό συγγραφέα και αναλυτή γεωστρατηγικής, Σάββα Καλεντερίδη.

Ο Ευάγγελος Τύμπας παρά την ανοδική του πορεία στο σύντομο χρονικό διάστημα παραμένει σιωπηλός και αθόρυβος, αποφέυγει να μιλάει ο ίδιος για τα έργα του, αλλα προτιμάει να μιλάνε τα έργα του γι’αυτόν.

Ο δημιουργός πορεύεται με βαθειά ευθύνη της αποστολής του αποροφημένος στην ησυχία του εργαστηρίου του προσπαθεί να αποτυπώσει στα έργα του λεπτομέριες καθώς και παραπληρωματικά θέματα, ιστορικής και ενδυματολογικής φύσης, και να τα προικίσει με ένα συναίσθημα που πιστεύει ότι είναι σημαντικό στη ζωή και στο θάνατο.

Τα θέματα των έργων του μας θυμίζουν την Ελληνική Ιστορία απο την Αρχαιότητα, καθίστανται παράδειγμα στις επόμενες γενεές και αποτελούν έμπνευση για ανώτερα ιδανικά σε όσους τα αντικρίζουν.

Αρκετοί θεωρητικοί και κριτικοί της τέχνης καθώς και καθηγητές Πανεπιστημίου έχουν ασχοληθεί με το έργο του, η Επίκουρη Καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κα. Ράνια Σταθοπούλου, η κα. Αντουανέττα Λογίου - Μπουρή, Φιλόλογος, (Ιστορία της Τέχνης ΜΑLingu., MALettres, MAHA, PhD. κ.ά)

Σήμερα ζεί στη γενετειρά του και δραστηροποιείται καλλιτεχνικά στο εργαστήριο που διατηρεί εκεί.

Αρχικό σχέδιο (σκαρίφημα) του Μνημείου στα Καλύβια, του Ευάγγελου Τύμπα