Η Φιλόλογος Μαρία Κουτσογούλα παρουσιάζει το νέο βιβλίο Νεοελληνικής Γλώσσας της Α’ Λυκείου (εκδόσεις "Αρνός)"

Σάββατο 13 Ιουλίου 2024

Ένα νέο βιβλίο – βοήθημα για το μάθημα της Νεοελληνικής  Γλώσσας  & Λογοτεχνίας που απευθύνεται σε μαθητές της Α’ Λυκείου και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις arnos.gr μας συστήνουν οι εκπαιδευτικοί που το προετοίμασαν, Νεκτάριος Πήχας, Αναστασία Τετεπουλίδου, Ηλιάνα Τριανταφυλλίδου, Μαρία Αποστόλου και η Μαρία Η. Κουτσογούλα.

Πρόκειται για ένα δυναμικό βιβλίο το οποίο ο μαθητής μπορεί να το διαβάζει  έντυπα και παράλληλα να αλληλεπιδρά με αυτό ηλεκτρονικά, σημειώνει η Φιλόλογος, συνεργάτης του εκπαιδευτικού οργανισμού «Αρνός» Μαρία Η. Κουτσογούλα, από το Αγρίνιο.

Γενική περιγραφή βιβλίου

Το βιβλίο «Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία Α’ ΓΕΛ», είναι ένα βιβλίο θεματογραφίας, θεωρίας και εξάσκησης» αποτελεί μια καινοτόμο διδακτική προσέγγιση, που καλύπτει την προβλεπόμενη ύλη του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας Α’ ΓΕΛ και προετοιμάζει τους μαθητές για τον νέο τρόπο εξέτασης του μαθήματος (Τράπεζα Θεμάτων). Πρόκειται για ένα νέο, πρωτότυπο εγχείρημα, που συνδυάζει το παραδοσιακό (έντυπο βιβλίο) με το μοντέρνο (ηλεκτρονικό περιβάλλον).

Έντυπα περιλαμβάνονται:

- Πλήρης παρουσίαση 18 θεματικών εννοιών με τον συνδυασμό σύντομης και αναλυτικής ανάπτυξης

- Ολόκληρη η θεωρία της έκθεσης σε πίνακες, εμπλουτισμένη με παραδείγματα και εφαρμογές από την Τράπεζα Θεμάτων

- Ολόκληρη η θεωρία της λογοτεχνίας σε πίνακες

- 18 κριτήρια για όλες τις θεματικές ενότητες με λογοτεχνικά και μη λογοτεχνικά κείμενα για εκμάθηση, εμπέδωση και εξάσκηση.

Ηλεκτρονικά διατίθενται

- Αναλυτικές απαντήσεις των κριτηρίων αξιολόγησης

- 37 ολοκληρωμένα κριτήρια από την Τράπεζα Θεμάτων εμπλουτισμένα με ασκήσεις από τη συγγραφική ομάδα ΑΡΝΟΣ.

Η συγγραφική ομάδα είναι οι:

- Νεκτάριος Πήχας, MSc Φιλόλογος με ειδίκευση στα μαθήματα Έκθεσης και Αρχαίας Ελληνικής Γραμματείας.

- Αναστασία Τετεπουλίδου, Φιλόλογος με ειδίκευση Μεσαιωνικών και Νέων Ελληνικών Σπουδών (ΑΠΘ) και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος στη Νεοελληνική Φιλολογία: Ερμηνεία, Κριτική και Κειμενικές Σπουδές (ΑΠΘ)

- Ηλιάνα Τριανταφυλλίδου, Φιλόλογος – Εκπαιδευτικός

Ιατρικές Τεχνολογίες & Εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση (Med Technologies & Distance Education)

- Μαρία Αποστόλου, Φιλόλογος (ΑΠΘ) και

Η Μαρία Κουτσογούλα, Φιλόλογος και Ειδική Παιδαγωγός, αποφοίτησε το 2006 από το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Έχει παρακολούθησε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση το Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου (ΕΑΠ) ενώ επίσης έκανε Μεταπτυχιακές σπουδές στην Διαπολιτισμική Εκπαίδευση (MEd) στο Roma Tre University.

Φέτος εργάστηκε ως εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης στο Γ΄Γυμνάσιο Αγρινίου, καθώς και στα διαδικτυακά φροντιστήρια του οργανισμού "Αρνός".

Η ίδια μας αναφέρει την έως τώρα εκπαιδευτική της διαδρομή:

«Η αγάπη μου για την εκπαίδευση ξεκίνησε από μικρή ηλικία, αφού μέσω ενός πίνακα που είχα στο σπίτι μου, εξασκούμουν στη διδασκαλία έχοντας ως μαθήτρια τη μητέρα μου Βάσω (γένος Δρακόπουλου) από τα Καλύβια Αγρινίου. Η κλίση μου προς την εκπαίδευση, λοιπόν, ήταν έκδηλη και ο δρόμος προς αυτήν ορθάνοιχτος. Η επικοινωνία με τους μαθητές και η μετάδοση των γνώσεων, ειδικά της ιστορίας και των αρχαίων, που κατά τη γνώμη μου αναγεννούν τον άνθρωπο και τον κάνουν να γνωρίσει καλύτερα την πορεία του προς ¨την ιδανική ζωή¨, ήταν οι λόγοι που αποφάσισα να γίνω ταγός των ανθρωπιστικών σπουδών.

Μετά το πέρας των προπτυχιακών μου σπουδών, ξεκινά και επίσημα η διδακτική μου εμπειρία. Η πρώτη μου διδακτική επαφή ήταν μέσα από ιδιαίτερα μαθήματα γυμνασίου. Τα επόμενα έτη δίδαξα σε φροντιστήρια όλων των τάξεων, ξεκίνησα να δημιουργώ τις δικές μου σημειώσεις, και τα τελευταία χρόνια συνεργάζομαι με τον εκπαιδευτικό οργανισμό ”Αρνός” τόσο στα μαθήματα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όσο και στα πανεπιστημιακά.

Αυτό που αγαπώ να κάνω σε ένα μάθημα είναι όχι απλά να εξηγώ το μάθημα και να προβαίνω σε επίλυση των ασκήσεων, αλλά να καταφέρνω να μεταδίδω την αγάπη για τα φιλολογικά μαθήματα μέσα από βιωματικούς και διαδραστικούς τρόπους».

Νεοελληνική Γλώσσα & Λογοτεχνία Α’ Λυκείου

Μπορείτε να το βρείτε στην ιστοσελίδα:

https://www.arnos.gr/product