Στάθης Αθ. Χρυσικός: Βλέποντας την ολική έκλειψη ηλίου, στο Μεξικό

Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Στο μακρινό Ντουράνγκο του Μεξικού, ταξίδευσε πρόσφατα ο συμπατριώτης μας Στάθης Αθ. Χρυσικός και η συζυγός του Βασιλική Κούργια, προκειμένου να δουν και να παρατηρήσουν το θαυμάσιο θέαμα της ολικής έκλειψης του ηλίου, που συνέβη το πρωί της Δευτέρας 8 Απριλίου 2024.

Ο Στάθης Αθ. Χρυσικός ασχολείται χρόνια με την αστρονομία και την αστροπαρατήρηση και μαζί με πολλά μέλη της Αστρονομικής Ένωσης Σπάρτης «Διόσκουροι» βρέθηκαν στην Λατινική Αμερική, στην λίμνη Presa Pena Del Aguila της επαρχίας Γιουκατάν του Μεξικού, για να παρατηρήσουν και να μελετήσουν το εντυπωσιακό αστρονομικό φαινόμενο.

Η ολική έκλειψη ξεκίνησε από τον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, με τις πρώτες περιοχές του Μεξικού να την παρατηρούν από τις ακτές του Ειρηνικού, κατά τις 11:00 το πρωί, ακολούθως το μονοπάτι της έκλειψης διέσχισε το Μεξικό και συνέχισε σε πολλές πολιτείες των ΗΠΑ και του Καναδά.

Ηλιακές εκλείψεις παρατηρούμε όταν η Σελήνη βρίσκεται ανάμεσα από τον Ήλιο και την Γη και τα τρία ουράνια σώματα ευθυγραμμίζονται. Καθώς η φαινόμενη διάμετρος του Ηλίου είναι σχεδόν ίδια με αυτήν της Σελήνης, για έναν παρατηρητή από τη Γη, ο Ήλιος κρύβεται εντελώς από τη Σελήνη. Καθώς η Σελήνη προβάλλεται μπροστά από τον ηλιακό δίσκο, ένας παρατηρητής βλέπει σταδιακά τον ήλιο να σκοτεινιάζει, έως ότου καλυφθεί πλήρως. Στην συνέχεια, καθώς η Σελήνη συνεχίζει την πορεία της, σταδιακά αποκαλύπτει την ηλιακή επιφάνεις, μέχρις ότου ο αστέρας μας επανέλθει στην αρχική του λαμπρότητα.

Όπως μας ανέφερε ο Στάθης Αθ. Χρυσικός ήταν μια εκπληκτική εμπειρία για τον ίδιο και την συζυγό του Βασιλική, ενώ για τους περισσότερους που ήρθαν εδώ, ήταν η πρώτη τους φορά που έβλεπαν την ολική έκλειψη του ηλίου. Ειδικά προστατευτικά γυαλιά, κάμερες με φίλτρα, ανυπομονησία, πρώτο διαμαντένιο στέμμα, πλανήτες και άστρα στο σκοτεινό ουρανό, εντυπωσιακές κατακόκκινες προεξοχές του ήλιου, 4 λεπτά και κάτι, δεύτερο διαμαντένιο δαχτυλίδι, άψογη ουράνια μηχανική!»

Η επόμενη ολική έκλειψη Ηλίου αναμένεται στις 12 Αυγούστου 2024, και θα είναι ορατή σε μία ζώνη που θα εκτείνεται από την Ρωσία και την Ισλανδία έως την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ευχόμαστε καλή επιστροφή στην πατρίδα για τον Στάθη και την Βασιλική Χρυσικού. Να έχουν πολλές ευκαιρίες στο μέλλον για να παρατηρήσουν και άλλα σπάνια αστρονομικά φαινόμενα!

Αντώνης Φαρμακόπουλος: «To Ηλιακό στέμμα της ολικής έκλειψης της 8 Απριλίου 2024 όπως το παρατηρήσαμε στο Durango του Μεξικού. Μια υπέροχη έκλειψη διάρκειας 4 λεπτών και 4 δευτερολέπτων. Το σημείο παρατήρησης ήταν στην λίμνη Presa Pena Del Aguila με την ομάδα των Διόσκουρων και 22 ήταν υπέροχοι!»