Η γιορτή της 25ης Μαρτίου 1821 στο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024 γιορτάστηκε η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821 στο Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων με μεγάλη λαμπρότητα. Γιορτάστηκε η Ελληνική Επανάσταση ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Ευρώπης. Η Επανάσταση που άλλαξε την Ιστορία!

25 Μάρτη 1821. Την ημέρα που ο Θεός έστειλε στη γη το μήνυμα της σωτηρίας του κόσμου, οι έλληνες στέλνουν από την Αγία Λαύρα το δικό τους μήνυμα: «Ελευθερία ή θάνατος». Μια εκτυφλωτική λάμψη μέσα στην καταχνιά της τουρκικής σκλαβιάς, ήταν ο μεγάλος ξεσηκωμός των Ελλήνων το 1821. Οπλισμένοι με την πνευματική κληρονομιά του Γένους και την πίστη τους στον Θεό, οι πρόγονοί μας αποφάσισαν να σπάσουν τα δεσμά του τουρκικού ζυγού και να ζήσουν ελεύθεροι.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των Γ' και Δ' τάξεων του σχολείου με την αρωγή των μαθητών/τριών της Β' τάξης, μας γέμισαν συγκίνηση και εθνική περηφάνεια. Μας μετέφεραν νοερά ψηλά στα Κακοβούνια του Σουλίου, εκεί όπου γράφτηκε ο πρόλογος του Εικοσιένα. Εκεί που χρόνια ολόκληρα, νύχτα και μέρα, οι Σουλιώτες πολεμούσαν τον Αλή-Πασά. Εκεί που ο πιο σκληρός και άγριος πόλεμος έγινε τραγούδι και χορός. Ο ηρωικός θάνατος του καλόγερου Σαμουήλ στο Κούγκι, που έκανε την μπαρουταποθήκη βωμό θυσίας και Αγία Τράπεζα, καθώς και οι ηρωικές Σουλιώτισσες που προτίμησαν τον θάνατο από την ατίμωση, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι οι Έλληνες κι οι Ελληνίδες προτιμούν το θεληματικό θάνατο απο τη σκλαβιά.

Υπεύθυνοι εκδήλωσης: Ο δάσκαλος Ζορμπαλάς Σωτήριος (Δ’), οι δασκάλες Μακρή Κατερίνα (Γ’), Κουκουράβα Ιωάννα (ΕΕΠ).

Συνεργάστηκαν οι εκπαιδευτικοί: Διδασκαλία χορών Μέρδη Νεκταρία (καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής), Διδασκαλία τραγουδιών Δημητρακόπουλος Θωμάς (καθηγητής Μουσικής).

Η ιστοσελίδα του Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων:

https://dim-kalyv-new.ait.sch.gr/