Μεσολόγγι: Τιμήθηκε η «Μέρα του Αρχηγού» Αθανασίου Ραζή-Κότσικα

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Σήμερα στην Ι.Π. Μεσολογγίου, ο Σύλλογος Φίλων της Μουσικής «Διονύσιος Σολωμός» και η «Διέξοδος» απέδωσαν φόρο τιμής στον Αρχηγό της Φρουράς των Μεσολογγιτών κατά την Ηρωική Έξοδο του 1826, Αθανάσιο Ραζή-Κότσικα.

Η εκδήλωση ξεκίνησε από το Ιστορικό Μουσείο «Διέξοδος» με την παράδοση των κειμηλίων του Αρχηγού από τον ιδρυτή της Διεξόδου, κ. Νίκο Κορδόση σε νέους του "Ιστορικού Συλλόγου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου".

Παρέστησαν, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας, κ. Δαμασκηνός,  ο Δήμαρχος Ι.Π. Μεσολογγίου, Σπύρος Διαμαντόπουλος, ο Αντινομάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Αθανάσιος Μαυρομάτης, ο Διοικητής του του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων Αντισυνταγματάρχης, Παντελεήμων Μπερτσιάς, αντιδήμαρχοι Μεσολογγίου, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Εν συνεχεία, η πομπή με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής «Διονύσιος Σολωμός» κατευθύνθηκαν στον Κήπο των Ηρώων όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Μητροπολίτη κ. Δαμασκηνό.

Εκεί, μπροστά στην προτομή του Αρχηγού, αποδόθηκαν τιμές με καταθέσεις στεφάνων και ομιλία από τον κ. Κωνσταντίνο Τζαβέλλα, απόγονο της ομώνυμης οικογένειας.

Αθανάσιος Ραζή-Κότσικας: Ελαιογραφία του 1926 του Νικήτα Γρύσπου, προερχόμενη από τις συλλογές της «Διεξόδου»

Φωτογραφίες: Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου, Πέτρος Παρράς