Η παρουσίαση του βιβλίου της Άννας Γαλανού, «Ζωές απέναντι» στο Αγρίνιο

Τετάρτη 27  Μαρτίου 2024

Αρκετά επιτυχημένη ήταν η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Ζωές απέναντι» της Άννας Γαλανού (Εκδόσεις Διόπτρα) που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου, στην αίθουσα παρουσιάσεων της π. Δημοτικής Αγοράς και συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Αγρινίου και το Βιβλιοπωλείο Ελένης Χαντζή.

Για το βιβλίο μίλησαν η κα Νατάσα Μακρυδήμα, Ψυχολόγος του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών Δήμου Αγρινίου, η Φιλόλογος κα Μαίρη Τσαμάκη, ενώ την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η κα Δήμητρα Λαοπόδη, συγγραφέας – δημοσιογράφος.

Παρευρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι Αγρινίου, Γεωργία Μπόκα, Λάμπρος Σκουφής, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κων/νος Ζώης, ο δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Γιαννιώτης, η Προϊσταμένη του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ακαρνανίας, Δήμητρα Ανδρεοπούλου και πολλοί φίλοι του βιβλίου.

Χαιρετισμό απευθύνε η κα Γεωργία Μπόκα, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δήμου Αγρινίου, η οποία ανέφερε τα εξής:

«Εκλεκτοί προσκεκλημένοι κυρίες και κύριοι

Είναι μεγάλη χαρά που χαιρετίζω την εκδήλωση - παρουσίαση του βιβλίου του «Ζωές απέναντι» της αγαπητής Άννας Γαλανού

Φίλες και φίλοι, όπως γνωρίζετε δεν είμαι Κριτικός βιβλίου, ούτε θέλω να σας εντυπωσιάσω με λεκτικές ακρότητες. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο θα αναφερθώ με λόγια καρδιάς.

Την Άννα Γαλανού την γνωρίζω πολύ καλά, την αγαπώ πολύ και άρα δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική κριτής του βιβλίου. Εκείνο που ξέρω καλά, ωστόσο, είναι ότι πρόκειται για έναν άνθρωπο του μέτρου και όχι της μετριότητας.

Είναι άνθρωπος με έντονες ανησυχίες και αναζητήσεις, έχοντας βαθιά ριζωμένο μέσα της το συναίσθημα της αγάπης για τον συνάνθρωπο. Γι΄αυτό και μέσα από το δικό της μετερίζι αγωνίζεται για τον σεβασμό στη ζωή και τις διαχρονικές αξίες της αμοιβαίας εκτίμησης.

Οι αναζητήσεις αυτές και το αποτέλεσμα του ενδοσκοπισμού που τη διακρίνει, έγιναν γραπτός λόγος και συμπεριλαμβάνονται στο βιβλίο της με τίτλο:«Ζωές απέναντι»…

Ένα κοινωνικό μυθιστόρημα για τη γυναικεία κακοποίηση. Ένα θέμα που δυστυχώς στις μέρες παραμένει στην επικαιρότητα.

Ένα βιβλίο καθρέφτης που υψώνει το ανάστημα του απέναντι σε κάθε είδους κακοποίηση και εξαναγκασμό που ευαισθητοποιεί και αφυπνίζει καταρρίπτοντας τα ταμπού της ενοχής και της σιωπής στο ειδεχθές αυτό φαινόμενο που απειλεί διαχρονικά τις γυναίκες προσβάλλοντας την ψυχική και σωματική τους ακεραιότητα,την αξιοπρέπεια.

Η ιστορία αυτών των γυναικών μοιάζει με τη ζωή πολλών γυναικών θυμάτων βίας, γυναικών που σιώπησαν, σιωπούν κι εγκλωβίζονται σε αυτή τη συνθήκη. Όμως, το μήνυμα του συγκλονιστικού αυτού έργου είναι ακριβώς αυτό: ΜΙΛΑ! ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ!

Γιατί μόνο έτσι θα ελευθερωθείς και θα κερδίσεις τη ζωή σου.

Πέρνα τη ζωή σου ΑΠΕΝΑΝΤΙ κι ενεργοποίησε τα αγαπημένα σου πρόσαπτα, την οικογένεια, τους φίλους σου. Ενημερώσου και ζήτα βοήθεια από ειδικούς και τα κέντρα υποστήριξης, που ευτυχώς, υπάρχουν κοντά σου για να σε στηρίξουν.

-Και ΠΕΡΝΑ ΑΠΕΝΑΝΤΙ, πριν είναι αργά!          

Ευχαριστούμε την Άννα Γαλανού, που μας τιμά με την παρουσία της αλλά το σπουδαιότερο, πως ως γυναίκα, πνευματικός άνθρωπος και ψυχή, στέκεται δίπλα στις γυναίκες θύματα βίας και τις ενθαρρύνει να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει !

