Εκδήλωση μνήμης για τα "Ελευθέρια" Μεγάλης Χώρας Αγρινίου

Κυριακή 28 Ιουλίου 2024

Την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2024, η Τοπική Κοινότητα Μεγάλης Χώρας Δήμου Αγρινίου, με μια σεμνή τελετή, τίμησε το ιστορικό γεγονός της απελευθέρωσης της περιοχής από τον Τουρκικό ζυγό, στις 26 Ιουλίου 1821, μετά από σκληρή μάχη, της οποίας προηγήθηκε η μάχη απελευθέρωσης του Βραχωρίου - Αγρινίου  στις 11 Ιουνίου 1821.

Το πρωί τής Παρασκευής, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία καί η Δοξολογία από τον εφημέριο του Ναού καί η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο τών Ηρώων. Τον πανηγυρικό της ημέρας, εμπεριστατωμένα, εκφώνησε θαυμάσια ο Δάσκαλος του Δημοτικού Σχολείου Μεγάλης Χώρας κ. Δημήτριος Μπορμπότσιαλος.

Την εκδήλωση μνήμης, μαζί με τούς κατοίκους της περιοχής, τίμησαν με την παρουσία τους και οι κάτωθι, οι οποίοι κατέθεσαν και στεφάνι: Η Αντιδήμαρχος κα Χρυσούλα Τασολάμπρου, οι Τοπικοί Δημοτικοί Σύμβουλοι,  κ. Νικόλαος Σακαρέλος καί  κ. Κωνσταντίνος Κιτσοπάνος, ο Τοπικός Πρόεδρος κ. Γρηγόριος Χασιώτης, ο πρόεδρος Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Νόμου Αιτωλοακαρνανίας, κ. Δημήτριος Τσούνης, ο εκπρόσωπος του Δημοτικού Σχολείου κ. Δημήτριος Μπορμπότσιαλος, ο Πρόεδρος Γονέων & Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Μεγάλης Χώρας, κ. Δημήτριος Νταβαρίνος, ο εκπρόσωπος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου κ. Θεόδωρος Αυγέρης, η εκπρόσωπος του πολιτιστικού συλλόγου "Το Παλαιόκαστρο" κα Σωτηρία Κατσιούλη καί οι τσολιάδες, Γεώργιος Μούρτης καί Άγγελος Τουφεκούλας.

Η κατ' έτος αυτή συγκινητική εκδήλωση, φρεσκάρει στην μνήμη μας την τοπική Ιστορία, η οποία αποτελεί μια από τις σελίδες τής ένδοξης Εθνικής Ιστορίας μας, ενώ δίνει την δυνατότητα στους νέους να γνωρίσουν το ηρωικό φρόνημα των προγόνων μας, αντλώντας έμπνευση καί δύναμη για την διατήρηση των ιδανικών τής φυλής μας.

Στην συνέχεια οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση, παρακάθισαν σε καφετέρια της κοινότητας καί μετά από  όμορφη συζήτηση, ευχήθηκαν καί του χρόνου να τιμήσουν το γεγονός, γιατί όχι, με πλουσιότερο πρόγραμμα.