Κορυσχάδες Ευρυτανίας – Επέτειος 80 χρόνων από την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου το 1944

Κυριακή 26 Μαΐου 2024

Σήμερα Κυριακή 26 Μαΐου 2024 πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Καρπενησίου, με πάσα επισημότητα και λαμπρότητα, ο εορτασμός των 80 χρόνων από τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου στους Κορυσχάδες (14-27 Μαΐου 1944). Ήταν τέτοιες μέρες του 1944, όταν υπό τους ήχους της μπάντας της 15ης μεραρχίας του ΕΛΑΣ που έπαιζε τον Εθνικό Ύμνο ολοκληρώνονταν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου στο ιστορικό χωριό του Δήμου μας.

Πραγματοποιήθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση και κατάθεση στεφάνων, ενώ χαιρετισμό απεύθηνε ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Χρήστος Κακαβάς. Παρέστησαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Π.Ε. Αριστείδης Τασιός, η βουλευτής Ευρυτανίας, Θωμαΐς Οικονόμου, οι Αντιδήμαρχοι Καρπενησίου, Γιάννης Σταμάτης, Ιωάννης Ίβρος, Ιωάννης Σκαρπής, Χριστίνα Σβερώνη – Λιάπη, η Αντιδήμαρχος Δήμου Αγράφων, Αργυρώ Διώτη, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κορυσχάδων, Χρήστος Δήμας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δομνίστας, Νίκος Καρέτσος,  εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και κάτοικοι της περιοχής.

 

Στις εκδηλώσεις μνήμης παρευρέθηκαν ακόμη, η Αλεξάνδρα Σάντα κόρη του αγωνιστή Λάκη Σάντα και ο Δημήτρης Χάσκος, από τα εν ζωή μέλη της ΕΠΟΝ και του ΔΣΕ.

Ομιλητής της εκδήλωσης που είχε ως τίτλο «Αντάρτης-Κλέφτης-Παλληκάρι, ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-Πολυτεχνείο: Η συλλογική μνήμη ως εγερτήριο σάλπισμα» ήταν ο Καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας, Θεοχάρης Αθανασιάδης.  

Η εκδήλωση έγινε στο προαύλιο του χώρο του αναβαθμισμένου Μουσείου Εθνικής Αντίστασης, στο οποίο οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν.

Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Κορυσχάδων

Το ιστορικό χωριό των Κορυσχάδων απέχει μόλις 5 χλμ από το Καρπενήσι, αποτελεί ένα ακόμη χωριό της Ευρυτανίας που γράφτηκε με χρυσά γράμματα στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας, η ιστορικότητα του έγκειται στο γεγονός ότι τον Μάιο του 1944 η ΠΕΕΑ (Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης) πραγματοποιεί στο σχολείο του χωριού την πρώτη εθνοσυνέλευση των μαχόμενων για την απελευθέρωση Ελλήνων. Σε αυτό συμμετέχουν με σκοπό την πολιτική τους οργάνωση εκπρόσωποι οι οποίοι είχαν εκλεγεί κατά τόπους ελεύθερα από τους Έλληνες πολίτες σε μυστικές εκλογές που είχαν προηγηθεί, οι εργασίες του συμβουλίου κράτησαν από τις 14 έως τις 27 Μαΐου.

Ο χώρος αυτός έχει κηρυχθεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο και λειτουργεί ως Μουσείο Εθνικής Αντίστασης. Στον προαύλιο χώρο μπορείτε να δείτε το μνημείο που είναι αφιερωμένο σε αυτή την ιστορική μέρα. Στο ισόγειο του μουσείου λειτουργεί βιβλιοθήκη με μία αρκετά ενδιαφέρουσα συλλογή συγγραμμάτων, ενώ στον πάνω όροφο βρίσκεται η έκθεση με πλούσιο φωτογραφικό υλικό που απεικονίζει την διαδικασία της ιστορικής εθνοσυνέλευσης αλλά και άλλες εικόνες από την δράση των αγωνιστών. Άξιες παρατήρησης και προσοχής αποτελούν οι επιγραφές στους τοίχους αλλά και οι τοιχογραφίες ηρώων της αντίστασης αλλά και των ηρώων του 1821 οι οποίες είχαν γίνει για συμβολικούς λόγους.