Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024
Ευρεία σύσκεψη για τρία θέματα Δημόσιας Υγείας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιουνίου 2024 στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας, Άννας Μαστοράκου.
Σκοπός ήταν ο συντονισμός και η ανάπτυξη ενός πλαισίου συστηματικής συνεργασίας σε τρία μείζονα ζητήματα δημόσιας υγείας: Το Πρόγραμμα «Υγιείς Πόλεις» και η Καινοτόμος Διεπιστημονική Προσέγγιση «One Health» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τα μέτρα Προστασίας από τα Κουνούπια και η Ποιότητα Υδάτων.
Στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η δημόσια υγεία έχει σχέση με κάθε τι στην καθημερινότητά μας και επηρεάζει άμεσα την ποιότητα ζωής όλων μας. Για τον λόγο αυτό, η προσέγγιση των ζητημάτων που άπτονται της δημόσιας υγείας με διεκπεραιωτικό τρόπο ανήκει στο παρελθόν που πρέπει να αφήσουμε όλοι πίσω μας. Οφείλουμε να είμαι προσηλωμένοι στην βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και μέσα από τη συνεργασία όλων, να προσφέρουμε ουσιαστικές λύσεις στην κοινωνία»
Για τον σκοπό και τους στόχους του Προγράμματος «Υγιείς Πόλεις» του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μίλησαν εκτενώς ο Διευθυντής και η Συντονίστρια του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, Γιώργος Στεφανάκος και Νταίζη Παπαθανασοπούλου, αναφέροντας πως η βελτίωση της υγείας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων επιτυγχάνεται όταν αναπτύσσονται πολιτικές που αντιλαμβάνονται τις πόλεις ως ενιαία συστήματα, ως ζωντανούς οργανισμούς και η προαγωγή υγείας επεκτείνεται σε όλους τους τομείς π.χ. φυσικό, κοινωνικό, αστικό, πολιτιστικό και οικονομικό περιβάλλον ως αλληλένδετους παράγοντες.
Για τα μέτρα προστασίας από τα κουνούπια στο πλαίσιο των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ και εγκυκλίων του Υπουργείου Υγείας , αναφέρθηκε αναλυτικά ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Π.Δ.Ε., Θεόδωρος Λάμπος όσο και ο εκπρόσωπος της Αναδόχου Εταιρείας του Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών που υλοποιεί η Π.Δ.Ε. Νίκος Πέρρος, τονίζοντας πως η υλοποίησή του συνεχίζεται με εντατικούς ρυθμούς με ψεκασμούς σε όλη την Δυτική Ελλάδα στοχεύοντας στον περιορισμό των εστιών αναπαραγωγής τους.
Όσον αφορά το επίμαχο ζήτημα της ποιότητας των υδάτων, έγινε εκτενής αναφορά στην ποιότητα καθώς και στις δράσεις που πρέπει να αναληφθούν για τη διασφάλιση καθαρού και ασφαλούς πόσιμου νερού για όλους τους πολίτες. Η Προϊστάμενη της Γενικής Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Βασιλική Καραούλη, αναφέρθηκε στη στρατηγική τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και του Υπουργείου Υγείας για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού και των υδάτων κολύμβησης.
Στη συνέχεια, οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Αχαΐας Σοφία Συμεωνίδου, Αιτωλοακαρνανίας, Αθηνά Σταμούλη και Ευτυχία Διβάρη, και της Ηλείας, Ασημίνα Χαλικιά, αναφέρθηκαν στις μικροβιολογικές και χημικές αναλύσεις που διενεργούνται συστηματικά για τη διασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού και των υδάτων κολύμβησης.
Στη σύσκεψη, παρευρέθηκαν και συμμετείχαν επίσης, ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης, Χαράλαμπος Μπονάνος ο οποίος τόνισε πως «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας μπορεί να αποτελέσει πρότυπο καλών πρακτικών στον υγειονομικό χάρτη της χώρας», ο Αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Στυλιανός Μπλέτσας, ο οποίος επεσήμανε τη σημασία της ίδρυσης ενός παρατηρητηρίου που να ενσωματώνει τους περιβαλλοντικούς παραμέτρους με σύγχρονες αναλυτικές μεθόδους και τη χρησιμότητα της συλλογής δεδομένων που θα οδηγήσουν σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος.
Σημαντικές τοποθετήσεις, έγιναν καθ’ όλη τη διάρκεια της σύσκεψης από την Αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Πολιτικής και Οικογένειας, Γεωργία Ντάτσικα, από την Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος για θέματα ισότητας, άρσης κοινωνικών ανισοτήτων και των φυλετικών διακρίσεων, Αμαλία Βούλγαρη και τον Εντεταλμένο Περιφερειακός Σύμβουλος για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας και προαγωγής υγείας για την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, Γεώργιος Παναγούλιας.
Τέλος, στη σύσκεψη συμμετείχαν δια ζώσης και διαδικτυακά οι Δήμαρχοι, οι Αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας, οι Πρόεδροι των Ιατρικών Συλλόγων και οι εκπρόσωποι των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης Δυτικής Ελλάδας.
Συμπεραίνοντας, η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου, αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, δήλωσε χαρακτηριστικά «η έννοια της υγείας έχει πλέον αλλάξει. Η ολιστική προσέγγιση της υγείας ενσωματώνει πέραν από το βιολογικό πλαίσιο, και το κοινωνικό, το ψυχολογικό και το φυσικό περιβάλλον.
Το Πρόγραμμα Υγιείς Πόλεις είναι μια διαρκής διαδικασία που αποσκοπεί στη συνεχή βελτίωση του δομημένου αστικού περιβάλλοντος και των πόρων που υποστηρίζουν την υγεία και την ευημερία. Περιλαμβάνει ισχυρή πολιτική και κοινωνική δέσμευση, διατομεακή συνεργασία και καινοτομία για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της υγείας στις αστικές περιοχές.
Η προσέγγιση One Health του ΠΟΥ ενσωματώνει την υγεία των ανθρώπων, των ζώων, των φυτών και των οικοσυστημάτων για να προσφέρει μια ολοκληρωμένη προοπτική για τη βιωσιμότητα της υγείας, τηρώντας τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης του 2030, για την ανθεκτικότητα των συστημάτων υγείας και την ευόδωση της οικονομικής σταθερότητας.
Το πρόγραμμα προστασίας των κουνουπιών θωρακίζει τη δημόσια υγεία της ΠΔΕ από τις μεταδιδόμενες με τα κουνούπια, λοιμώξεις και η επιτήρηση της ποιότητας του πόσιμου νερού, με χαρτογράφηση του δικτύου άρδευσης, ίδρευσης και αποχέτευσης, είναι σημαντικές λειτουργίες για την προστασία της δημόσιας υγείας, ιδιαιτέρως σε συνθήκες κλιματικής κρίσης. Η ιδέα της ίδρυσης ενός παρατηρητηρίου Δημόσιας Υγείας/ Περιβάλλοντος είναι ένα χρήσιμο εργαλείο προστασίας και θωράκισης της υγείας του πληθυσμού».
Στον παρακάτω σύνδεσμο οι τοποθετήσεις του Περιφερειάρχη Ν.Φαρμάκη, του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη, Χαράλαμπου Μπονάνου και της Αντιπεριφερειάρχη, Δημόσιας Υγείας, Άννα Μαστοράκου: