Μ. Τρίτη 30 Απριλίου 2024
Την αντίθεση του σε οποιαδήποτε προοπτική εγκατάστασης πλωτών φωτοβολταϊκών σε λίμνες που βρίσκονται στην περιοχή ευθύνης του Δήμου, επιβεβαίωσε στην χθεσινή συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου, όπως αναφέρει το agriniopress.gr.
Στο δεύτερο θέμα ημερήσιας διάταξης το Δημοτικό Συμβούλιο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει σχετικά με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου με τίτλο: «Πλωτός Φωτοβολταϊκός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη θέση “Κρεμαστά II” ισχύος 115,87968 MW των Δ.Ε. Φραγκίστας και Παρακαμπυλίων των Δ. Αγράφων & Αγρινίου, Π.Ε. Ευρυτανίας & Αιτωλοακαρνανίας, Περιφερειών Στερεάς & Δυτικής Ελλάδας»
Όπως είναι γνωστό, έχει προηγηθεί αρνητική γνωμοδότηση , στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και για πλωτά φ/β που σχεδιάζονται στις τεχνητές λίμνες Καστρακίου και Στράτου.
Εισηγητής ήταν ο δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου, που τόνισε:
«Τώρα έρχεται η υπόθεση των Κρεμαστών. Αν δούμε τον χάρτη της ΡΑΕ θα δείτε και άλλα δεσμευμένα σημεία. Είναι ξεκάθαρη η θέση μας. Το ίδιο γίνεται και στην Άρτα, είχε σταματήσει η διαδικασία στον Άραχθο. Δεν ξέρω τι έχει συμβεί. Δεν υπάρχει χωροταξικό. Όποιος θέλει, όπου να ‘ναι.
Έχουν δεσμεύσει τον μισό Αμβρακικό για πλωτό φωτοβολταϊκό από την Μπούκα με την Αμφιλοχία. Υπερπαραγωγή φωτοβολταϊκών που δεν μπορούν να την αξιοποιήσουν γιατί παράγεται συγκεκριμένες ώρες και είμαστε σε διαδικασία να γκρινιάζουμε.
Έρχονται «Απόλλωνες», με τους Δήμους να αγοράζουν, αντί να δημιουργούν τις δικές τους ενεργειακές κοινότητες. Τα πλωτά φωτοβολταϊκά στις λίμνες δεν προχώρησαν. Πρέπει να έχουμε ξεκάθαρα αντίθετη άποψη. Όπως πρέπει να έχουμε ξεκάθαρα άποψη και την τοποθέτηση σε συγκεκριμένες περιοχές. Π.χ. στην περιοχή των Θεστιέων. Δόθηκε έγκριση περιβαλλοντικών όρων να δημιουργηθεί σε αυτή την περιοχή με την λογική ότι δεν την απαγορεύει η περιβαλλοντική νομοθεσία.
Ο δήμαρχος συμπλήρωσε πως ο δήμος θα είναι αρνητικός τόσο για την συγκεκριμένη λίμνη, όσο και για άλλες περιπτώσεις.
«Σαφώς υπάρχουν περιοχές που μπορούν να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες αλλά όχι χωρίς καμία λογική και χωροταξικό σχέδιο των ΑΠΕ, χωρίς προτεραιότητα στον ενεργειακό χώρο και στις ανάγκες των ΟΤΑ. Ξέρετε πόσα χρήματα χάνονται που δεν προχωρούν οι επενδύσεις από τον δικό μας δήμο και την περιφέρεια; Ζητώ την καταψήφιση», είπε ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του, για να ακολουθήσουν οι παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης.
«Πρόκειται για θέμα που μας ενεργοποιεί και μας ενώνει. Υπερτοπικού ενδιαφέροντος. Να μην στερήσω την δυνατότητα στους ομιλητές να τοποθετηθούν, εξάλλου εκπροσωπούν τις τοπικές κοινωνίες. Δεν υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να μην αντιτίθεται σε αυτά τα φωτοβολταϊκά εξαμβλώματα. Πρώτον να βεβαιωθούμε ότι η απόφαση που θα πάρουμε θα ενταχθεί στην δημιουργία της επιτροπής Αγώνα και δεύτερον, το πλέον μείζον είναι η διαφοροποίηση του αρχικού μοντέλου λειτουργίας ενεργειακών κοινοτήτων ΟΤΑ», είπε ο Κ. Πιστιόλας, καταθέτοντας μάλιστα πρόταση να δοθεί η δυνατότητα πλωτών αδειών αποκλειστικά στους Δήμους.
Ο Γιώργος Παπαναστασίου απάντησε: «Το θέμα είναι ότι είμαστε ενάντια, αντίθετοι. Ο Δήμος έχει κάνει πρόταση, και περιμένει όρους σύνδεσης σε δικό μας χώρο. Δίνουν προτεραιότητα σε ενεργειακό χώρο που έχουν δεσμεύσει κάποιοι κύριοι. Να δοθεί προτεραιότητα στους ΟΤΑ. Απόλυτη προτεραιότητα. Μιλάμε για μικροποσότητες στον ενεργειακό χώρο της χώρας, που θα είχαν όμως φοβερά οφέλη στην κοινωνία. Δεν είναι το πού θα τοποθετηθούν. Θέση μας είναι όχι στις λίμνες, τέλος. Έχουμε κτήμα να συνδεθούν.
Ο κ. Γιάννης Καλλίμορφος, από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης είπε πως, όταν έγινε ο νόμος για τις ενεργειακές κοινότητες δινόταν προτεραιότητα στους όρους σύνδεσης. Κάπου στην μέση όμως, άλλαξε. «Είμαστε έρμαια των μεγάλων συμφερόντων. Μισή αλήθεια. Το Υπουργείο Ενέργειας δίνει προτεραιότητα. Το πρόγραμμα «Απόλλων» δεν ήρθε μόνο του. Για να φωνάξουμε θα πρέπει να αναλάβουμε δράσεις όπως κάναμε με την επιτροπή για την εκτροπή του Αχελώου. Το ίδιο θα πρέπει να κάνουμε και εδώ», σημείωσε.
Ο Γιώργος Παπαναστασίου απάντησε: «Έχω ασχοληθεί πολύ με το θέμα μέσα από τις θέσεις μου στην ΚΕΔΕ. Το είπα στην κ. Σδούκου προ ημερών. Τα λέω και δημοσίως. Οι ενεργειακές κοινότητες ξεκίνησαν αλλά είναι άλλο αυτές των ΟΤΑ άλλο των ιδιωτών. Των ΟΤΑ είναι αυτοκατανάλωσης, δεν πληρώνει ρεύμα ο δήμος, ο πολίτης, είναι κοινωνικό έργο. Δεν έχουν σκοπό το κέρδος, αλλά τη μείωση του κόστους λειτουργίας των Δήμων. Οδοφωτισμός, ύδρευση, αποχέτευση, σχολεία και θέρμανση με κόστος χαμηλό»
Ο δήμαρχος συμφώνησε στη σύσταση Επιτροπής για το θέμα των ΑΠΕ, όχι μόνο όμως για τα φωτοβολταϊκά αλλά και τα αιολικά. «Προσφύγαμε σε ένα αιολικό πάρκο που είχε τρεις ανεμογεννήτριες στον Αράκυνθο. Αποφασίσαμε και εδώ ότι είναι ανεπίτρεπτο και προσφύγαμε. Θα την κάνουμε την επιτροπή αλλά θα αφορά τις ΑΠΕ. Να μπει ένας χωροταξικός σχεδιασμός επιτέλους», τόνισε.
Ακολούθησε η παρέμβαση του Δημήτρη Τραπεζιώτη: «Εγώ θα επαναλάβω συνοπτικά αυτό που συμβαίνει στον τομέα της ενέργειας. Είμαστε σε χρονική στιγμή που δεν υπάρχουν όρια και κριτήρια. Εξαιτίας της αναθεώρησης του εθνικού στρατηγικού σχεδιασμού για την ενέργεια σπεύδουν οι ολιγάρχες της ενέργειας να τοποθετήσουν ανεξέλεγκτα. Είναι πεδίο κερδοσκοπίας. Θέση μας είναι «ναι» στις ΑΠΕ. Είναι κοινή διαπίστωση ότι ο ενεργειακός χώρος είναι κατειλημμένος από τους μεγάλους παίκτες και γι΄ αυτό οι ενεργειακές κοινότητες των Δήμων, που θα καλύψουν τις ανάγκες των πολλών, δεν μπορούν να συνδεθούν. Όλοι οι μικροί παραγωγοί που ζητούν σύνδεση δεν μπορούν να συνδεθούν. Η κυβέρνηση έρχεται με το πρόγραμμα «Απόλλων» εξαναγκάζοντας την τοπική αυτοδιοίκηση να παραιτηθεί της προσπάθειας που γίνεται για φθηνό ρεύμα».
