Ξεκινούν οι παραστάσεις του «Θεάτρου Όψεις» στο Αιτωλικό

Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Ξεκινά αύριο Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024, το πρόγραμμα της 11 ης Θεατρικής Συνάντησης Ερασιτεχνικών Ομάδων «Θεάτρου Όψεις» που διοργανώνει ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος «Το Αιτωλικό» και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα των παραστάσεων έχει ως εξής:

17/7 | Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού | Ώρα: 21:15

Τελετή Έναρξης «Θεάτρου Όψεις» - «Μια τρελή-τρελή Σαραντάρα», του Αλέκου Σακελλάριου

Θεατρική Ομάδα Παναιτωλίου «Χρήστος Καπράλος»

Η Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναιτωλίου “Χρήστος Καπράλος” ιδρύθηκε το 2002 και από τότε αδιάκοπα δραστηριοποιείται στο χώρο του ερασιτεχνικού θεάτρου ανεβάζοντας έργα του ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου τα οποία παρουσιάζει στο κοινό της περιοχής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Έχει λάβει μέρος στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου του Δήμου Αγρινίου, στο Φεστιβάλ Μονολόγων του Δήμου Αγρινίου και στο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικών Ομάδων ¨Θεάτρου Όψεις¨ που διοργανώνει ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος «Το Αιτωλικό»

Στην ομάδα όλοι οι συμμετέχοντες σε όλες τις θέσεις ή ρόλους είναι ερασιτέχνες που υπηρετούν με αγάπη, και πολλές φορές υπερβάλλοντας τους εαυτούς τους, το έργο της Θεατρικής Ομάδας του Συλλόγου μας.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΟΥ

Το 1960 μια πλούσια χήρα, μόλις σαράντα χρονών, γνωρίζει τον έρωτα στο πρόσωπο ενός γοητευτικού βιολιστή και αποτολμά να κάνει την επανάστασή της ενάντια στη θέληση των αδελφών της που θέλουν να την παντρέψουν μ’ έναν πλούσιο και πολύ μεγαλύτερό της άντρα, επειδή έτσι το απαιτούν οι κοινωνικές και οι οικονομικές συνθήκες της εποχής. Τελικά θα τα καταφέρει        να ορίσει τον εαυτό της και να πραγματοποιήσει τα όνειρά της;

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ:

Ανιχνεύοντας κάποιος το “ελαφρύ” ελληνικό θέατρο και κατ΄επέκταση τις ελληνικέςταινίες, κυρίως τις δεκαετίας του ΄60, όλο και ανακαλύπτει πόσο επίκαιρες είναι οι υποθέσεις που ξεδιπλώνονται στο θεατρικό σανίδι και στη μεγάλη οθόνη.

Το “Μια τρελή τρελή Σαραντάρα” είναι ένα έργο που αναδεικνύει την προσπάθεια μιας γυναίκας να αποφασίσει για τη ζωή της, κάτι που θεωρείται τόσο δεδομένο σήμερα. Είναι έτσι όμως; Μια ψύχραιμη ματιά στα γεγονότα της εποχής μας μας αναγκάζει να σκεφτούμε πόσο στ΄ αλήθεια έχει αλλάξει η κατάσταση. Μάλλον ο δρόμος είναι μακρύς ακόμα…

ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Τζένη Πετρομοχάλη: Μαυραγάνη Δέσποινα

Ορέστης: Βαλμάς Βαγγέλης

Αιμιλία: Τύλη Λαμπρινή

Καίτη: Σάκκου Νεκταρία

Τάκης: Κατσής Νίκος

Ειρήνη: Βαλμά Ισμήνη

Βάσω: Μπαμπάτσικου Ελένη

Τζώρτζης Χατζηθωμάς: Κυριαζής Χρήστος

Καπετάνιος: Καραγιαννόπουλος Γιώργος

Φωνή τηλεόρασης: Στούκα Δήμητρα

Σκηνοθεσία: Βαλμάς Βαγγέλης

Επιλογή Μουσικής: Στούκα Δήμητρα

Επιμέλεια Αφίσας: Πλαστήρα Ρόζα

Ενδυματολογία – Χτενίσματα: Η ομάδα

Ήχος – Φώτα: Αυγέρης Παναγιώτης 

Επικοινωνία: Σιαδήμα Σωτηρία 

 

19/7 | Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού | Ώρα: 21:15

«Ο επιθεωρητής», του Νικολάι Γκόγκολ

Θεατρική Ομάδα Κορινθιακού Θεάτρου «Βασίλης Ρώτας»

21/7 | Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού | Ώρα: 21:15

«Ευκαιρία: Ωραία Οικογενειακή Βίλα», του Χουάν Χοσέ Αλόνσο Μιγιάν

Θεατρική Ομάδα «Υφοποιοί» Πολιτιστικού Συλλόγου Κομποτίου «Νικόλαος Σκουφάς»

24/7 | Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού | Ώρα: 21:15

«Ζητείται Ψεύτης», του Δημήτρη Ψαθά

Θεατρική Ομάδα του Μορφωτικού Ομίλου Μεσολογγίου «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι»

26/7 | Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού | Ώρα: 21:15

«Γυναίκες... όπως όλες», της Διονυσίας Ολιβώτου

Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Αγυιάς-Τερψιθέας

29/7 | Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού | Ώρα: 21:15

Τελετή Λήξης «Θεάτρου Όψεις» - «Μπαμπάς, ο Πόλεμος», του Ιάκωβου Καμπανέλη

Θεατρική Ομάδα Αιτωλικού/Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου «Το Αιτωλικό» σε σκηνοθεσία Ιωάννας Τρικενέ

Στην τελετή λήξης θα παρευρεθεί ως τιμώμενο πρόσωπο η Αγρινιώτισσα ηθοποιός Λουκία Πιστιόλα

Προαιρετική οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου: 3 ευρώ

Το Θεατρικό Τμήμα Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό" φέτος το καλοκαίρι προετοίμασε και παρουσιάζει την κωμωδία "O Mπαμπάς ο Πόλεμος" του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε διασκευή και σκηνοθεσία της Ιωάννας Τρικενέ.

Στον πόλεμο, έννοιες όπως η δημοκρατία και η ελευθερία θρυμματίζονται. Η δίψα για κέρδος και η δίψα για εξουσία, είναι όψεις στο ίδιο νόμισμα και ας προβάλλονται ως κάτι διαφορετικό.

Προγραμματισμένες παραστάσεις:

- Αιτωλικό 29 / 31 Ιουλίου και 19 Αυγούστου

Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού / ώρα 9.15 μ.μ.

- 20ο Πανελλήνιο Θεατρικό Φεστιβάλ Κορίνθου ¨Βασίλης Ρώτας": 3 Αυγούστου.

- 18 Αυγούστου: Aστακός

Διανομή:

Φρυγία/Oυρανία: Αστέρω Περγαντή

Φιλόξενη: Eυδοξία Παρασκευά

Πάμφυλη / Λάμια: Χριστίνα Λύρου

Διώνη/Χάρις/Πυθίας: Διονυσία Τουφεξή

Βουτία/Ευελπίδης/Λαθρέμπορος όπλων: Eυφροσύνη Κοντοπάνου

Μαντώ: Γεωργία Χουλιαρά

Δημήτριος ο Πολιορκητής: Μιχάλης Κότσαρης

Χιλίαρχος: Aσπασία Γερολυμάτου

Τουρίστες: Aντώνης Χαραλάμπους, Κώστας Σύρος, Χρήστος Κολοβός, Σπυριδούλα Παπαζαχαρία, Αλέξανδρος Σωτηρακόπουλος, Ασπασία Γερολυμάτου και ο μικρός Δημήτρης Κούσουλας

Greek Καμάκι: Γιώργος Σάλας.

Συντελεστές:

Διδασκαλία/Διασκευή/Σκηνοθεσία: Ιωάννα Τρικενέ.

Σκηνογραφία: Μιχάλης Κότσαρης.

Μουσική Επιμέλεια: Ιωάννα Τρικενέ

Ενδυματολογία: η Θεατρική Ομάδα.

Μακιγιάζ: Βάσω Παπανικολάου

Δημιουργικό / Εικαστικό Αφίσας: Mιχάλης Κότσαρης.

Τεχνική Ομάδα: Πάνος Ακρίδας, Λεωνίδας Γριπώτης, Νίκος Ευαγγελινός

Οργάνωση Παραγωγής: Θεατρικό Τμήμα Πολ. & Μορφ. Συλλ. "Το Αιτωλικό"

Υπόθεση:

Λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι διάδοχοι του πολεμούν μεταξύ τους για την κυριαρχία του κόσμου. Η Ρόδος, κηρύσσοντας αυστηρά ουδετερότητα, έχει μετατραπεί σε έναν ασφαλή τουριστικό παράδεισο. Δημόσια κτίρια και ναοί έχουν μετατραπεί σε επιχειρήσεις ενώ η κυβέρνηση έχει αντικατασταθεί από το Ανώτατο Ξενοδοχειακό Συμβούλιο.

Όταν ο πόλεμος μεταφέρεται στην θάλασσα, οι Ροδίτες με τον φόβο ότι οι Μακεδόνες του Δημητρίου του Πολιορκητή πλέουν εναντίον τους, στέλνουν τον καλύτερο τους μάγειρα και την πιο όμορφη κοπέλα του νησιού για να τον ξελογιάσουν. Ο Δημήτριος όμως ερωτεύεται την Ρόδο και αποφασίζει να την κατακτήσει. Οι τουρίστες φεύγουν, ο στρατός του Δημητρίου αποβιβάζεται στο νησί, κι όταν ένας σερβιτόρος εκσφενδονίζει ένα πιάτο εναντίον τους, οι Μακεδόνες καίνε όλα τα μαγαζιά της παραλίας προς παραδειγματισμό. Ο λαός της Ρόδου τότε παίρνει τα όπλα, μαχαιροπήρουνα στην αρχή, και πολεμάει. Ο μπαμπάς της Ιστορίας ο πόλεμος έχει ξεκινήσει και όλα μέλλουν να αλλάξουν.

Οι Ροδίτες αντιγράφουν τους Μακεδόνες, γίνονται άριστοι πολεμιστές και νικούν. Ο Δημήτριος ξελογιάζεται από την ομορφιά και τις χαρές της ζωής και χάνει. Η Ρόδος θα συνεχίσει να πλουτίζει αλλά πλέον μέσω μιας άλλης πιο επικερδούς επιχείρησης, της βιομηχανίας του πολέμου. ΅

Σημείωμα Σκηνοθέτη

«Η ανακωχή είναι συμβιβασμός, κύριε αρχιμάγειρα! Κι εγώ δε γεννήθηκα για συμβιβασμούς. Η Ιστο¬ρία μιλά για περήφανες νίκες, δεν έχω ακούσει καμία περήφανη ανακωχή.»

Το 1952 o Ιάκωβος Καμπανέλλης δημιουργεί μια από τις σπουδαιότερες αντιπολεμικές κωμωδίες του σύγχρονου ελληνικού ρεπερτορίου. Εμπνέεται από το ιστορικό γεγονός της πολιορκίας της Ρόδου από τον Δημήτριο τον Πολιορκητή, το 305 π.Χ., για να σχολιάσει καυστικά τα ήθη και τα πάθη της Ελληνικής ιδιοσυγκρασίας.

