?php /** * @package Helix Framework * Template Name - Shaper Helix - II * @author JoomShaper http://www.joomshaper.com * @copyright Copyright (c) 2010 - 2015 JoomShaper * @license http://www.gnu.org/licenses/gpl-2.0.html GNU/GPLv2 or later */ //no direct accees defined ('_JEXEC') or die ('resticted aceess'); ?> Σε εκδήλωση για τον Λόρδο Βύρων και τον φιλελληνισμό, συμμετείχε ο τενόρος Ανδρέας Φούκας

Σε εκδήλωση για τον Λόρδο Βύρων και τον φιλελληνισμό, συμμετείχε ο τενόρος Ανδρέας Φούκας

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Μια όμορφη μουσική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή 14 Απριλίου, στην αίθουσα της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας στο Μεσολόγγι, με  ομιλία από τον Παναγιώτη Τριγάζη, για τον Λόρδο Βύρων και τον φιλελληνισμό, ενώ στη συναυλία που ακολούθησε συμμετείχε και ο συμπατριώτη μας, τενόρος, Ανδρέας Π. Φούκας.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο Σύλλογος «Φίλοι του Ραδιοφώνου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου» και ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, για τις Εορτές Εξόδου και αρχικά έγινε η ενδιαφέρουσα ομιλία του κ. Παναγιώτη Τριγάζη υπό τον τίτλο: «Τι έχει να πει ο Λόρδος Βύρων στον 21ο αιώνα – Η βάση για σύγχρονο φιλελληνισμό», εκπροσώπου του συνδέσμου Βυρωνιστών για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Το κίνημα των Φιλελλήνων, που πυροδότησε η Επανάσταση του ΄21, του οποίου κορυφαίος εκπρόσωπος υπήρξε ο Λόρδος Βύρων, ήταν ένα μεγάλο κίνημα διεθνούς αλληλεγγύης αποτελούμενο από ανθρώπους που -σχεδόν στο σύνολό τους- εμπνέονταν από τις ιδέες της Γαλλικής Επανάστασης. Το έργο του Μπάιρον είναι διαποτισμένο με την ιδέα της ελευθερίας σ΄όλο τον κόσμο. «Μύρια στήθη συνενώνει μία και κοινή αιτία / Δυτικοί και ανατολίτες επαναστατούν με βία», λέει στο ποίημά του «Η εποχή του Ορειχάλκου».

Ο θάνατος του Λόρδου Βύρωνα στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, πριν 187 χρόνια, είχε συγκλονίσει όλη την Ευρώπη. Ήταν το τέλος του δεύτερου ταξιδιού του στην Ελλάδα, ύστερα από έξι χρόνια παραμονής του στην Ιταλία όπου συμμετείχε ενεργά στο επαναστατικό κίνημα των Καρμπονάρων. Ωστόσο, ήδη από το πρώτο του ταξίδι (Σεπτέμβριος 1809 – Απρίλης 1811), ο Μπάϊρον «είχε σχηματίσει συγκεκριμένες απόψεις, οι οποίες επρόκειτο να καθορίσουν τον χαρακτήρα του και την ορμή του φιλελληνισμού του ως το τέλος της ζωής του», σύμφωνα με τον διάσημο Αμερικανό Βυρωνιστή Leslie Marchand.

Ας θυμηθούμε, επίσης, ότι από το 1810 η φωνή του Λόρδου Βύρωνα υψώθηκε οργισμένη και κατά του Έλγιν για τη λεηλασία του Παρθενώνα, κυρίως μέσα από το ποίημα «Η Κατάρα της Αθηνάς».

Παρότι πέρασαν δύο αιώνες, τα μηνύματα της ποίησης και των αγώνων του Λόρδου Βύρωνα παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα. Γιατί και σήμερα κυριαρχεί το δίκαιο των ισχυρών, οι ανισότητες διευρύνονται και τα ανθρώπινα δικαιώματα συνθλίβονται από τις νεοφιλελεύθερες βαρβαρότητες, με τη Μεσόγειο κύριο πεδίο εκδήλωσης των φαινομένων αυτών. Η υποκρισία και ο κυνισμός αποτελούν κύρια χαρακτηριστικά ενός διεθνούς συστήματος που βρίσκεται σε βαθειά κρίση, της οποίας τις συνέπειες βιώνει επώδυνα και ο ελληνικός λαός» τόνισε ο κ. Π. Τριγάζης.

Στη συνέχεια, το κοινό είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει την συναυλία «Φιλελληνική Μούσα για το Μεσολόγγι και τον Λόρδο Βύρωνα» όπου πήραν μέρος:

Ο Δρ. Δημοσθένης Φιστουρής, Τενόρος (Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), μικρό χορωδιακό σύνολο αποτελούμενο από φοιτητές του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αποτελούμενο από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Ανδρέα Φούκα, Ανδρέα Χασιώτη, Ελένη Μπίκου και Βιργινία Δελήβεη, ενώ στο πιάνο ήταν ο Δρ. Αθανάσιος Τρικούπης (Κοσμήτωρ της Σχολής Μουσικών Σπουδών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων).

Πρόγραμμα Συναυλίας

«Il pianto delle Muse in morte di Lord Byron», Canzone con coro σε μουσική Gioachino Rossini (1824), σε A' Πανελλήνια εκτέλεση

- Δημοσθένης Φιστουρής, Ελένη Μπίκου, Βιργινία Δελήβεη, Ανδρέας Φούκας, Ανδρέας Χασιώτης.

«Missolonghi-Chant d’une mere» σε μουσική Ch, Lagoanère (1826)

- Βιργινία Δελήβεη.

«L’echo de Navarin» (romance Helléniquc) σε μουσική G. Kuhn (1827) και στίχους Alfonse Jarry

- Ανδρέας Φούκας.

«La jeune Grecque» σε μουσική Delille E. fils ainé (1827) και στίχους A.Morin.

- Ελένη Μπίκου.

«Tutto parea sorridere - Si de’ Corsari il fulmine» από την όπερα II corsaro σε μουσική Giuseppe Verdi (1848) και λιμπρέτο του Francesco Maria Piave εμπνευσμένο από το ομώνυμο ποίημα του Λόρδου Βύρωνα.

- Δημοσθένης Φιστουρής, Ανδρέας Χασιώτης, Ανδρέας Φούκας.

«Εις τον θάνατον του λόρδου Μπάϋρον» σε μουσική Νικολάου Μάντζαρου και στίχους Διονυσίου Σολωμού

 

- Ελένη Μπίκου, Βιργινία Δελήβεη, Ανδρέας Φούκας, Ανδρέας Χασιώτης, Δημοσθένης Φιστουρής.

Οι διοργανωτές της εκδήλωσης, Σωτήρης Φαράντος, αντιδήμαρχος Παιδείας και αθλητισμού Ι.Π. Μεσολογγίου και ο Πρόεδρος του συλλόγου Φίλοι του Ραδιοφώνου, Γιάννης Ατσαλάκης, τίμησαν με αναμνηστικά δώρα τον κ. Παναγιώτη Τριγάζη και τους καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη συναυλία.

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαλέξης (Μεσολόγγι)