?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Το Χορευτικό τμήμα Καλυβίων σε εκδήλωση στο Νεοχώρι Μεσολογγίου

Το Χορευτικό τμήμα Καλυβίων σε εκδήλωση στο Νεοχώρι Μεσολογγίου

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Το Χορευτικό τμήμα Καλυβίων αναμένεται να συμμετάσχει στην Χορευτική Εκδήλωση, που θα γίνει στις 21 Ιουλίου στις 9 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία Νεοχωρίου Μεσολογγίου, ενόψει της τοπικής πανήγυρις της Αγίας Παρασκευής.

Στην εκδήλωση θα βραβευτεί με τιμητική πλακέτα, ο πρωτεργάτης των Αρματωμένων του Πανηγυριού της Αγίας Παρασκευής, στο Νεοχώρι, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας (Ντάκιας). Θα παρευρεθούν και οι Αρματωμένοι του Νεοχωρίου.

Θα χορέψουν:

1. Πολιτιστικός και Αθλητικός Όμιλος "Οινιάδες"

2. Χορευτικό τμήμα Καλυβίων "Άγιος Νικόλαος"

3. Σύλλογος Χοβολιωτών Αστακού

4. Πολιτιστικός Σύλλογος Δοκιμίου "Η Πρόοδος"

5. Χορευτικό Τμήμα κοινότητας Ευηνοχωρίου

Συνδιοργάνωση:

Δήμος I.Π. Μεσολογγίου

Πολιτιστικός και Αθλητικός Όμιλος "Οινιάδες"

Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής στο Νεοχώρι Μεσολογγίου

Το πανηγύρι τελείται στις 26 Ιουλίου, στο ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, στους ανατολικούς πρόποδες του όρους Σκοπά, 8 χιλιόμετρα από το Νεοχώρι.

Το εκκλησάκι, χτισμένο προεπαναστατικά, καταστράφηκε από τους Τούρκους κατά την επανάσταση αλλά ανεγέρθηκε το 1850 με πρωτοβουλία των Νεοχωριτών, στην ίδια ακριβώς θέση με το προηγούμενο, όπου μάλιστα βρισκόταν το αρχαίο φρούριο και ιερό των Ακαρνάνων.

Στο πανηγύρι από το 1900 μετέχουν παρέες αρματωμένων. Το τελετουργικό που ακολουθείται είναι παρεμφερές με εκείνο του Αϊ-Συμιού και καλύπτει το τριήμερο διάστημα από την παραμονή μέχρι την επομένη της γιορτής της Αγίας Παρασκευής.

Το πρωί της παραμονής τα μέλη των παρεών φορούν την ιδιαίτερη στολή τους και αρματώνονται. Ανταμώνουν και συγκροτούν τις παρέες, με επικεφαλής κάθε παρέας τον καπετάνιο. Με την συνοδεία μουσικής από αθίγγανους οργανοπαίχτες, αρχίζουν το τραγούδι και τον χορό στα δρομάκια του χωριού, που πλημμυρίζει από κόσμο που καταφτάνει από τις γύρω περιοχές. Το πανηγύρι έχει ήδη ξεκινήσει και απλώνεται από άκρη σ’ άκρη στο Νεοχώρι.

Όταν όλοι οι πανηγυριστές συγκεντρωθούν, κατευθύνονται στον Αη-Γιάννη –στην κεντρική πλατεία-, όπου προσκυνούν και παίρνουν τις σημαίες τους. Στη συνέχεια κατευθύνονται στη δεύτερη πλατεία και στο μνημείο των πεσόντων, από όπου μεταφέρονται με αυτοκίνητα σήμερα, με σούστες και κάρρα παλιότερα, στο ξωκλήσι. Εκεί τελείται η θεία λειτουργία και, με το πέρας της, μες στη φύση και με την συμμετοχή του κόσμου που καταφτάνει ακατάπαυστα, στήνεται παραδοσιακό ξεφάντωμα. Στον χώρο έχουν στηθεί κατασκευές (παραπήγματα, τέντες, κλπ.) για να καλύψουν τις ανάγκες του πανηγυριού. Το γλέντι συνεχίζεται μέχρι τις πρωινές ώρες, για να ξεκινήσει πάλι, με το πέρας της πρωινής λειτουργίας. Εκείνες τις ώρες, νέα κύματα προσκυνητών καταφτάνουν, και μαζί τους αρματωμένοι που μπαίνουν στο ξωκλήσι να προσευχηθούν.

Το βραδάκι οι πανηγυριστές επιστρέφουν στο Νεοχώρι. Όταν πλησιάζουν στην είσοδο του χωριού, ξεπεζεύουν και σχηματίζουν πομπή. Εισέρχονται σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα, με χορό, τραγούδι, πλήθος κόσμου να τους προϋπαντεί, χειροκροτήματα, ευχές. Πυρήνας του πανηγυριού είναι η κεντρική πλατεία με τα στρωμένα τραπέζια, όπου θα λάβουν τις θέσεις τους οι αρματωμένοι, αφού αποθέσουν τα άρματά τους. Σε όλο όμως το Νεοχώρι επικρατεί πανδαιμόνιο. Ήχοι, μυρωδιές, μικροπωλητές και πραματευτάδες, αθίγγανοι, έντονη κίνηση σε κάθε γωνιά. Τις ώρες αυτές το γλέντι κορυφώνεται, κατά τον Σπυρόπουλο, ο οποίος παρομοιάζει την περιοχή με «πολυθόρυβο στρατόπεδο, που δίνει την εντύπωση μεσαιωνικής κατασκηνώσεως πολεμιστών». Το κλέφτικο τραγούδι και ο χορός έχουν την τιμητική τους.

Η διασκέδαση θα σταματήσει και πάλι με το φως του ηλίου, για να ξαναρχίσει το απόγευμα και το ερχόμενο βράδυ, που θα κλείσει τον τριήμερο εορτασμό.

(Πληροφορίες από Messolonghi by the locals)