Εκδρομή στη Λευκάδα, από το Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων

Σάββατο 1 Ιουνίου 2024

Εκπαιδευτική εκδρομή στο νησί της Λευκάδας πργματοποίησαν την Παρασκευή 31 Μαίου οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων. Το πρόγραμμα περιελάμβανε περίπατο και ξενάγηση, στα γραφικά δρομάκια της πόλης, στην Ιερά Μονή Παναγίας της Φανερωμένης, στο παραθαλάσσιο χωριό Λυγιά και στο φημισμένο Νυδρί.

Η πόλη της Λευκάδας, όπως και όλο το νησί αποτελεί τουριστικό προορισμό Ελλήνων αλλά και ξένων, με το χαρακτηριστικό αρχιτεκτονικό χρώμα, τα στενά καντούνια, τις περιποιημένες αυλές και την ανέπαφη αρχοντική ομορφιά της, ορίζει την πρώτη ταξιδιωτική εικόνα του επισκέπτη.

Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της πόλης, απότοκος της πολιτισμικής κληρονομιάς των Ενετών κατακτητών και της έντονης σεισμικής δραστηριότητας, διαφαίνεται στον πολεοδομικό της σχεδιασμό. Τα περισσότερα σπίτια είναι συνήθως διώροφα ή τριώροφα, λιτά, με ελαφριά ξύλινη κατασκευή και έντονα χρώματα.

Παλιοί ναοί, αρχοντικά σπίτια, μουσεία και ο κεντρικός εμπορικός δρόμος της πόλης της Λευκάδας, το παζάρι όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν οι ντόπιοι, κεντρίζουν το ενδιαφέρον.

Η περιπλάνηση στα σοκάκια της πόλης της Λευκάδας που εκτείνονται ακτινοειδώς γύρω από τον πυρήνα της, αποτελεί μία από τις πιο όμορφες εμπειρίες του ταξιδιώτη της Λευκάδας.

Ιερά Μονή Παναγίας της Φανερωμένης

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Δημοτικού Καλυβίων ξεναγήθηκαν από μοναχό ο οποίος τους ανέφερε πολλά στοιχεία για την ιστορία της Μονής. Επίσης τους ανακοίνωσε ότι, από τις 23 έως τις 27 Ιουνίου θα επισκεφθεί το μοναστήρι και το νησί, ο Οικοµενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολοµαίος.

Η μακραίωνη ιστορία της Μονής ξεκινά στα χρόνια της αρχαιότητας. «Φανερωμένη» ονομάστηκε, επειδή η πρώτη εικόνα της Παναγίας, που είχε παραγγελθεί στην Κωνσταντινούπολη, αποκαλύφθηκε σχεδιασμένη πάνω στο σανίδι με θαυμαστό τρόπο, «αχειροποιήτως», στον ιερομόναχο και αγιογράφο Κάλλιστο, μετά από θερμή προσευχή και νηστεία. Ο αγιογράφος χρειάστηκε να προσθέσει μόνο τα χρώματα.

Μέσα στους αιώνες η Ιερά Μονή υπέστη πολλές καταστροφές. Όμως, όπως και τα άλλα μοναστήρια του νησιού, στάθηκε φάρος τηλαυγής, φωτίζοντας το λαό να παραμείνει πιστός στην Ορθόδοξη παράδοσή του. Πήρε τη σημερινή της μορφή επί Ενετοκρατίας (1684-1797). Μετά από καταστροφική πυρκαγιά, ο ναός ξαναχτίστηκε το 1887 και υποδέχθηκε τη νέα εικόνα της Θεοτόκου, αντίγραφο της παλαιάς, που φιλοτεχνήθηκε στο Άγιον Όρος από τον ιερομόναχο Βενιαμίν Κοντράκη. Τότε φτιάχτηκε και το τέμπλο, έργο του Ευσταθίου Προσαλέντη, καθώς και οι εικόνες του, έργα Χιοναδιτών αγιογράφων.

Το μοναστήρι ανακαινίστηκε πρόσφατα, με τη δημιουργία νέας πτέρυγας κελλιών, ηγουμενείου, συνοδικού, βιβλιοθήκης, παρεκκλησίου του Οσίου Σιλουανού του Αθωνίτου. Στους χώρους του λειτουργούν ακόμη το σύγχρονο Εκκλησιαστικό Μουσείο, πλούσιο σε κειμήλια από την Ι. Μονή και άλλους ναούς του νησιού, καθώς και το «Ναυτικό Μουσείο», με ομοιώματα πλοίων, κατασκευής – δωρεάς του κ. Νικολάου Θάνου (Μορίνα).

Η Παναγία είναι η πολιούχος και προστάτιδα του νησιού. Πανηγυρίζει με κάθε μεγαλοπρέπεια τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος, με πλήθη προσκυνητών να συρρέουν από όλες τις γύρω περιοχές.

Κατόπιν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων έφαγαν σε τοπική ταβέρνα της πανέμορφης Λυγιάς. Το γραφικό της λιμανάκι με τα ψαροκάικα, οι ωραίες καθαρές αμμουδιές της και τα καταγάλανα νερά της γοητεύουν και μαγεύουν τον επισκέπτη. Εμέσως μετά επισκέφθηκαν το Νυδρί, ίσως το πιο ανεπτυγμένο τουριστικά χωριό στο νησί και ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία του νησιού, με θέα το νησάκι του Σκορπιού και την Μαδουρή.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων:

https://dim-kalyv-new.ait.sch.gr/index.php