Ο κ. Τραπεζιώτης συμπλήρωσε πως ουσιαστικά παραπέμπονται στις καλένδες οι ενεργειακές κοινότητες των Δήμων, όπως του δήμου Αγρινίου που ήταν έτοιμες να συνδεθούν. Είπε μάλιστα πως οι άνθρωποι του αρμοδίου υπουργείου, «κάνουν θελήματα» στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Συμφώνησε ακόμη στην σύσταση Επιτροπής και ζήτησε να μην υπάρχει καμιά εγκατάσταση νέων ΑΠΕ, μέχρι να ψηφιστεί ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός που θα πει πότε, πώς και γιατί θα μπουν ΑΠΕ σε αυτά τα οικοσυστήματα. «Θα πρέπει να γίνει ανάθεση από τον Δήμο σε ομάδα μελετητών, ώστε να αντικρούσουν με ισοδύναμη έκθεση περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Δεν αρκεί η επιχειρηματολογία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δεν τα ακούνε αυτά, ούτε καν στο ΣτΕ. Θέλουν τεχνοκρατική αντιμετώπιση. Να υπάρξει ανάθεση τεχνοκρατική από τον Δήμο, ώστε να αντικρούσουμε» είπε ακόμη ο Δημ. Τραπεζιώτης.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τίμος Παπανικολάου αναφέρθηκε και στα έργα αντλησιοταμίευσης που επίσης έχουν αναρτηθεί στη δημόσια διαβούλευση σε αυτές τις περιοχές από τις ίδιες εταιρείες.
«Όταν θα περισσεύει ενέργεια θα την παίρνουν αυτοί. Υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός. Άκουσα την περιγραφή που κάνετε. Θα μπορούσα να συνυπογράψω όσα είπατε. Γιατί γίνονται όλα αυτά τα πράγματα; Όλη αυτή η επιβάρυνση γίνεται γιατί κάποιοι είναι ανίδεοι; Αυτό με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειες δεν είναι πολιτικές της Ε.Ε.; Τα έκανε κάποιος τρελός ή είναι συγκεκριμένες πολιτικές κατευθύνσεις; Πού σε ένα μήνα θα μας ζητήσετε να την στηρίξουμε κιόλας. Ενδιαφέρεται για τα κέρδη μερικών. Ποιες ενεργειακές κοινότητες των ΟΤΑ να έχουν προτεραιότητα; Σταμάτησε όποιο όραμα κι αν έχει η Περιφέρεια ή ο Δήμος. Το 2008 με τον χωροταξικό σχεδιασμό για την Αιτωλοακαρνανία έπρεπε τα αιολικά να γίνουν σε τρεις περιοχές. Για κοιτάξτε γύρω σας. Από το 2008 μέχρι το 2024 ποια κόμματα κυβέρνησαν τον τόπο; Με αυτά τα κόμματα πάτε αντάμα. Γιατί να πιστέψουμε ότι θέλετε να έρθετε σε ρήξη με αυτές τις πολιτικές. Δεν έχουμε απαιτήσεις από εσάς, αλλά να τα βλέπει η κοινωνία», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανικολάου, που τόνισε πως το πρόβλημα σε κάθε περίπτωση είναι πολιτικό, καλώντας το λαό να βγάλει τα συμπεράσματα του και να πράξει ανάλογα στις ευρωεκλογές.
Ο κ. Παναγιώτης Καψάλης από την μείζονα αντιπολίτευση υπογράμμισε πως πρέπει να εισπράξει η εκάστοτε κυβέρνηση την ευθύνη όσων νομοθετεί υπέρ των συμφερόντων. «Το να λέμε εδώ και να φεύγουμε και να επανερχόμαστε δεν προσφέρει τίποτα. Χρειάζεται στοχευμένη δράση. Εμείς εφόσον έχουμε πλεονασμό να προτείνουμε να κάνουν οι δήμοι τις μπαταρίες και να χορηγούμε εμείς τον πλεονασμό της ενέργειας. Θα μας το δώσουν;», είπε.
Η συζήτηση συνεχίστηκε με παρεμβάσεις δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων φορέων και κατοίκων, όπου και ομόθυμα καταγράφτηκε η αντίθεση σε όποια προοπτική εγκατάστασης πλωτών φ/β στην τεχνητή λίμνη Κρεμαστών, όπως και προβληματισμός για την προοπτική εγκατάστασης μεγάλων έργων ΑΠΕ στην περιοχή.
Πηγή: