Ο Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός παρουσίασε το «Ίδρυμα Αρωγής Απόρων Φοιτητών»

Πέμπτη 28  Μαρτίου 2024

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, σήμερα Πέμπτη 28 Μαρτίου παρουσίασε στο Αγρίνιο, σε συνέντευξη τύπου προς τους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, το νέο Εκκλησιαστικό Ίδρυμα με την επωνυμία «Ταμείον Αρωγής Απόρων Φοιτητών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ.Δαμασκηνός στην ομιλία του ανέφερε τους λόγους που οδήγησαν στην ίδρυση του συγκεκριμένου φορέα καθώς και τους σκοπούς που θα εξυπηρετεί:

«Υπάρχουν οικογένειες που ενώ τα παιδιά τους πετυχαίνουν να εισαχθούν δεν έχουν τις δυνατότητες να εξασφαλίσουν πόρους για τις σπουδές. Η Εκκλησία θα εξασφαλίζει ένα ποσό σε ετήσια βάση. Θα υπάρχουν κριτήρια επιλογής. Ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, μονογονεϊκές οικογένειες, πολύτεκνες, γονείς με ασθένεια. Τον Σεπτέμβριο θα προκηρύσσονται θέσεις, τον Οκτώβριο το Διοικητικό Συμβούλιο θα αποφασίζει και εν συνέχεια θα δίνεται το ποσό που θα αποφασίζεται.

Είναι μια φιλανθρωπική έκφραση που υπάρχει σε αρκετές Μητροπόλεις και λειτούργησε ευεργετικά, καθώς πολλοί νέοι μπόρεσαν να σπουδάσουν με την αρωγή της εκκλησίας. Στο παρελθόν η Μητρόπολη είχε κορυφαία παρουσία με ιδρύματα όπως το Δροσίνειο, που ίδρυσε ο κυρός Θεόκλητος. Καλούμαστε να συνεχίσουμε αυτό το έργο, εντοπίζοντας τις σύγχρονες ανάγκες. Είναι ίδρυμα που εγκρίθηκε από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο», ανάφερε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός.

Οι πόροι θα προέρχονται από τα ταμεία της Μητρόπολης και θα κινητοποιηθούν και άλλες δυνατότητες, όπως το προσκύνημα της Παναγίας Ελεούσας. «Το ίδρυμα ξεκινά από το μηδέν, δεν έχει κάποιο περιουσιακό στοιχείο ή αποθεματικό αλλά είμαστε πεπεισμένοι ότι θα αγκαλιαστεί από την τοπική κοινωνία», τόνισε ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός.

Όπως τονίστηκε ο ελάχιστος αριθμός θα είναι δέκα φοιτητές και τον Σεπτέμβριο θα ανακοινωθούν στο κείμενο της προκήρυξης όλα τα δικαιολογητικά και η αίτηση ώστε να εξεταστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο. Η επιχορήγηση- υποτροφία θα αφορά ένα έτος. Η Μητρόπολη θα είναι η εγγυήτρια για το ελάχιστο των δέκα φοιτητών. Όσες περισσότερες οι χορηγίες προς το ίδρυμα τόσο περισσότερο θα αυξάνει το ποσό και ο αριθμός των υποτροφιών. Έμφαση θα δίνεται σε φοιτητές Θεολογικών Σχολών. Οι υποτροφίες αφορούν φοιτητές από τα όρια της Μητρόπολης.

«Ευχαριστώ τα μέλη που αποδέχθηκαν την πρόταση μου. Θα αγωνιστούμε για αυτό και θα αξιωθούμε να δούμε το ίδρυμα να λειτουργεί και να αυξάνει τις δυνατότητες της προσφοράς», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Το Ίδρυμα θα διοικείται από τον εκάστοτε Μητροπολίτη και τα μέλη του Δ.Σ. με τριετή θητεία με δυνατότητα ανανέωσης, Αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Αρχιερατικός Επίτροπος Παραβόλας π. Σπυρίδωνας Ιωάννου και τρία λαϊκά μέλη, οι Σωκράτης Τσόμπος (Γραμματέας), Σπύρος Φλώρος (Ταμίας) και Κοσμάς Σταμάτης (Μέλος) που ορίστηκαν από τον Μητροπολίτη.

Την επόμενη Τετάρτη θα δοθεί αντίστοιχη συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ στην Αθήνα.