Ευχαριστούμε κι όλους εσάς, που βρίσκεστε εδώ για να ακούσετε την ιστορία των ηρωίδων του συγκλονιστικού αυτού έργου, που περνώντας απ΄ όλα τα στάδια της βίας κατάφεραν στο τέλος να σπάσουν τη σιωπή τους και να ζητήσουν την τιμωρία του δράστη. Επίσης, η παρουσία σας αποτελεί συμπόρευση στον αγώνα ενάντια στην έμφυλη βία κι έμπρακτη απόδειξη πως είναι μηδενική η ανοχή στη βία κατά των γυναικών!

Είναι ένα βιβλίο που πραγματικά αξίζει κανείς να διαβάσει. Εύχομαι η επιτυχία αυτού του βιβλίου να συνεχιστεί και στα επόμενα που θα γράψεις» ανέφερε η κυρία Γ. Μπόκα.

Σημείωμα της Συγγραφέως

Είναι σε όλους μας γνωστό πως η ζωή φτιάχνει τις πιο απίθανες, τις πιο τραγικές ιστορίες, που ξεπερνούν ακόμα κι εκείνες του πλέον ευφάνταστου συγγραφέα. Αυτό ακριβώς συμβαίνει με την ιστορία του βιβλίου Ζωές Απέναντι που, στο μεγαλύτερο μέρος της, είναι αληθινή και αποτελεί προϊόν έρευνας και καταγραφής αληθινών γεγονότων και καταστάσεων.

Αφορμή για να ασχοληθώ με το μείζον ζήτημα της γυναικείας κακοποίησης -και εν τέλει να γράψω- για αυτό  ήταν η αφοπλιστική εξομολόγηση που μου έκανε πέντε χρόνια πριν μια νέα κοπέλα, σε κάποια επαρχιακή πόλη όπου είχα πάει να παρουσιάσω το τότε καινούριο βιβλίο μου. Η ιστορία που μου αφηγήθηκε, και η οποία αφορούσε ένα πολύ δικό της πρόσωπο, κυριολεκτικά με συγκλόνισε.

Το αμέσως επόμενο διάστημα ξεκίνησα διακριτικά να ερευνώ το θέμα αυτό και πολύ σύντομα αντιλήφθηκα έντρομη τις απύθμενες διαστάσεις του. Κάθε γυναίκα με την οποία συνομιλούσα έθετε εξαρχής ως όρο να διατη ρηθεί η ανωνυμία της, ενώ παράλληλα με οδηγούσε και σε μία επόμενη. Κάποιες είχαν ήδη κινηθεί νομικά, όμως υπήρχαν πολλές ακόμα που δεν τολμούσαν ούτε να το σκεφτούν. Κοινό αίσθημα όλων τους ήταν ο φόβος· μαζί και η ντροπή.

Είχα ήδη ξεκινήσει να ταξινομώ ομολογίες και περιστατικά βίας και κακοποίησης, όταν εξαπλώθηκε στη χώρα μας η πανδημία του Covid-19 και σε σύντομο χρονικό διάστημα άρχισαν, η μία μετά την άλλη, να βγαίνουν στο φως πολλές καταγγελίες κακοποιημένων γυναικών. Το Me Τοο ήταν πλέον γεγονός!

Τα στόματα άνοιξαν λίγο παραπάνω και οι αποκαλύψεις από γυναίκες όλων των ηλικιών και των κοινωνικών τάξεων, από συζύγους, συντρόφους, μητέρες και αδελφές, καθημερινά γίνονταν ολοένα και πιο τραγικές, πιο ανατριχιαστικές.

Το 2021 ξεκίνησα να γράφω το βιβλίο Ζωές Απέναντι, ενώνοντας μεταξύ τους τις αφηγήσεις των κακοποιημένων γυναικών με τις οποίες είχα συνομιλήσει προσωπικά. Στόχος μου ήταν να τις συνδέσω και μυθοπλαστικά, δημιουργώντας μια ενιαία και όσο το δυνατόν πιο αληθινή ιστορία και εκθέτοντας με σαφήνεια τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.

Το μήνυμα του βιβλίου είναι ένα. Απόλυτο και δυνατό:

ΣΠΑΜΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ!

Η ντροπή δεν αφορά τις κακοποιημένες γυναίκες. Το ζητούμενο για όλες μας -και κατ’ επέκταση για την κοινωνία- είναι η δικαιοσύνη, την οποία οφείλουμε να διεκδικήσουμε πάση θυσία, έτσι ώστε να περιορίσουμε και, γιατί όχι, να εξαλείψουμε φαινόμενα εξουσιαστικής βίας, ψυχικής και σωματικής κακοποίησης.

Ευχαριστώ θερμά τη Μ.Κ., την Α.Δ., την Κ.Π., την Ε.Β. και τη Μ.Μ. για την τόλμη, την εμπιστοσύνη και την αγάπη τους. Θέλω μέσα από αυτές τις γραμμές να τους εκφράσω τον θαυμασμό μου που βρήκαν τη δύναμη, σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, να διεκδικήσουν με τις καταγγελίες τους την απονομή της δικαιοσύνης, ανοίγοντας τον δρόμο σε πολλές ακόμα γυναίκες.

Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο σε όλες τις γυναίκες του κόσμου.

Άννα Γαλανού