Ευθύμιος Πριόβολος:«Για την δύναμη και τον λόγο του Σταυρού»

Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Με ένα υπέροχο και συγκινητικό κείμενο ο συμπατριώτης μας Ευθύμιος Πριόβολος γράφει για «Την δύναμη και τον λόγο του Σταυρού» σήμερα Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως, μεγάλη ημέρα γιορτής για την Ορθόδοξη Εκκλησία, ενώ τιμάται η μνήμη των Αγίων Χρυσάνθου και Δαρείας των Μαρτύρων.

Γράφει στο βαθιά ανθρώπινο κείμενό του:

Αχ μωρέ μάνα, γιαγιά, γυναίκα, άχραντη εικόνα της ζωής μας, κρατάς στα χέρια σου με καμάρι την πίστη, την ειρήνη, την καταλλαγή, την αγάπη, τον αναπαμό, με τα λουλούδια σου… Κι όλα αυτά, πρωί  πρωί, ντυμένη με τα καλά σου, για να τα πας σήμερα, της Σταυροπροσκύνησης, στον σταυρό του Χριστού… Γιατί αυτή είναι η πίστη σου, η άδολη, η απλή, η καθαρή για τον Σταυρό.

Έβαλες και το κόκκινο λουλούδι, για το αίμα του μοναδικού «χριστιανού» απάνω στη γη, που τον σταύρωσαν οι άνομες εξουσίες. Το έβαλες γιατί είσαι μάνα και ξέρεις… Το έβαλες γιατί είσαι μάνα και για καθέναν Χριστό που σταυρώνουν και σήμερα οι παράνομες συναγωγές, στο πρόσωπο του φτωχού, του αναγκεμένου, του διαφορετικού, του καμένου, του πλημμυρισμένου, του ανέστιου, στα πρόσωπα των παιδιών της Γάζας και κάθε Γάζας πάνω στη γη…

Είναι ο σταυρός, μάνα, που ο καθένας μας, φανερά ή κρυφά, κουβαλάει... Σταυρώνεται πάνω του, και η αδικία τού φοράει το ακάνθινο στεφάνι για να τον περιπαίξει, όπως Εκείνον.

Μην κομπιάζεις μάνα… Αυτή είναι η πίστη μας, αυτήν ασπαζόμαστε, μακριά από στείρες θεολογίες, άκαρπες φιλολογίες και θεατρινίστικες "ευαισθησίες" για το θεαθήναι των ανθρώπων. Είναι η μυστική δύναμη, το πονεμένο φως που έρχεται από τη θυσία και το αίμα Εκείνου. Μπουχτίσαμε από τις βρομιές και τις παλιανθρωπιές αυτών που τον επικαλούνται και γίνονται σταυρωτές…  Την εύοσμη και γλυκιά ευωδιά της πίστης σου θέλουμε μάνα, την δύναμη και τον λόγο του Σταυρού. 

Χρόνια πολλά!