Δημοτικό Συμβούλιο: Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στο νερό στις Κοινότητες

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024 

Με μια απώλεια, η παράταξη της πλειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου ενέκρινε χθες Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου, την αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΕΥΑ, που προβλέπει μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια νερού, ειδικά στις Δημοτικές Ενότητες.

Από την τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου απουσίαζε η παράταξη του κ. Πιστιόλα, με τον κ. Παπαναστασίου να μιλά για «υπεκφυγή», αφού έχει ήδη ταχθεί υπέρ των αυξήσεων.

Τις αυξήσεις εισηγήθηκε ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου, Θύμιος Γρίβας, που ξεκίνησε λέγοντας πως δεν ειναι και τόσο ευχάριστη η θέση του, όταν εισηγείται τέτοιο θέμα. Είχε προηγηθεί θετική απόφαση από το Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης, που εισήχθη προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο κ. Γρίβας, ενημέρωσε για την αρνητική κατάσταση στα οικονομικά της ΔΕΥΑ, που παρουσιάζει παθητικό της τάξης των δυο εκατ. ευρώ τον χρόνο. Το έλλειμα φτάνει τα δυο κατ. ευρώ το χρόνο και προέρχεται από τις Δημοτικές Ενότητες, τους παλιους δήμους δηλαδή που συνενώθηκαν με τον παλιό δήμο Αγρινίου. Όπως εξήγησε, οι Δημοτικές Ενότητες είναι αυτές που θα υποστούν τις μεγαλύτερες αυξήσεις, μιας και είναι αυτές που μέχρι σήμερα πληρώνουν πολύ λιγότερα σε σχέση με το Αγρίνιο. Ο πρώην δήμος Αγρινίου δεν εμφανίζει παθητικό, αντίθετα εισφέρει 600.000 ευρώ περίπου ως πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑ.

Ο Δήμαρχος Γιώργος Παπαναστασίου, τόνισε πως εξαιτίας της τεράστιας αύξησης του ενεργειακού κόστους, συμπαρασύρθηκαν μια σειρά από κόστη που οδήγησαν την ΔΕΥΑ σε παθητικά αποτελέσματα, κάτι που δεν μπορεί να συνεχιστεί. «Οσο μπορούμε, προσπαθούμε το κόστος της ύδρευσης να βρίσκεται χαμηλά», είπε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αγρινίου, που όπως συμπλήρωσε, ο δήμος Αγρινίου, παρά τις αυξήσεις, εξακολουθεί να έχει το φθηνότερο νερό, σε σχέση με άλλους δήμους. «Το κόστος ενέργειας έχει υπερδιπλασιαστεί, γίνεται μια προσπάθεια να κρατήσουμε χαμηλά το κόστος νερού. Υπάρχει κανείς που θέλει να αυξήσει τα τέλη; Είμαστε αναγκασμένοι να το κάνουμε.», ανέφερε ακόμη ο Γιώργος Παπαναστασίου.

Οι κ. Τραπεζιώτης και Παπανικολάου από την αντιπολίτευση, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στις αυξήσεις. Ο πρώτος ειδικότερα, έκανε λόγο για «θηριώδεις αυξήσεις» που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Ειπε πως στον τέως δήμο Θεστιέων οι δημότες θα κληθούν να πληρώσουν αυξήσεις της τάξης του 266%, η Δ.Ε. Στράτου +72%, Μακρυνείας +121% κοκ.

«Καμιά αύξηση δεν μπορεί να γίνει δεκτή για το κοινωνικό αγαθό του νερού», είπε ο Τίμος Παπανικολάου της ΛΑΣΥ, που έκανε λόγο για εμπορευματοποίηση και επερχόμενη ιδιωτικοποίηση του νερού. Κατηγόρησε ακόμη τη δημοτική πλειοψηφία ότι δεν διεκδικεί πόρους που έχουν «υπεξαιρεθεί» από την κεντρική διοίκηση.

Nα σημειωθεί πως τις αυξήσεις καταψήφισαν οι παρόντες Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και ο κ. Σωτήρης Κολοβός από την πλειοψηφία.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑ Αγρινίου με τις αυξήσεις, στον κάτωθι σύνδεσμο:

https://drive.google.com/file/d/1kJNGle0mTzhTQrXtkqjp7uIlf3H0UkTs/view

 

Πηγή:

https://www.agriniopress.gr/