Οι παλιές πλαζ του Μεσολογγίου στην "Διέξοδο"

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Με διευρυμένη συμμετοχή «σπουδαστών», πραγματοποιήθηκε προχθές στους χώρους του Ιστορικού Μουσείου του Κέντρου Λόγου και Τέχνης "Διέξοδος" η δεύτερη συνάντηση της «Νέας Μεσολογγιάδας Σχολής».

Δεδομένου ότι η συνήθης αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσείου δεν επαρκούσε  για την πληθώρα των εν λόγω «σπουδαστών» που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής,  οι υπεύθυνοι φρόντισαν και μετέφεραν την εικόνα και τον ήχο και στην διπλανή αίθουσα και έτσι η «αναπόληση του παρελθόντος» πραγματοποιήθηκε  με πλήρη άνεση.

Θέμα της δεύτερης συνάντησης ήταν οι παλιές πλαζ του Μεσολογγίου.

Με συντονιστή της συζήτησης τον ιδρυτή της «Διεξόδου» κ. Νίκο Κορδόση,  μίλησαν και  συζήτησαν για τα «Μπάνια», το «Αραπογιάλι», το «Καράβι», τη «Συρμή» τα «Μαρόκια» και τα «SPA» της Τουρλίδας, προβλήθηκαν δεκάδες ασπρόμαυρες φωτογραφίες που έφεραν στη μνήμη τις «πλαζ» του Ναπολέοντα, της Σοφίας και του Κυρχανατζή, που υπήρχαν στο λιμάνι, ενώ παράλληλα έγινε μια νοσταλγική ανάκληση στη μνήμη των διασκεδάσεων που πραγματοποιούνταν τις δεκαετίες 1950 – 1970.   

Σκοπός της «Νέας Μεσολογγιάδας Σχολής» είναι η αναμόχλευση της μνήμης σε θέματα που σχετίζονται αποκλειστικά και μόνο με το παλιό Μεσολόγγι και τον τεράστιο ιστορικό, πολιτιστικό και περιβαλλοντικό της πλούτο.  

Η επόμενη συνάντηση, εκτός απροόπτου, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Μαρτίου, με θέμα τις παλιές ταβέρνες, την μετεξέλιξή τους σε «οικογενειακές» και στη συνέχεια σε «κοσμικές» ενώ παράλληλα θα γίνει αναφορά στους χορούς και τις λοιπές συναφείς διασκεδάσεις της εικοσαετίας 1950-1970.

Οι παλιές πλαζ του Μεσολογγίου