Επίσκεψη του Γυμνασίου Καλυβίων, στην "Διέξοδο" και το Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου

Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Εκπαιδευτική εκδρομή στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, πραγματοποίησαν εκπαιδευτικοί και μαθητές του Γυμνασίου Καλυβίων, την περασμένη Πέμπτη 16 Μαΐου 2024, όπου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το Κέντρο Λόγου και Τέχνης “Διέξοδος” που στεγάζεται στο πατρογονικό σπίτι του Αρχηγού της Φρουράς της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων, Αθανασίου Ραζή-Κότσικα και το Μουσείο Άλατος.

Οι συλλογές της “Διεξόδου”περιλαμβάνουν επτά χιλιάδες κατηγοριοποιημένα αντικείμενα που εκτίθενται στο Μουσείο της, άλλα μεν σε μόνιμη βάση και άλλα κατά περιόδους. Οι θεματικές ενότητες που απαρτίζουν τις συλλογές σχετίζονται πρωτίστως με το Μεσολόγγι και περιλαμβάνουν εκθέματα από την αρχαιότητα έως και σήμερα, για τα οποία ο επισκέπτης κατατοπίζεται από λεζάντες και επεξηγηματικά κείμενα που τα συνοδεύουν.

Κατόπιν επισκέφθηκαν το Μουσείο Άλατος (Salt Museum), στην Τουρλίδα, δίπλα στην λιμνοθάλασσα, όπου είδαν οτιδήποτε σχετίζεται με το αλάτι, από την πρώτη του εμφάνιση στον πλανήτη μέχρι τις μέρες μας. Τη σχέση του με την οικονομία, την υγεία, την γεωργία, την κτηνοτροφία, το περιβάλλον, τον τουρισμό και τη θρησκεία. Εκπαιδευτικοί και μαθητές γνώρισαν τα είδη των  αλατιών, την ποικιλία των χρωμάτων και της κοκκομετρίας τους.

Αξίζει να αναφερθεί ότι πρόσφατα το European Museum Forum, που υπάγεται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, σε επίσημη τελετή  που πραγματοποιήθηκε στο Portimão της Πορτογαλίας, απένειμε το ομώνυμο βραβείο  στο Μουσείο Άλατος Μεσολογγίου,  με το αιτιολογικό ότι, πρόκειται «για μουσείο γεμάτο καρδιά και ταπεινότητα που κάνει την διαφορά. Για μουσείο που προωθεί την κοινή αίσθηση της ιστορίας, της βιομηχανικής κληρονομιάς και  της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας. Για μουσείο ιδιαίτερα φιλόξενο, δυναμικό και ελκυστικό, που κάνει τους επισκέπτες να νιώθουν σαν στο σπίτι τους».

Τέλος, εκπαιδευτικοί και μαθητές του Γυμνασίου Καλυβίων Αγρινίου, περιηγήθηκαν στην όμορφη πόλη του Μεσολογγίου.

Επισκεφθείτε την ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Γυμνασίου Καλυβίων Αγρινίου:

https://gym-kalyv-new.ait.sch.gr/

 

Μουσείο Άλατος (Salt Museum)