Ο συγγραφέας ξεδιπλώνει όλο το «μεγαλείο» της ελληνικής τουριστικής δραστηριότητας που υποκινείται από την ξεκάθαρη κερδοσκοπία χωρίς όρια και φραγμούς αξιοπρέπειας. Σατιρίζει την έλλειψη πολιτικής συνείδησης των κατοίκων της Ρόδου, ενώ παράλληλα σχολιάζει, τον άρρηκτο δεσμό της ιδιοκτησίας και της οικονομικής ανάπτυξης με την πολεμική δραστηριότητα.

«Αγαπώ αυτή την πατρίδα σημαίνει πως είμαι διατεθειμένος να τα προσφέρω όλα στους ξένους!» βροντοφωνάζει η Φιλόξενη και αναρωτιόμαστε εάν κάτι τέτοιο ακούμε και σήμερα πατώντας απλώς το κουμπί της τηλεόρασης.

Ο Μπαμπάς λοιπόν ο πόλεμος, ο Μπαμπάς το κέρδος, ο Μπαμπάς η νίκη, η επιβολή, η επικράτηση του ισχυρού. Ο Μπαμπάς μας. Η πατρική φιγούρα, το πρότυπο δύναμης για κάθε ελληνόπουλο. Ο Μπαμπάς που φέρνει τα χρήματα, ο Μπαμπάς ο κυνηγός, ο Μπαμπάς ο διεκδικητής, ο Πάτερ Φαμίλιας. Με τόση ευφυΐα ο Καμπανέλλης διάλεξε τη έννοια «Μπαμπάς» για να μιλήσει για όλους τους ισχυρούς πατέρες του χθες, του σήμερα και του αύριο.

Το πολυπρόσωπο αυτό έργο μας έδωσε την ευκαιρία να βουτήξουμε σε πολεμοχαρείς ρόλους, με επεκτατικές απολαύσεις και στις διαδρομές του άκρως ελληνικού τουριστικού «κάλλους». Αντιμετωπίσαμε τους χαρακτήρες με περιπαικτική διάθεση, διαλέγοντας τις ακραίες τους εκφάνσεις ως περισσότερο ενδιαφέρουσες. Δε σου δίνεται άλλωστε συχνά η ευκαιρία να υποδυθείς τον Δημήτριο τον Πολιορκητή και τη Φιλόξενη τη Μεγάλη Εκδικήτρια. Γελάσαμε με την παιγνιώδη γραφή του συγγραφέα, ενώ παράλληλα ηχούσαν οι πολεμικές σειρήνες στην Ανατολή και τη Δύση του σήμερα.

Ιωάννα Τρικενέ

31/7 | Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού | Ώρα: 21:15

«Μπαμπάς, ο Πόλεμος» του Ιάκωβου Καμπανέλη

Θεατρική Ομάδα Αιτωλικού/Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου «Το Αιτωλικό» σε σκηνοθεσία Ιωάννας Τρικενέ

Πληροφορίες στοhttps://theatropsis.weebly.com/

 

11/8 | Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού | Ώρα: 21:15

«Μεράκι, τέχνη και ψυχή ο χορευτής σαν βάζει» - Παραδοσιακοί χοροί από:

- Χορευτικό Τμήμα Αιτωλικού/Πολ. & Μορφ. Συλλόγου «Το Αιτωλικό

- Χορευτικό Τμήμα Π.Σ. Παραβόλας

- Χορευτικό Τμήμα Παραδοσιακού Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Αγρινίου

Με τη συνοδεία της ορχήστρας Sibemoria

Προαιρετική οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου: 2 ευρώ

 

12-14/8 | Αύλειος χώρος Πολιτιστικού Συλλόγου | Ώρες: 20:00 – 23:00

Έκθεση Τμήματος Φωτογραφίας & Έκθεση Τμημάτων Εικαστικών (Ζωγραφικής/Χαρακτικής)

19/8 | Υπαίθριο Θέατρο Αιτωλικού | Ώρα: 21:15

«Μπαμπάς, ο Πόλεμος», του Ιάκωβου Καμπανέλη

Θεατρική Ομάδα Αιτωλικού/Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου «Το Αιτωλικό» σε σκηνοθεσία Ιωάννας Τρικενέ