Εγκαίνια και συναυλία του Ορφέα Περίδη, στο αρχαίο θέατρο Οινιαδών

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

Μια μαγική βραδιά έζησαν όσοι βρέθηκαν σήμερα στο αρχαίο θέατρο Οινιαδών, στην Κατοχή Μεσολογγίου, με αφορμή τα εγκαίνια του έργου «Στερέωση, Αποκατάσταση και ανάδειξη αρχαίου θεάτρου Οινιαδών» καθώς και στην μουσική εκδήλωση με τίτλο «Παραμύθι» με τον Ορφέα Περίδη και την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Προγράμματος «ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ». Στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε σύντομη παρουσίαση του έργου από την Δρ Ολυμπία Βικάτου, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, η οποία αναφέρε μεταξύ άλλων:

«Το έργο «Στερέωση, αποκατάσταση και ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου Οινιαδών», υλοποιήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας μεταξύ των ετών 2020-2023 και χρηματοδοτήθηκε από το Ε.Π. ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 700.000,00 €. Οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν με συστηματικό τρόπο κατά τη διάρκεια του έργου αυτού, είχαν αφενός σκοπό την προστασία και αποκατάσταση του μνημείου από τη φθορά του χρόνου, και αφετέρου αφορούσαν στη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών που θα εξυπηρετούν στο εξής την ασφαλή διεξαγωγή εκδηλώσεων και τη διακίνηση θεατών και επισκεπτών. Ακόμη, χάρη στις ανατάξεις, στερεώσεις και συμπληρώσεις που έγιναν σε τμήματα του μνημείου, όπως το σκηνικό οικοδόμημα, στα εδώλια και τους αναλημματικούς τοίχους του κοίλου, αλλά και στην ορχήστρα, ο θεατής βλέπει σήμερα μπροστά του πιο ολοκληρωμένη την εικόνα του θεάτρου και τη διάρθρωση των επιμέρους μερών που το απαρτίζουν».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, κ. Νεκτάριος Φαρμάκης στον χαιρετισμό του επεσήμανε τα εξής: «Πριν από περίπου ένα χρόνο εγκαινιάσαμε το αρχαίο θέατρο της Πλευρώνας, απόψε εγκαινιάσαμε το αρχαίο θέατρο Οινιαδών. Με συγκίνηση και περηφάνια, βλέπουμε τα αρχαία θέατρα της Αιτωλοακαρνανίας να αποκτούν νέα ζωή, χάρη στα έργα αναστήλωσης που χρηματοδοτήθηκαν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Κάθε επένδυση στην ιστορία και στον πολιτισμό μας έχει ανυπολόγιστη αξία!

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, στην Διαχειριστική μας Αρχή και στο σύνολο των συντελεστών. Συνεχίζουμε!»

Ο κ. Σπύρος Διαμαντόπουλος υπογράμμισε τα εξής: «Ως Δήμαρχος της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, κι ως απλός πολίτης ενός Δήμου με μοναδική κληρονομιά χιλιάδων ετών, χαιρετίζω με μεγάλη χαρά, ενθουσιασμό και ικανοποίηση την επαναλειτουργία του αρχαίου θεάτρου Οινιάδών ύστερα απ’ τις εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξής του. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν και παραδίδουν στο κοινό αυτό το έξοχο μνημείο ιστορίας και πολιτισμού.

Μετά τα σημερινά εγκαίνια και την επανέναρξη της λειτουργίας του συντηρημένου πλέον αρχαίου θεάτρου μας, ο Δήμος μας από την προσεχή Παρασκευή 19 Ιουλίου ξεκινά τις παραστάσεις εγκαινιάζοντας το 35ο Φεστιβάλ Οινιαδών. Παρακαλώ όλους τους συνδημότες μας, να το αγκαλιάσουν σαν πολύτιμο θησαυρό που μας δώρισαν οι πρόγονοί μας, για να τον καμαρώνουμε, να τον φροντίζουμε και να τον χαιρόμαστε».

Αμέσως μετά ακολούθησε η μουσική εκδήλωση με τίτλο «Παραμύθι», στην οποία  ο Ορφέας Περίδης και η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων του Δήμου Πατρέων «Θανάσης Τσιπινάκης», παρουσίασαν στο πολυπληθές κοινό μια συναυλία γεμάτη τραγούδια από την σπουδαία δισκογραφία του, «χρωματισμένα» με την ενορχηστρωτική ματιά του Φώτη Παπαντωνίου.

Οι φίλοι της μουσικής απόλαυσαν μια μουσική συνάντηση γεμάτη από συναισθήματα, δύναμη, αλήθεια και ομορφιά. Τη συναυλία διεύθυνε ο διακεκριμένος μαέστρος, Αναστάσιος Συμεωνίδης, ενώ η καλλιτεχνική διεύθυνση της Ορχήστρας ήταν της Βάγιας Ζεππάτου.

Ένα μαγικό τοπίο, σε ένα παραμυθένιο μέρος, εκεί ανάμεσα στις αιωνόβιες αγριοβελανιδίες, ζωντάνεψε ξανά μετά από καιρό, το Αρχαίο Θεάτρο Οινιαδών!